1. 12. 2012

Kríza II.






Pár: Johnlock
     Obsah: krátke, odohrávajúce sa približne v čase poviedky Kríza I.
Poznámka: poviedka prešla AP.
Poznámka 2: Splnila som svoje kritérium, ktoré som si stanovila na dnes, teda, že so tak v polovici seminárky. Písať to naraz neriskujem, mala by som depku z toľkej filozofie. Takže druhú časť trápenia si dám zajtra a bibliografické údaje v pondelok. Robiť to naraz s tým nemám dobré skúsenosti. Čo sa týka Kliniky tak tam ešte neviem ako to bude.


Nemohol odtiahnuť záclony. Nedokázal sa dotrepať k tomu prekliatemu oknu a pozrieť sa z neho bez toho, aby nemal pre očami padajúce telo. Bolo to príliš vysoko. Mal si prenajať izbu na nižšom poschodí, ale teraz už bolo neskoro. Stále to mal pred sebou, stále sa tomu bránil. Rukou si prešiel po hrči na hlave. Zabolelo to, ale nerobil si s tým starosti. Nezáležalo na tom, že mu okolo hlavy tancujú hviezdičky, aj tak si veľmi jasne vybavoval to, čo sa stalo. Myslelo mu to, čo bolo pozoruhodné vzhľadom na nedostatok jedla a značnú nechuť hýbať sa.
 Pevnejšie privrel oči. Natiahol na seba prikrývku a rozhodol sa, že pokiaľ sa ani dnes nedostane z postele, tak to ešte nič neznamená. Nie je blázon. Nepodlieha depresii a už vôbec sa nesnaží vyhladovať na smrť len preto, že istý detektív musel, len tak mimochodom, skočiť z nejakej hlúpej budovy...
Niekoľko dní strávil v akejsi otupenej nečinnosti, v izbe, ktorú ani len poriadne nespoznával. Nebolo mu jasné, kedy presne tam prišiel, ani ako dlho potrvá, kým sa z nej dostane. Zabalený v tmavých prikrývkach si náhle spomenul na výlet pri mori, ktorý kedysi absolvoval so svojou rodinou a bratom. Ležal vtedy na nafukovačke a tak trochu zaspával, ale zrazu prišla veľká vlna a on sa náhle ocitol pod vodou. Sedel na piesčitom dne, v tom zvláštnom tichu, ktoré ho akoby oddelilo od vonkajšieho sveta. Vtedy ešte nevedel plávať, nafukovačku si vzal bez dovolenia a chcel sa držať len na kraji, ale to nateraz nebolo dôležité. Trápilo ho niečo úplne iné. Zmocnila sa ho otupenosť. Akosi sa mu nedarilo vstať. Nohy mal akési zoslabnuté, akoby odmietali akýkoľvek pokus o dostanie sa na hladinu. Nebol veľmi hlboko, nie natoľko, aby nemal možnosť sa z toho dostať, voda by mu mala dosahovať len po plecia, pokiaľ by sa odtiaľ postavil,  ale on cítil akúsi zvláštnu únavu, akoby ho tam niečo držalo, akoby mu niečo bránilo vrátiť sa späť. Začul hlas prichádzajúci z neho samého, hlas, ktorý mu najprv veľmi lenivo, ale neskôr nástojčivo prikazoval, aby vstal. Musíš vstať! Celý ten príkaz, akoby oslobodil jeho telo a on sa mohol opäť hýbať. Dostal sa nad hladinu. Mierne šokovaný pocítil, ako sa k nemu ženie nahnevaný otec.
Musíš vstať, John!
Predstavoval si, ako mu to  hovorí. Ako ho doslova ťahá z tej postele. A postupne, veľmi pomaly sa mu to podarilo.