18. 11. 2013

Posledný semester 4.2.




 
POLLY

Fandom: Star trek 2009
Obsah: pokračovanie všetkých Vulkánov. Začína posledný semester, ktorý Jim strávi na akadémii... Odohráva sa týždeň po vsuvke Romulus.
 poznámka: ďakujem za záujem prejavený pri predchádzajúcej časti. Keďže prišiel nový týždeň, tak tu máme aj ďalšiu časť nášho príbehu. Pokračovanie už tradične očakávajte na budúci týždeň.

Hodnotenie



O dva dni neskôr...
Ešte ťa to bolí? – Kostra.
Sklapni a uč sa- Jim.
Sedel nad tými papiermi, zúfalo sa v nich prehraboval. Písomnú časť už mal za sebou, začínala sa veľká sláva pred tým povestným stolom, za ktorým budú na sebavedomého kapitána čakať jeho učitelia a klásť mu otázky, na základe, ktorých sa definitívne ukáže, či je už zrelý vyskočiť zo školských lavíc a pridať sa k operáciám hviezdnej flotily. Za iných okolností by ho až  tak netrápilo, čo sa bude diať, nebol trémista a nerobilo mu problém rozprávať o veciach, ktorým rozumel, obával sa skôr toho, že sa všetko nejakým spôsobom pokazí a on zmešká narodenie svojich detí. Kostra ho ubezpečoval, že to určite stihne a všetko bude v poriadku, no on bol aj napriek tomu nervózny, omnoho lepšie by sa mu témy opakovali so spolužiakmi, ale stále ešte nemohol poriadne sedieť a obával sa, že sa ho zas začnú vypytovať, ako sa to stalo, ledva sa mu podarilo im uniknúť, keď ho videl ako pomaly opúšťa triedy a vstáva s úsilím, za ktoré by mal dostať svoju hodnosť už teraz.  No potreboval sa dostať zo študovne do svojej izby a trochu si pospať. Zložil papiere, všetko zatvoril, aj súbory, ktoré mal k tomu otvorené a usúdil, že pokiaľ nebude vedieť odpovedať na otázky komisie, tak si zrejme ani len nezaslúži stať sa kapitánom.
Strčil si padd späť do vrecka, stále na ňom svietilo tých 60 správ. 30 od Spocka, 30 od Spocka prime. Obaja sa mu horlivo ospravedlňovali. No Jim im neodpisoval, ešte stále sa na nich trochu hneval kvôli tomu, akú bolesť si vytrpel počas posledných dní a aj keď cez puto cítil, že časť z nej prebrali na seba, len ho to utvrdilo vtom, aby nechal Vulkáncov aspoň chvíľu vychladnúť a počas skúšok ani s jedným neudržiaval kontakt.
Totálne vyčerpaný padol na svoju posteľ, Kostra nakukoval do knihy, keďže aj on mal mať zajtra skúšky, aby mohol byť oficiálne lekárom na lodi, no uňho to bola viac menej formalita, ako zvykol hovorievať ešte pred pár dňami, ale dnes bol biely ako krieda a horlivo listoval elektronickú knihu, mal šťastie, že nebola s papiera, inak by sa mu určite roztrhla.
Zadok ho opäť zabolel a on sa obával, že ten kontakt s posteľou asi neprežije. Začínal vážne prehodnocovať doktorovu ponuku.
„Doktor, pomôž mi!“
Kostra vzhliadol od knihy, chvíľu krútil hlavou, akoby chcel povedať, tak ti treba, že si sa najprv neporadil s odborníkom.
„Môžeš si to urobiť aj sám.“
„To nepôjde, tebe to ide rýchlejšie a si doktor.“
Nariekal ďalej, stačilo len, aby sa trochu pohol a videl hviezdy, veľmi jasné a medzi nimi aj svoju novú loď.
„Ja viem, že som doktor, ale už mám po službe.“
„Kostra, prosím... ja sa zajtra asi nepostavím...“
„To mi je jasné, a robím to len preto, že si to ty!“
Zamieril k svojim pohotovostným veciam a natiahol si rukavice.
„Otočiť a vyzliecť sa!“ prikázal nie veľmi nadšene.
Jim to veľmi pomaly urobil.
„Si môj najlepší kamarát, môj naj...“ pritisol si ruky k ústam, aby nekričal, keď sa ho tam dotkol. Použil jednu z tých mastí, ktorá by mala utlmiť bolesť.
„Je to tvoja vina, mal si prísť, keď som ťa volal!“
„Au!“ zajačal, keď nechtiac trochu pritlačil.
„Už je to... niečo musíš vydržať...“
Kostra odložil masť, vyhodil rukavice do koša, a zamieril do kúpeľne, aby si mohol umyť ruky.
Jim cítil ako sa mu uľavilo, po celodennom sedení nad testami, počas ktorých sa stále vrtel, a musel kvôli tomu znášať posmešky spolužiakov a neustále ubezpečenia vyučujúcich, že na záchod ho počas cestu pustia, ale len keď ho odovzdá, mu vôbec nepridávali na nálade.
Keď sa vrátil, Jim už bral do objatia svoj vankúš.
„Ako dlho to ešte bude bolieť?“
„Odhadujem, že taký týždeň.“
„Fakt skvelé. Ďakujem, máš to u mňa.“
„Niet začo.“
„Zajtra sa drž.“
„Ty tiež.“

§§§
Po odchode so skúškovej miestnosti mal pocit, že by mohol aj lietať. Najdôležitejšiu skúšku mal za sebou, už ho čakali len také, ako Kostra hovoril – formality.
Spock naňho pred nemocničnou časťou, spolu so svojou matkou, ktorá to tiež napokon stihla. Bolo to príjemné stretnutie, Amanda mu zagratulovala a pýtala sa ho na to, ako sa má. Na čo odpovedal už tradične, že dobre, vďaka hojivému účinku Kostrovho dotyku nepociťoval nateraz žiadne príznaky nejakých problémov.
Mladý muž sa po dlhom čase pozrel na svojho partnera, a na privítanie sa dotkol jeho ruky. Spock ho za ňu podržal dlhšie.
Ešte raz sa ti chcem ospravedlniť za svoje správanie...
Oslovil ho v myšlienkach.
Pustili si svoje ruky a no chvíľu na seba ešte hľadeli.
Ja viem. Dostal som všetky tvoje správy.
Nechcel som ti spôsobiť bolesť. No akosi sa nám to vymklo z rúk. Ešte raz sa ti za to chcem...
„To bude v poriadku, už čoskoro...“ chcel ho ešte chvíľu trápiť, a snáď z neho vydolovať aj nejakú emóciu, ale pre Vulkánca niečo také bolo takmer ako mučenie a ukážka slabosti.
„Prijímam vaše ospravedlnenie.“
Ale nabudúce si musíme dávať väčší pozor.
Súhlasím. Budem si to pamätať.
To ti radím.
„Ďakujem, Jim.“

§§§
„Je celkom ako Spock, keď bol malý...“Díval sa na mňa presne tak, keď mi ho vložili do náručia...“ Amanda plakala, keď mala možnosť vziať si na ruky svojho vnuka. Jej syn tam len stál, pozoroval matku a svojho partnera akoby nevedel ku komu z nich by mal skôr pristúpiť. Amanda sa pokúsila mu ho vložiť do náručia, ale on povedal: „Nemám žiadne skúsenosti s deťmi, matka...“
„Budeš sa to musieť naučiť.“
„Skús to. Nie je to až také zložité,“ povzbudzoval ho Jim.
On už nejaký čas držal T´Pol. No skôr to vyzeralo tak, akoby si ona privlastnila jeho, dívala sa naňho tými svojimi dôverčivými očami a on cítil, ako sa v ňom prebúdzajú pocity, ktoré doteraz nepoznal. Chcel ju chrániť, postarať sa o to, aby mala lepší život ako on.
„Zdravím ťa, Polly...“ podarilo sa mu jej meno tak trochu skrátiť, aby neznelo až tak formálne.  
Podišiel s ňou bližšie k Spockovi.
A tak napokon jeho profesor dostal postupne do rúk obe deti.
Zvládol to bez väčších problémov, no zachovával stále ten istý úplne neutrálny výraz tváre, Jim si z toho nič nerobil, vedel, že takto to zrejme bude vždy, až kým Spocka neprepadne istý ošiaľ, o ktorom by teraz len veľmi nerád hovoril. No vedel, že aj on je svojím spôsobom hrdý na svoju rodinu.
No neužili si ich veľmi dlho. Ledva ich stihli vrátiť späť do postieľok, kvôli možným komplikáciám mali byť hospitalizované ešte pár dní, začuli výzvu, výstražné znamenie, ktoré nepočuli už celé roky, ohrozenie celej planéty, niečo čo doteraz ešte nikto z nich nezažil.
O pár hodín neskôr...
Spomínal si na to, ako zhasli všetky svetlá a potom ten zvláštny pocit, na ťažko špecifikovateľnú bolesť.
A chvenie v žalúdku podobné tomu, ktoré vždy zažíval, keď ho niekam transportovali.
Z toho zvláštneho omámenia sa prebral, až keď pocítil ako sa mu zem pod nohami neúprosne trasie. Dieťa v jeho rukách sa chvelo, no necítil nič žiadne spojenie so Spockom ani s malou. Bol sám, zvláštne prázdny no, nevnímal to tak intenzívne ako stratu puta s T´Pring. Po fyzickej stránke sa však cítil hrozne, akoby ho niekto poriadne zmlátil. Jednou rukou sa dotkol riadiaceho panelu, druhou naďalej pevne držal svoju dcéru, a trochu sa začal kolísať, aby ju utíšil, jej plač v ňom vyvolával značný nepokoj.
„To bude dobré, Polly... Ocko sa o teba postará...“
Dezorientovane prechádzal pohľadom po rôznych blikajúcich paneloch.
„Vitajte veľvyslanec Spock, vitajte veľvyslanec Spock...“ neúnavne opakoval lodný počítač.