22. 11. 2013

Manželská zmluva Prológ





pár: Ianto Jones/Malcolm Merlyn (John Barrowman)
fandom: AU postava z torchwoodu požičaná do Arrow.
varovanie: manželstvo medzi priateľmi, vzájomne výhodný vzťah, rodinné, malý syn Tommy.., romantika
Obsah: Malcolm sa po smrti svojej manželky rozhodne na dva roky odísť, ale nechce svojho syna nechať samého a bez ochrany, preto svojho dobrého priateľa Ianta, prekvapí dohodou, ktorú by od neho nikdy neočakával. Požiada ho, aby uzavreli dočasnú manželskú zmluvu.


predpokladaný počet kapitol : 28
Hodnotenie





Ianto otvoril zložku obsahujúcu pomerne rozsiahly dokument. Pätnásť strán, rozpísaných do niekoľkých čiastkových bodov, známe dodatky s malými písmenami, tak skromne ukryté medzi ostatnými údajne omnoho podstatnejšími informáciami. Dokument úradného charakteru, na prvý pohľad ničím výnimočný, až na svoju dĺžku, ktorá však skôr hovorila o precíznosti predkladateľa. Bola to nová zmluva týkajúca sa činnosti nadácie. A zároveň aj akási posledná bodka za tým, čo už zrejme nikdy viac nezažije.
Jeho dobrá priateľka, ktorá mu ako jediná dala šancu, keď bol na dne a nevedel na koho by sa mal obrátiť, bola zavraždená.
Nadáciu prevzala pod svoje ochranné krídla opäť spoločnosť Merlyn Global Group, a stávala sa niečím takmer nepohodlným, a zatiaľ ešte nedoriešením natoľko, aby opäť  mohli normálne fungovať. Počas tých mesiacov neisto sa stala len jedna, vec ktorá aspoň trochu zmierňovala neistú budúcnosť nadácie, oficiálne už prešla do rúk manžela pôvodnej zakladateľky a postupne bolo možné opäť rozbehnúť niektoré projekty.
Práve preto najprv študoval túto novú zmluvu, keďže sa stal oficiálnym zástupcom nadácie a bol teraz zodpovedný za jej činnosť čím získal funkciu jej riaditeľa, doteraz fungoval podľa starej zmluvy, no práve dnes mu oznámili, že je pripravená nová zmluva.  
Oproti nemu sedel zástupca firmy Merlyn Global, postarší právnik,  s ktorým už mal kedysi tú česť. No zmluva, ktorú mu predložil naznačovala, že pôjde o absolútne iný typ spolupráce, než tá na ktorú bol zvyknutý. Bola takpovediac otrockého a diktátorského charakteru. A jemu samému neprislúchali žiadne rozhodovacie práva. Dalo by sa povedať, akoby bol len  o niečo lepší od obyčajného asistenta.
„Pán Harrison, ak tomu dobre rozumiem, tak podľa tejto zmluvy, nemôžem robiť absolútne nič bez schválenia od pána Merlyna?“
„Áno, vec sa má tak, že pán Merlyn si želá mať úplnú kontrolu nad celou nadáciou.“
„Tak prečo ju neriadi sám?“ opýtal sa, trochu podráždene. Vedel, že by nemal dávať najavo svoje emócie, práve teraz, ale akosi sa nedokázal zmieriť s tým, že by nemohol ani rozhodnúť o tom, do akého projektu sa zapoja najprv a ktorý by mali odsunúť na neskôr. Podráždilo ho aj to, že jeho dlhoročný priateľ poslal za ním svojho právnika a ani si nedal tú námahu, aby s ním čokoľvek prediskutoval osobne. Hodili mu na stôl zmluvu, na ktorej bolo napísané budeš náš otrok a ak sa ti to nepáči, môžeš ísť.
Povzdychol si. Naozaj nemal rád takéto naťahovanie, právnické výhovorky a kľučkovanie, ktoré počúval už najmenej hodinu a stále sa nikam nedostali. Keby si Rebecca tak veľmi neželala, aby bol jej nástupcom, zrejme by si už dávno hľadal iné miesto.
Nemal nič proti Malcolmovi Merlynovi, bol predsa len jedným z najvplyvnejších ľudí so Starling City, a dalo by sa povedať, že vďake jeho manželke Rebecce spolu dobre vychádzali, keďže robila všetko preto, aby sa zblížili, a poradilo sa jej to aj napriek počiatočnej nedôvere so strany jeho manžela. No jej smrť všetko vrátila do starých koľají. Aj keď nie úplne, od jej smrti neopustil dom Merlynovcov a trávil svoj voľný čas s malým Tommym. Chlapček si naňho nesmierne zvykol, keďže mama ho predtým nosievala so sebou do nadácie a dosť často ho mal na starosti, aj on ho mal rád a spoločne sa im darilo prekonať to smutné obdobie, ktoré ich všetkých zasiahlo. Nebol schopný ho nechať samého v tom veľkom dome, len s opatrovateľkou a otcom, ktorý sa ani neunúval prečítať synovi rozprávku na dobrú noc.
Preto sa dalo povedať, že medzi nimi existujú stále isté väzby, no samotný Malcolm sa mu vyhýbal natoľko, že ani len nemal šancu sa s ním pozhovárať dokonca ani o obchodných záležitostiach. Čo však neznamenalo, že nechcel mať všetko vo svojom dome pod kontrolou, už raz mu zanechal dosť nepríjemný odkaz, kvôli tomu, že sa vrátil do domu neskoro, čo sa mu ani trochu nepáčilo, ale nemal možnosť to s ním prebrať osobne. A právnikovi o týchto veciach hovoriť nemienil, no aspoň v práci si chcel zachovať istú nezávislosť.
 „Pán Merlyn nie je povinný vám objasňovať svoje dôvody,“ opatrne sa ozval právny zástupca. Aj na ňom bolo vidieť, že je mu tá situácia dosť nepríjemná, keďže každý vedel o tom, aké boli predtým medzi nimi dobré vzťahy, a to čo sa dialo teraz všetkých tak trochu miatlo. No nemal inú možnosť len poslúchať svojho šéfa.
„To som pochopil. Mňa len zaujíma ako si to celé predstavujete v praxi.“
Právnik mu podal ďalšiu zložku.
„Predložíte mi návrhy projektov, na ktorých chcete pracovať na schválenie... Ak uznáme za vhodné, že sa nimi budeme zaoberať, budete mať pri ich realizácii voľnú ruku.“
Ianto si to podrobne prezrel. Nevyzeralo to až tak zle ako tá pôvodná zmluva, no všimol si jeden bod, ktorý ho dosť zarazil.
„To je pochopiteľné, ale trápi ma ten dodatok 34. Žiadna finančná pomoc pre Glades. Pán Harrison, je to tá najchudobnejšia časť mesta, ja viem, že je to ťažké, kvôli tomu, čo sa tam stalo, ale mali sme pár projektov, ktoré...“
„Pán Merlyn ma dôrazne upozornil, že žiadne finančné prostriedky z nadácie ani od ďalších sponzorov nebudú poskytnuté na žiadnu činnosť týkajúcu sa Glades až do odvolania, a nedokončené projekty budú buď stopnuté, alebo ich môže prevziať iná nadácia. Tento dodatok nemieni meniť.“
„Mohli by ste mi dohodnúť schôdzku s pánom Merlynom? Rád by som s ním niektoré veci prebral aj osobne. Ak to pre vás neznamená príliš veľký problém.“
Musel to urobiť takto, keďže ani v jeho vlastnom dome ho nemal možnosť zastihnúť. Pokúšal sa o to, ale nemal ani len najmenšiu šancu.
 „Pozhováram sa s ním a uvidíme čo sa dá robiť. Zmluvu si preštudujte podrobne a ak sa rozhodnete ju podpísať, odovzdajte všetko tak, ako sme sa dohodli. Budem vám volať, čo sa týka schôdzky s pánom Merlynom, no je to ťažké, ak mám byť úprimný nehovorí takmer s nikým, aj ja s ním komunikujem len telefonicky.“
Poďakoval mu, rozlúčili sa a on pokračoval v študovaní zmluvy.
Netrvalo dlho a jeho mobilný telefón začal opäť vyzváňať. Tentoraz mu volal jeho takmer už bývalý spolubývajúci.
„Ahoj, Stefan, čo potrebuješ?“
„Ianto, ja rozmýšľam o tom, že sa Sarah nasťahuje ku mne, teda keď ty tu už nebývaš. Nemusel by si ďalej ani len prispievať na nájomné.“
„Ja ešte neviem, či tam bývam, alebo nie. Je to zložité... Ja som len nemohol odísť a nechať...“
„Ja viem, viem... Mohol by si si do konca týždňa rozmyslieť, či sa plánuješ vrátiť alebo veď vieš... uvažujeme, že spolu začneme žiť a tak...“
„Áno, Steve, do konca týždňa ti dám vedieť, a gratulujem už bolo na čase.“