8. 4. 2013

Dúhový chlapec 6. kapitola 1/2









Varovanie: 18+, ostatné veci ešte bližšie nešpecifikované, ale rozhodne vzťah poručník/zverenec !


Obsah: Gareth David L. (17) žil už od narodenia v detskom domove, jeho matka ho opustila, otec sa vzdal rodičovských práv a nikdy ho nenavštevoval. Bol rovnaký ako všetky tie ostatné deti, ktoré sa stali súčasťou systému. Pred  dvomi rokmi sa však objavil muž, ktorý sa stal jeho poručníkom, a on sa akosi nevedomky stal súčasťou života toho bohatého a privilegovaného muža.

poznámka: kapitola prešla úpravou, červeným sú vyznačené zmeny!

Muž, ktorý ho prijal do svojho domu.
Muž, s ktorým sa miloval.
Muž, ktorý je možno nebezpečný.
Muž, ktorý je možno vrah.
Možno je  možno tým Lukostrelcom.
To všetko mu preblesklo mysľou, keď moderátor uzavrel túto tému. Nevedel, čo si o tom má myslieť. Samotné názory na Lukostrelca boli jednoznačne negatívne. Maniak, temná postava z podsvetia, nemilosrdný vrah, psychopat, ktorý sa nezastaví pred ničím. On sám ho však poznal aj z inej stránky, dalo by sa povedať, že z omnoho príjemnejšej. Mal zakázané o tom hovoriť, dokonca ani sám pred sebou by si nepriznal, to čo sa vtedy stalo. Bol by ochotný odprisahať, že to tak nebolo, ak by ho niekto hoci aj oslovil. Jeden z jeho starších kamarátov ho vtedy nahovoril, aby sa po škole nevrátili do domov. Pozval ho vtedy k sebe domov na víkend a bolo im to umožnené, keďže jeho nová rodina si chcela adoptovať ešte ďalšie dieťa. Gareth však do ich rodiny akosi nezapadol, ostával len občas cez víkendy.
 V pondelok mal ísť rovno po škole do domova. Lukas však  trval na tom, že si ešte musí niečo vyzdvihnúť a až potom ho tam odvedie.
Spomínal si na to, ako ho držal za ruku, ako sa spolu prechádzali a on cítil akési podivné chvenie v žalúdku.
Lukasa mal vtedy veľmi rád, možno ešte radšej než svoju kamarátku Lucy. Oddane za ním chodil úplne všade, tak ani tentoraz neodmietol. Ukázalo sa však, že kamarát ho zaviedol k nebezpečným ľudom. Ukázalo sa, že je členom nejakého gangu. Aspoň tak to na prvý pohľad vyzeralo. Jeho príchod do rodiny nemal očividne len kladné stránky, na novej ulici si našiel priateľov, ktorí sa Garethovi ani trochu nepáčili. Chceli, aby podstúpil akúsi stupídnu skúšku. Mal niečo ukradnúť z akéhosi skladu. A aby to nemal mať až také jednoduché, musel so sebou vziať nejaké decko, ktoré ho bude zdržiavať. Gareth až vtedy pochopil do čoho sa dostal, ale bolo už príliš neskoro. Nemal šancu sa z toho vyvliecť. Dali mu jasne najavo, že tam buď pôjde, alebo dostane príučku. Neostávalo mu nič iné, len sa držať svojho údajného kamaráta a dúfať, že sa z toho obaja dostanú. Situácia v sklade sa však značne skomplikovala. Prichytili ich.
Vypukla hádka, prišli na rad nože.  Pocítil bolesť. Niekto ho zasiahol do tváre.
Tak len utekali, ale prenasledovatelia sa nekompromisne hnali za nimi. Podarilo sa mu dostať sa až k východu.
Lukas ho od seba odsotil, aby sa zbavil zbytočne príťaže, pustil ukradnutý tovar a v celkom tom zmätku, sa mu akosi podarilo utiecť.  Počul zvuk jeho vzďaľujúcich sa krokov.  Podarilo sa mu vstať, ale všetko ho bolelo, poriadne sa kvôli nemu udrel,  chcel ísť za ním, ale pri východe sa objavil ďalší muž. Videl ako vlečie za košeľu jeho priateľa. Lukas sa mu vzpieral v zovretí, ale nedarilo sa mu uniknúť.
Gareth poslúchol inštinkty, ktoré mu radili čo najrýchlejšie utekať.  Jedna cesta bola preňho zatvorená. Neveril, že okolo neho prejde.
Utekal opačnou stranou, ale prenasledovatelia ho už začínali dobiehať... Boli tak blízko...
Gareth sa veľmi bál. Nevedel, čo by mal urobiť. Nemal kam ujsť. Bežal cez ten sklad, pokúšal sa uniknúť, až kým do niekoho nevrazil.
Tmavá postava sa obrátila k nemu. Vtedy ešte nevedel o koho ide, až neskôr si to dokázal spojiť, keď sa táto osoba stala viac verejne známou.
„Čo tu robíš, chlapče?“ bol to akýsi zvláštny elektronicky pozmenený hlas. A osoba, ktorá sa k nemu obrátila mala kapucňu a nebolo jej vidieť do tváre. Nerozoznával takmer nič okrem tmavého oblečenia a luku. Vyzeral tak zvláštne, tak tajomne, akoby sa náhle vynoril z tmy.
„Ja neviem, ja... prosím... Nič som neurobil..., prenasledujú ma...“ zúfalo sa obzeral.
„Si na nesprávnom mieste, s nesprávnymi ľuďmi...“
„Prosím, pomôžte mi...“ už nevedel, kam ísť. Vôbec sa tam nevyznal a čoraz viac sa obával, že sa už odtiaľ nikdy nedostane.
Na tvári pocítil dotyk jeho ruky, bolo to ako pohladenie, ale vôbec nie násilné, skôr jemný dotyk.
Trochu to zabolelo na mieste, kde ho jeden z mužov udrel, predtým než sa im vyšmykol zo zovretia. Potom si ho pritiahol k sebe do tmy. Najprv sa zľakol, že sa mu chystá ublížiť, ale muž mu len pošepol:
„Ostaň tu...“
Šiel tým mužom na proti. Tmavé postavy, ktoré ho prenasledovali, a zrejme nedošli na miesto, len preto, lebo zahli do nesprávnej časti skladu sa k nemu pokorne priblížili.
„Vy ste už tu? Neočakávali sme vás tak skoro...“
„Som tu práve včas, ale čo to stvárate vy? Pobiehate tu, akoby ste nemali nič iné na práci? Čo si myslíte, ako dlho budeme ešte čakať na vašu dodávku?“
„Motali sa tu nejaké decká, pane. Chceli kradnúť. Jedného Joe chytil pri vchode, ale ten druhý tu musí niekde byť...“
„Tak ho zatiaľ niekam zavrite. Postarám sa o oňho osobne.“
„Ako si želáte pane, ale čo to druhé decko...“
„Vráťte sa k svojej práci, páni... Dodávka tovaru nepočká...“
„Ale to druhé decko...“ namietal jeden z nich.  Ostatní sa len vystrašene krčili za ním. Zdalo sa, že Lukostrelec má značný rešpekt, aj keď jeho pozícia v tejto hre nebola celkom jasná.
„Žiadne tu nie je. A čo sa týka vás tak ani nebolo. Je vám to jasné, alebo  chcete snáď, aby som vám to vysvetlil osobne?“
„Nie, pane to nebude potrebné...“ obaja muži pomaly zložili zbrane a vrátili sa späť odkiaľ prišli. 
Lukostrelec sa vrátil k nemu.
„Ako sa voláš?“
„Gareth,“ dostal so seba neochotne.
„Dávaj dobrý pozor, čo ti teraz poviem, Gareth. Nebol si tu. Nič si nevidel a v žiadnom prípade sa už v týchto miestach neukazuj. Teraz ťa odvediem domov...“
„A čo bude s Lukasom?“
„Postarám sa o to, aby sa vrátil tam, kam patrí.“
„Neverím vám. Patríte k nim.“
„Nie, nepatrím. Som viac než oni, ale o to sa ty radšej nezaujímaj. Ak sa odtiaľto chceš dostať, musíš ísť so mnou...“
Gareth si nebol istý, či mu môže veriť, ale naozaj nemal inú možnosť.
„Tak dobre. Idem s vami,“ dúfal, že tentoraz si vybral správne. Dovolil mu, aby ho viedol.
Ten muž urobil viac než to. Pomohol mu vymotať sa z tých temných uličiek. Odprevadil ho až ulici, na ktorej bol detský domov. Na chrbte cítil jeho pohľad, keď zvonil pri hlavnom vchode. Prišiel dosť neskoro, dúfal, že po ňom ešte nevyhlásili pátranie, ale bolo to omnoho lepšie, ako to čo by ho čakalo vtom sklade.
Nikdy o tom nikomu nepovedal. Lukas sa už do domova nevrátil a do tej rodiny si ho viac nezavolali, postupom času tá spomienka bledla...  Zachytil len akési nejasné správy o tom, že sa on aj jeho rodina náhle odsťahovali z mesta. Nič viac sa však o ňom nedozvedel. A pomaly zabúdal aj na stretnutie s Lukostrelcom.
Až neskôr, keď sa Lukostrelec začal častejšie objavovať, si na to opäť spomenul. Preňho to bolo jeho záchranca, kým pre ostatných len vrah.
S námahou odtrhol pohľad od monitora, lebo si všimol, že sa už dlhšiu dobu nepohol a všetci naňho akosi zazerajú.
„Stalo sa niečo, pán Gareth?“  opýtal sa ho ochrankár.
„Nie, nič Nick. Len som sa zamyslel...“ pomaly šiel ďalej, až kým sa nedostali k skrinkám. Otvoril tú svoju a vybral si knihu na literatúru.
Veci, ktoré práve nepotreboval nastrkal dovnútra. Nechal si len zošity na prvé tri hodiny, a ešte aj učebnicu francúzštiny, ktorú potreboval hneď po literatúre. Rozvrh si nechal na vrchu, ale ešte pre istotu pomocou mobilu prešiel školskú stránku, či sa náhodou niečo nezmenilo. Na nástenke nenašiel žiadnu zmenu, nikto nechýbal, hodiny sa nepresunuli. Esej mal predniesť až potom. Uľavilo sa mu, že to nebude úplne prvá hodina, lebo sa na to ešte potreboval chvíľu pripravovať, keďže nebol ktovieaký rečník. Preto si aj esej ešte chvíľu nechal vonku. Miestnosť so skrinkami sa začala pomaly zapĺňať. Chlapci pobiehali sem – tam. Ich osobní strážcovia sa vzájomne zdravili. Dievčatá takisto mierili k svojim skrinkám.
Gareth tú svoju zavrel, prezul sa do pohodlnejších topánok a zamieril k Delii, ktorá prišla so svojou kamarátkou Beth.
Čo sa týkalo pozvaní, s tým radšej nikdy neotáľal a vhodná príležitosť neexistovala takmer nikdy, preto sa rozhodol pre rýchlu a bezbolestnú konfrontáciu.
„Ahojte.“
„Ahoj, Gareth,“ pozdravili mu obe takmer súčasne. A usmiali sa naňho. 
Delia, môžeš na chvíľu?“ 
„Áno, samozrejme. Potrebuješ niečo?“
„Nechcela by si so mnou ísť na ples?“ dostal zo seba pomerne prirodzeným hlasom.
Chvíľu sa naňho dívala, akoby si ho premeriavala, ostatní na nich zízali, ale nenechal sa tým odradiť.
„Tak dobre, rada s tebou pôjdem Gareth.“
Aspoň jednu vec sa mu podarilo vybaviť k celkovej spokojnosti. Chvíľu ešte preberali detaily, ale napokon už musel ísť do triedy, preto sa rozlúčili pomerne skoro.