17. 6. 2012

Princ IV.

Pár: SS/J
varovanie: 15+ , romantické
Obsah: Severus Snape zistí, čo všetko môže spôsobiť jedna poistka. Toto je posledná jednorázovka z tohto cyklu.
poviedka bola opravená (druhá korektúra)

Hodnotenie





4.


„Dáte si?“ Severus takmer výhražne nasmeroval tácku s čokoládovými koláčikmi k nejakým bifľomorským tretiačkam. Odmietavo pokrútili hlavou. Tento večer sa už nemohol vyvíjať horšie. Slughorn trval na tom, že musí chodiť pomedzi študentov a núkať ich. Tie koláčiky nevyzerali zle, ale on sám už toho začínal mať akurát dosť. Jeho jediným šťastím bolo, že väčšina vplyvných Slizolinčanov paradoxne nebola pozvaná. Slughorn sa z nejakého dôvodu vyhýbal všetkým, ktorých rodiny mali niečo spoločné s temnou stranou. Tí, na ktorých tu natrafil, boli zvyčajne len deti bez nejakého významného predka. Severus im dal veľmi jasne najavo, ako skončia, ak budú v klubovni hovoriť o jeho treste. Chcel, aby sa nikto ani len neodvážil to ani len spomenúť. Nemienil celý rok počúvať o tom, ako zo seba pravidelne musel robiť poskoka. Hlavne tí, ktorým za zadkom stále tancovali domáci škriatkovia, by si to určite neodpustili. Na tom, čo hovorili Chrabromilčania, mu ani trochu nezáležalo.  Nemožne podliezavý Potter už vyprázdnil piatu tácku tých hrozne presladených nezmyslov... Šiel si po šiestu. Severus mal stále v rukách tú prvú a tváril sa dostatočne vražedne na to, aby sa k nemu bez jeho súhlasu nikto ani len nepriblížil.
„Severus, mohol by si na chvíľu...“ Lily ho zastavila, keď sa chystal opäť nenápadne prekĺznuť do kuchyne. Slughorn bol zabratý do rozhovoru s mladou profesorkou veštenia,  bol to vhodný čas na prestávku, nebyť jeho spolužiačky, ktorá mu nemilosrdne zastala cestu.
„Dáš si koláč?“ opýtal sa najjedovatejším hlasom, akého bol schopný. Lily neochotne prikývla a opatrne si zobrala ten najmenší kúsok. Zrejme jej to celkom zachutilo, keďže si zobrala ešte raz a tentoraz trochu väčší. Stále to však vyzeralo, akoby sa obávala, že z tej tácky na ňu niečo vyskočí.
„Môžeme sa tu niekde nerušene pozhovárať?“ pošepla mu.
„Poď cez kuchyňu...“ neochotne súhlasil Severus. Nemal chuť sa baviť o Jamesovi a poistke. To všetko sa predsa musel dať nejakým spôsobom do poriadku. Nemal v úmysle vyzerať ako nejaký žiarlivý chudák, ktorý sa len snaží prekaziť vzťah svojej najlepšej kamarátky.  K niečomu takému sa nemienil znížiť.  Zvažoval skôr tú možnosť, že práve Lily by mu s tým chaosom mohla pomôcť. Spolu vždy niečo vymysleli,  ak bude ochotný prezradiť jej aspoň časť pravdy. Veci sa zmenili a ona ho už zrejme považovala za nepriateľa, ale možno by to nemuselo byť definitívne, možno by ich práve táto vec mohla svojím spôsobom zblížiť, ak by to bolo podané správne.
Približne takýmto úvahám sa venoval, keď sa spolu nenápadne presunuli k dverám, za ktorými sa šírila vôňa jedál. Severus ju doviedol do ďalšej časti chodby, vyšli von a spoločne si sadli na lavičku, ktorá  akoby priam čakala práve na nich dvoch.
Chcel jej to povedať. Urobiť to tak, ako predtým, keď sa do niečoho zaplietol. Potreboval radu a pochopenie. Chcel aby vedela, že nebolo v jeho úmysle, aby to dopadlo takto, a že urobí všetko pre to, aby tieto čiastkové škody napravil.
No nemal možnosť povedať jej pravdu, ale ani upravenú lož. Pretože ona začala ako prvá.
 „Mrzí ma to, Severus... Naozaj ma to veľmi mrzí... ale zrejme bude lepšie, keď ti to vysvetlí on sám. Ani ja tomu tak celkom nerozumiem...“ opakovala napoly zdesene, napoly previnilo, sklonila hlavu a dívala sa na svoje topánky.
Cítil ako sa mu do chrbta zabodla kliatba. Tácka mu vypadla z ruky, ostrý kovový zvuk, mu zarezonoval v ušiach. Dopadol na zem. Trpká pachuť zrady prechádzala jeho mysľou ako jed. Dôveroval Lily a ona ho zradila.
Cítil ako ho niekto prudko postavil na nohy. Cez hlavu mu pretiahli niečo, čo pripomínalo vrece. A strčili ho pod neviditeľný plášť. A on aj bez toho, aby musel vynaložiť akúkoľvek aktivitu vedel, kto ho má v rukách. Trápny Black. Niečo také absurdné mohlo vyjsť len z tej jeho psej hlavy. Nemohol sa hýbať... Lily sa vrátila späť na večierok. Počul jej rýchle kroky....To jej len tak nedaruje. Zaplatí za to. Ona aj tí jej podarení priatelia.
Strhol sa, keď mu niekto siahol pod habit a vybral jeho prútik. Tá ruka tam ostala o niečo dlhšie ako by bolo vhodné. Potom už necítil vôbec nič. Kliatba sa šírila ďalej. Zastrela jeho myseľ natoľko, že nad sebou úplne stratil vládu. Neprebral ho ani dotyk chladivého vzduchu. Ani to ako ho niekam dostrkali cudzie ruky.
Prebudil sa na starej obdratej posteli v nejakom tmavom dome. Bolo to tam dosť rozhádzané, všade boli stopy po pazúroch, polovica vecí bola rozbitá. A on tam ležal na posteli a bol pripútaný.
Na mierne rozheganej stoličke sedel nejaký muž. Nebol to Black. Nebol to ani nikto iný z jeho bandy. Najprv sa mu zdalo, že sa díva na svojho otca, ale ten habit... A ten nos....A oči...
Severus hľadel do tých čiernych očí. Díval sa na tie tmavé vlasy a pri pohľade na vlastnú tvár sa mu mimovoľne zachvelo srdce. Bol to Severus Snape. Presnejšie jeho budúci obraz. Takto zrejme bude vyzerať, keď sa o pár rokov pozrie do zrkadla. A ten starší Severus vstal zo stoličky a prisadol si k nemu.
„Si to skutočne ty? Teda ja?“
„Áno, Severus.“
Potvrdil mu to starší muž a opatrne ho odpútal.
„Mrzí ma, že som ťa podrobil niečomu takému, ale bol to jediný spôsob, ako ťa dostať sem bez toho, aby si to ktokoľvek z nich všimol. Ty si musel uveriť tomu, že to urobil Black, aby sme sa vyhli neželanej reakcii z tvojej strany. Lily som musel veľmi presviedčať, aby s tým vôbec súhlasila. Ona jediná vedela o mojej prítomnosti, lebo som s ňou chcel ešte aspoň raz hovoriť. Stále je tvojou priateľkou, aj keď to na prvý pohľad tak nevyzerá. Nepochybne by si neprijal veľmi dobre, keby som sa pred tebou len tak objavil, považoval som za lepšiu alternatívu ťa odviesť niekam, kde by sme si to mohli prediskutovať len mi dvaja.“
„Ako si sa sem dostal?“ šokovane hlesol mladší Severus.
„Poistka mi umožnila oddeliť sa od môjho ja, ktoré tam v budúcnosti zomrelo. A ja som bol potom pritiahnutý späť do minulosti. Takto to totiž funguje, môj chlapče. Pokiaľ robíš nejaké kúzlo, rozhodne nezabúdaj na poslednú stranu.“
„Dočítal som to až do konca!“ urazene sa ohradil mladší Severus.
„Jedna strana tam chýbala. Bola vytrhnutá a ty si si to nevšimol. Trvalo mi to istý čas, ale napokon som ju našiel.“
„To ešte nevysvetľuje to, čo tu robíš! Je to paradox mi dvaja by sme sa nemali....“
„Pre nás to paradox nie je. Ak si prečítaš, poslednú stranu tak zrejme pochopíš, prečo čarodejníci toto kúzlo považujú za zakázané. V budúcnosti musíme byť pre tých ľudí mŕtvi. Stalo sa to, lebo sa ukázalo, že sme sa  v mojej prítomnosti a v tvojej možnej budúcnosti dôležitou osobou a ani mágia nemohla úplne zabrániť našej smrti. Tak sa to vyriešilo k obojstrannej spokojnosti. Okrem toho my dvaja sme to riešenie predsa neprijali. Nikdy by si nechcel, aby Potter...“
„Samozrejme, že nie... Niečo také nedovolím, ale čo budeme robiť? Čo urobíme s jeho takzvanými citmi a ... Predpokladám, že to sa už zmenilo...“ začínala sa mu z toho všetkého krútiť hlava.
„Ty sa v dohľadnej dobe o to postaráš. A preto som vlastne tu, ale keď chceš, aby to bolo inak, stačí keď sa mu vrhneš do náručia. Aj keď pochopiteľne to bude znamenať, že opäť zmiznem a všetkých by čakala úplne iná budúcnosť.“
„To radšej pobozkám teba, ako by som mal... Pobozkal.. Pobozkal nás vôbec niekto?“ opýtal sa. Nechcel, ale vyletelo to z neho. To tá úľava, že ho Lily nezradila. Nevydala by ho do rúk nepriateľom. Bolo to také opojné, až sa vtom takmer strácal.
„Áno, ale nikdy sme nenašli nikoho vhodného na dlhšiu dobu. Možno preto, lebo si sa odmietal vzdať myšlienky na Lily,“ vyčítal mu starší Severus s neskrývanou trpkosťou v hlase.
„Ja?“ užasnuto hlesol Severus. „Nie náhodou ty?“
„Pripúšťam, že na tom tiež mám istý podiel.“
Severus sa prisunul bližšie. Dotkol sa ruky svojho staršieho ja.
„Ako vysvetlíme tvoju prítomnosť, a to všetko?“
„Obávam sa, že nebudeme musieť nič vysvetľovať. Na tej  vytrhnutej strane bola zmienka aj o tom. Celý ten zmätok, ktorý tu nastal, bude dá sa povedať že vymazaný o pár dní, keď nájdeš chýbajúcu stranu. Všetko sa vráti do normálneho stavu. Čo zahŕňa aj to tvoje oddelenie od reality.“
Severus pevnejšie zovrel mužovu ruku.
„Už sa to stalo?“
„Áno, dalo by sa povedať, že práve teraz dochádza k dôležitým zlomom...“
Severus vyskočil z postele. Nepáčilo sa mu to, ale vedel, že mu môže veriť, že by neurobil nič, čo by im v konečnom dôsledku ublížilo.
„Dobre, to chápem, ale nie celkom priznám, že isté veci mi stále ešte unikajú...“
„Viem, je to zložité, sám som mal chvíľu pocit, že je toho až príliš veľa.  Neostáva ti nič iné len rozhodnúť sa... Či chceš, aby sme v tej budúcnosti naozaj zomreli, alebo sa spojíme a kúzlo nás odnesie niekam, kde budeme môcť pokračovať v živote, bez toho aby sme mimo našich druhých osobností nemohli poškodiť plynutie času. Pričom však dôjde k rozštiepeniu, ktoré časť z teba zanechá v tomto čase a bude si to žiadať istú kompenzáciu...“
To posledné, čo mu povedal, ho vôbec neprekvapovalo. Takéto zaklínadlá mali svoju cenu.
„Koľko máme času?“
„Budeš cítiť, keď príde čas na rozhodnutie.“
„A to spojenie...“
„Najprv telo potom duša... Je to prosté a jednoduché. Mohol by som to urobiť, hoci aj hneď, ale ty si pôvodcom toho kúzla. Rozhodnutie je na tebe...“
Nastalo ticho. Severus cítil, ako všetky informácie prešli jeho mysľou. Zvažoval, kalkuloval, odrátaval. Život nebol jednoduchý, ale smrť. Necítil sa pripravený. Jeho staršie ja ešte mohlo žiť. Neboli až takí starí. Neboli až takí unavení. A domnieval sa, že aj starší Severus to tak chce. Nepovedal to nahlas. Netlačil naňho, ale v jeho očiach bolo niečo, čo dúfalo, že dostane šancu.
„Dobre, spojme sa a odíďme. Ja som to začal. Chcel som to, tak to musím dotiahnuť do konca...“  napokon s touto alternatívou súhlasil Severus.
Nechal sa objať. Nikto ho nikdy neobjímal takým spôsobom. A nikto ho nepobozkal tak, ako osoba, ktorá sa dotýkala jeho pier. Nežne. Láskavo. A on sa cítil úplný, bolesť bola vzdialená a urobila miesto na príchod novej sily. Zavrel oči. Telom mu prebehlo teplo a on cítil ako všetko dosadlo na to správne miesto...

Zašitá ulička, Londýn


„Mama, prosím, kúp mi ten kotlík v novom obchode. Všetky decká hovoria, že tam majú najlepšie...“ 
Lily Potterová tvrdohlavo trvala na svojom, chcela aby navštívili nový a pomerne obľúbený obchod s elixírmi a pomôckami na prípravu elixírov, namiesto tradičného obchodu s takýmito predmetmi, ktorý sa nachádzal v Šikmej uličke.
„Lily, mali by sme nakupovať len v Šikmej uličke, na overených miestach a už vôbec nie v takom, ktorý sídli v Zašitej uličke...“ trpezlivo vysvetľovala Ginny.
„Ja viem, ale aj tak... Je to tam skvelé, pozri...“  pokúšala sa jej ukázať leták, ktorý jej strčil do rúk nejaký chlapec.
„Nie, Lily, tu nemôžeme ostať, vrátime sa radšej...“ trvala na svojom Ginny.
No bolo už tak trochu neskoro, keďže Lily už oboch svojich rodičov aj tak dostala na začiatok Zašitej uličky a nemala v úmysle ustúpiť.
 „Mami, je to taký skvelý obchod. Poď sa aspoň pozrieť...“ len vďaka jej tvrdohlavosti sa dostali až tak ďaleko. Mala v úmysle to dotiahnuť do konca.  
„Ocko, prosím...“
„Tvoja mama má možno pravdu, možno by sme sa tam nemali ukazovať...“ postavil sa manželkinu stranu Harry Potter.
 „Prosím, oci, poďme, keď sme už tu...“  Lily ďalej mávala farebným letáčikom a nasadila jeden z tých svojich povestných pohľadov.
„Tak dobre, pôjdeme tam, ale iba na chvíľu,“ nechal sa obmäkčiť Harry.
„Harry James Potter!“ oborila sa naňho jeho manželka.
„Nechaj ju. Už to tam predsa nie je také ako kedysi. Aj ja som už o tom obchode počul. Dokonca od nich nakupuje aj tvoj brat...“
Ginny sa chvíľu mračila, ale napokon rezignovane prikývla. Nechala dcéru, aby chytila za ruku aj svojho otca. Bolo aj tak viac než jasné, že sa vo všetkom podala naňho. Lily po celý čas spomínala ten obchod. A nezastavila sa, až kým nestáli pred magickým výkladom. Okamžite boli zaplavení príjemne nevtieravou vôňou byliniek.
Za pultom stála mladá predavačka, keď si ho všimla, vzbudil rovnakú pozornosť ako vždy, keď niekam prišiel.
***
Severus práve vychádzal z laboratória a niesol si zo sebou nové vzorky, keď začul cinknutie zvončeka.
„To sú oni, Jim,“ pošepol štíhlemu čiernovlasému mužovi s hnedými očami, keď si uvedomil, kto sa to odvážil prísť do jeho obchodu. Meno svojho partnera si musel takto skrátiť, nevediac prečo mu meno James pripomínalo niečo nepríjemné.
„Bolo len otázkou času, kedy sem zavítajú. Len sa toľko nemrač... uvidíš, že to bude mať v konečnom dôsledku na naše obchody dobrý vplyv.“
Jim ho vzal do náručia a pobozkali sa. Zatiaľ boli stále v zadných priestoroch a zákazníci ich samozrejme nevideli. No oni mali  skvelý výhľad na to, kde presne sa pohybovali.
Potter a jeho dcéra sa práve blížili k tým zaujímavejším policiam.
Zastavili sa pri jednom z menších regálov... Severus dúfal, že sa zdržia pri elixíroch mesačného splnu. Tú ukážku veľmi dlho aranžoval. Jedna kvapka dopadla na zem do misky a vždy vytvorila magický obraz podľa toho, čo si daná osoba priala vidieť.
Ryšavé dievčatko práve s rozžiarenými očami sledovalo niečo, čo muselo byť skutočne výnimočné.
Severus nemal rád takéto elixíry, ale Jim ho presvedčil o tom, že práve takéto hlúposti k nim prilákajú zákazníkov a nanešťastie mal pravdu. Preto záležitosti týkajúce sa predaja a reklamy nechával hlavne na jeho pleciach.
On sa skôr sústredil na omnoho dôležitejšie činnosti.
Napríklad na partnerove ruky, ktoré sa nadšene rozbehli po jeho tele a na spôsob akým ho bozkával.
No Jim mal nepochybne tak trochu iné plány, keďže trval na tom, aby ich šli pozdraviť. A Severus pod vplyvom jeho nežného presviedčania napokon súhlasil. Spoločne prešli do obchodnej časti.  
„Pán Snape?“ počul ako ho otec rodiny oslovil.
Opatrne pustil ruku svojho partnera, až keď na sebe pocítil Potterov pohľad.
Bolo to zvláštne, ale z nejakého dôvodu si na to akosi nedokázal zvyknúť.
Nevedel prečo, mu ten muž až tak veľmi prekáža, bola to skrátka akási antipatia, ktorú ani on tak celkom nechápal.
No nemienil vyjadrovať svoju nevôľu pred záchrancom čarodejníckeho sveta, pretože vedel, že pre obchod by to mohlo mať zdrvujúci účinok.
„Dobrý deň, pán Potter, potrebujete niečo?“ zasyčal mimoriadne nespokojným hlasom. Už sa nevedel dočkať toho, kedy ho vystrieda tá ich mimoriadne utáraná predavačka.
„Neviem, ešte som sa nerozhodol či tu vôbec nakúpime...“
„Ocko, ten kotlík...“ ďalej naliehala Lily.
„Máte záujem o kotlíky, môžem vám ukázať pár skutočne skvelých...“ ozval sa Jim.
„Áno, to by ste mohli, ale... mám jednu otázku. Nie sú tie elixíry s ilúziami nebezpečné?“ zrejme sa v ňom ozval poctivý auror.
Severus naňho uprel jeden zo svojich najobľúbenejších a najvražednejších pohľadov.
Jim ho našťastie ani tentoraz nesklamal.
 „Nie, pán Potter. Môžem vás ubezpečiť, že sú dodržané všetky bezpečnostné opatrenia...“
Severus sa pokúšal uniknúť dozadu, ale Jim mu to nedovolil. Ešte mali spolu nevybavené účty, kvôli tej predchádzajúcej predavačke, ktorá od nich tak nešťastne zutekala.
No dobre, vynadal jej kvôli tomu, že sa ho spýtala, či neplánuje predávať podobné elixíry lásky ako ten ľahkomyseľný Weasley. No nemusela kvôli tomu urobiť taký teatrálny výstup. Na to skutočne nebol zvedavý.
„... ale je to len nepredajná vzorka... Žiaľ časy sú už také, ale čo sa týka kotlíkov pre začiatočníkov by som vám poradil niektorý z týchto....“ dokončil Jim a ukázal im celkom bežnú sadu pre prvákov.
„Tento sa mi páči...“ ozvala sa Potterova dcéra.
Severus mal pocit, akoby sa díval do známej tváre. To meno preňho niečo znamenalo, ale nevedel si spomenúť na žiadne bližšie podrobnosti. No niekde hlboko v ňom ostal náznak spomienky.  Pripomienka toho, že tento nový život musel byť niečím vykúpený. 

koniec