31. 5. 2013

Stevard 14. kapitola 1/3









Pár: M2, stevard/pilot
Varovanie: romantika, homofóbia, 15+, vzťah muž/muž
Definitívny počet kapitol: 15. (delené na 2 časti)
Obsah: Misha (30) pracuje ako stevard v jednej z veľkých leteckých spoločností...
Poznámka autorky: ešte nikdy som neletela lietadlom, vedomosti mám len z internetu a zo série dokumentov Letecké katastrofy. Z toho vyplýva aj správanie členov posádky, ktoré no môže obsahovať isté nepresnosti, vzhľadom na to, že sa v danej problematike až tak nevyznám. 
Poznámka 2: Postupne sa blížime k finále tejto poviedky. Sme na predposlednej kapitole, preto sa nám aj dej začal odproblémovať. Nedržím sa celkom na 100 % osnovy, ale aspoň natoľko, aby sa mi to ku koncu aj dostalo. Čo sa týka ďalšej aktualizácie tak to presne neviem, prechádzam ďalšími okruhmi pekla a jednu skúšku si zas zopakujem, kvôli tomu, že som sa nestíhala učiť a to ani nehovorím o tých ďalších čo ešte mám robiť... Mám prácu až do konca mesiaca, povzbudivé, že? Ale to nevadí. Bude boj, bude vzrušenie a možno aj pád, u mňa človek nikdy nevie. Každopádne aspoň sa mám na čo tešiť. A aj keby to nevyšlo, život ide ďalej a možno by to znamenalo, že mám byť niekde inde, aj to sa občas stáva, ale teraz to nechcem spomínať, ešte sa uvidí ako to všetko bude. 


O niekoľko  rokov neskôr...

„Ockovi sa niečo stalo?“
„Nie, Cole. To si nemyslím...“ tmavovlasý mladík držal na rukách svojho syna a pokúšal sa prekonať obavy, ktoré mu úspešne zväzovali žalúdok.
„Tak prečo tu naňho čakáme tak dlho...“
„Asi majú len meškanie, to nič neznamená...“ nasadil svoj profesionálny nič nehovoriaci tón hlasu.
Po krátkom stretnutí s kolegami, počas ktorého sa cítil trochu nepríjemne, lebo všetky ženy väčšinou pozornosti venovali jeho synovi, nemal práve najlepšiu náladu. Bolo to po prvý raz čo sa v práci prezentovali ako rodina a nie všetci to prijali práve najlepšie.  Niektorí z jeho kolegov sa tvárili, akoby práve spáchal nejaký vážny zločin. Takto by to vyzeralo možno aj celý deň, keby ich pomerne tvrdo a nekompromisne nepožiadal, aby sa starali radšej o svoju prácu. Vedel, že si tým popularitu nezíska, ale rozhodne to bolo lepšie, ako ďalej znášať celý ten rozruch. Pôvodne neplánovali, že sa takto spolu ocitnú v práci, ale nanešťastie tak to vyšlo a už dávno chceli ísť spolu na nejakú dovolenku, lenže na to nikdy neostával čas a teraz, keď si konečne našli pár voľných chvíľ, rozhodli sa využiť príležitosť, keďže im vyšiel spoločný dvojtýždňový pobyt, takže sa so sebou rozhodli zobrať aj malého, aby si spolu užili prázdniny.
Nateraz sa jeho nervozita zväčšovala, keďže lietadlo akosi neprišlo práve v plánovanom čase, aj keď ich mala čakať len krátka zastávka. Potom mali asi tak polhodinovú prestávku, kým sa všetko dá do poriadku, ale teraz sa zdalo, že to celé trvá akosi príliš dlho.
Nechcel malého zbytočne desiť. Už aj tak sa toho okolo nich dialo viac než dosť. Ani sám nevedel, prečo ho to tak rozrušilo. Vedel, že sa to občas stáva a nie je to nič nezvyčajné, ale aj tak sa neubránil strachu.
Misha ho objal o niečo pevnejšie a pokúšal sa upokojiť svoje srdce, ktoré sa rozbehlo akosi prirýchlo.
Lietadlo meškalo už dlhšiu dobu, zatiaľ nič nenasvedčovalo tomu, že by to mal byť nejaký vážnejší problém, ale bál sa oňho. Každou ďalšou minútou sa v ňom čoraz viac hromadil strach, aj keď sa to pokúšal ovládnuť.
Naposledy mal také veľké obavy, keď mal Cole po prvý raz prísť k nim do bytu. Po procese, ktorý po mnohých prieťahoch skončil tak, že im dovolili sa oňho starať, sa obával, či to všetko zvládne. Či dokáže byť súčasťou takej vážnej a zodpovednej úlohy. Nebolo to jednoduché, ale pokúsil sa o to a nikdy to neľutoval. Postupom času sa všetko lepšie zorganizovalo, nebolo to natoľko chaotické ako na začiatku.
Naučil sa veľa vecí, dospel viac, než by sa zdalo a už nebol tým istým chlapcom, ktorý pred pár rokmi nastupoval do služby.
Mal rád svoju rodinu. Mal rád ten pocit, keď sa mohol tešiť na to, že nebude musieť byť sám, že tam niekde je niekto, kto ho čaká, miluje a spolieha sa naňho. Boli tu problémy, každodenné, nič neplynulo len tak bez prekážok, ale to už bolo bežnou súčasťou rodinného života. Rovnako ako to, že sa práve teraz veľmi bál o svojho partnera a chcel ho mať čo najskôr pri sebe.
Posadil  svojho syna späť na stoličku, na ktorej pôvodne sedel a pokúšal sa trochu upokojiť. Nemal by sa až tak veľmi strachovať.
Netrvalo dlho a prišli nové informácie, lietadlo napokon bezpečne pristálo a bolo len otázkou času, kedy posádka dokončí povinné úkony.
Misha chytil za ruku svojho syna a spoločne prešli do časti, ktorá by inak normálne nemala byť prístupná, ale on ako zamestnanec mal isté výhody, aj keď vedel, že si niečo také nemôže dovoliť robiť často.
„Ockovo lietadlo je veľmi veľké... a má pekné farby...“ Cole si ho s nadšením prezeral. Rozhodne mal už s lietadlami svoje skúsenosti, keďže mali občas to svoje rodinné stretnutie na letisku. Zvyčajne prišla aj jeho sestra s rodinou. Cole sa hral s jej malou dcérkou a dalo by sa povedať, že spolu trávili príjemné chvíle.
Na schodíkoch sa objavila Sandra. Jedna z letušiek, ktorú si pamätal z najnovšieho prípravného kurzu. Bol už aj inštruktorom, keď nelietal, zvyčajne istý čas roka trénoval nováčikov.  Na Sandru rozhodne nemohol len tak ľahko zabudnúť, keďže bola predtým aj jeho študentkou a dalo by sa povedať, že síce nevynikala medzi teoretikmi, ale čo sa týkalo praktických úloh, bolo veľmi príjemné s ňou spolupracovať.
Hneď sa k nemu s úsmevom obrátila.
„Ahoj, Sandra.“
„Ahoj, Misha. Ideš nám pomôcť?“
„Rád by som, ale momentálne mám iné povinnosti.“
„To je tvoj syn...“ Sandra zišla po schodíkoch až k nim.
„Áno, rozhodne áno...“ dohodli sa na tom, že ho bude tak nazývať vzhľadom na to, čo sa stalo s jeho matkou. Nebolo to niečo, čo by medzi nimi fungovalo hneď, žiadalo si to čas a nikam sa vtedy ani neponáhľali, preto bolo možno dobré, že sa takýto vzťah medzi nimi akosi postupne vyvinul, aj keď nie všetci boli z takéhoto vývoja udalostí nadšení. Jeho otec mu rozhodne nepogratuloval a stále medzi nimi vládlo napätie. Jeho matka ich navštevovala a stala sa pre malého, akoby náhradou babičkou, aj keď stále akosi dúfala, že bude mať aj on vlastné dieťa. Sestra a jej manžel, ktorým sa narodila malá dcérka, ich neustále niekam pozývali, takže sa rozhodne nemohli sťažovať, keď si na nich našli čas aj takí vyťažení ľudia ako pilotka a letový dispečer.
Colova vlastná matka také šťastie nemala. Ukázalo sa, že pravý dôvod jej odmietania a skrývania sa pred súdom, plynul z jej nového vzťahu. Našla si priateľa, ktorý bol dosť dominantný, dokonca natoľko, že trval na tom, aby si neželá, aby niekedy kontaktovala svojho syna. Patril dokonca k akémusi zvláštnemu spoločenstvu, ktorého meno si nikdy nezapamätal, ale práve vďaka tomu to s ňou rozhodne neskončilo dobre. Bola nezvestná už dlho. Nikto nevedel, čo sa s ňou stalo a ten muž zmizol. Jej rodina ich nikdy nekontaktovala. Bolo to zvláštne, nerozumel tomu, ale rozhodne mu to až tak veľmi neprekážalo. Mal dosť svojich vlastných starostí.
„Ako sa voláš, zlatko?“ opýtala sa ho.
„Cole.“
„Takže ty chceš vidieť naše lietadlo?“
„Ocka aj lietadlo...“ pripustil chlapček.
„To ti rozhodne nemôžeme odoprieť. Tak poďte.“
„Ako to ide?“
„Celkom dobre. Jeff už ostáva na zemi. Vystriedaš ho ty?“
„Áno, tak sme sa dohodli.“
„To je dobré. Dnes nemá práve najlepšiu náladu.“
„Tak to ani ja.“
„Stalo sa niečo?“
„Nič ja len...“ bol rád, že nemusel odpovedať.
Nevedel, akoby jej to mal správne vysvetliť.  Našťastie ho zachránil príchod jeho partnera.
Uľavilo sa mu, keď ho Mark objal a pobozkal, tak akoby to bolo úplne prirodzené. On vždy vedel zachovať v takýchto situáciách zdanie, že je všetko v absolútnom poriadku. Sandra si ich chvíľu prezerala, ale nepovedala nič, len to vyzeralo tak, že je tak trochu prekvapená, ale nedala najavo, že by jej to bolo nepríjemné.
„Ahojte, chýbali ste mi...“
„Ty nám tiež...“ Misha sa od neho neochotne odlúčil. Neboli tak často spolu a naozaj sa veľmi bál.
Mark si to všimol. Nezdalo sa, že by niečo také mohlo ujsť jeho  pozornosti.
„Si v poriadku?“
„Áno, ja len...“
„Ocko!“
Cole takisto dostal objatie a tváril sa pritom celkom spokojne. Chytil svojho otca za ruku a spokojne sa usmieval.
„Tak, čo ako ste sa mali?“
„Dobre.“
„Sandra, postrážite nám na chvíľu malého... Nechcem vás zdržiavať, ale všetko je hotové tak som...“
„Samozrejme, kapitán,“ okamžite súhlasila. Bolo na nej vidieť, že ju to celkom potešilo.
Mark zatiaľ odviedol svojho partnera do jednej z miestností pre posádku.
„Stalo sa niečo, kým som bol preč? Viem, že to tentoraz bolo o niečo dlhšie ako predtým, ale sľubujem ti, že budem pracovať na dohode, čo sa týka môjho rozvrhu.“
„Chcem ťa mať pár dní len pre seba. Dobre. Potom sa možno prestanem o teba tak veľmi báť... Len trochu si meškal a ja som reagoval neprimerane, ešte aj na svojich kolegov. Oni si teraz budú myslieť, že som totálny...“
„To nič. Poznám to veľmi dobre. Aký dokážu občas byť. Mal som tú česť letieť opäť s Tomom. Ten bol priam nezastaviteľný. A tie jeho vtipy, veď to poznáš. Predpokladám, že sa otrasú a časom sa na to zabudne. Veď vieš, ako to u nás chodí. Stále sa objaví nejaká nová senzácia. Netráp sa tým. Bojíš sa o mňa. Takto som rád, lebo to znamená, že ma ešte stále...“
Dôverne sa k nemu naklonil a niečo mu pošepol.
Misha sa uškrnul. Jeho partner veľmi dobre vedel, ako mu vylepšiť náladu.
„Nelichoťte si tak, pán kapitán. Poradím si aj bez vás.“
„Ja si bez svojho stevarda určite neporadím... Tešil som sa na teba. Dievčatá sú milé, ale ty a tvoje príchody do kokpitu sú nezabudnuteľné...“
„No jasné, teraz si ma ešte doberaj...“ naoko sa hneval, ale v skutočnosti sa celkom dobre bavil. Naozaj tieto jeho vstupy boli takmer nezabudnuteľné a takto sa aj zoznámili takže, si vedel dosť dobre predstaviť, na čo jeho partner naráža.
Cítil sa už omnoho lepšie, keď si spomenul na toho chlapca, ktorý vtedy otvoril dvere kabíny. Nehneval sa naňho. Nevyčítal mu to, čo urobil, bol rád, že prežil.