25. 11. 2013

Posledný semester 4.3





Fandom: Star trek 2009
Obsah: pokračovanie všetkých Vulkánov. Začína posledný semester, ktorý Jim strávi na akadémii... Odohráva sa týždeň po vsuvke Romulus.
 poznámka: ďakujem za záujem prejavený pri predchádzajúcej časti. Je to už teda predposledná časť, poslednú časť opäť ako je zvykom uvediem nasledujúci týždeň. Prostriedky na hodnotenie sú rovnaké ako týždeň minulý takže neváhajte hviezdičkovať atď., pokiaľ chcete poviedke prejaviť svoju priazeň.

Hodnotenie




Sadol si do kresla a pripútal sa, keď pocítil pod nohami intenzívne chvenie. A urobil dobre, že sa rozhýbal, lebo loď sebou prudko trhla, a začala rýchlo klesať.
Sedenie bolo preňho aj naďalej utrpením, no aspoň mu to umožnilo udržať svoje dievčatko v bezpečí. Aspoň do sa týkalo nepríjemného pohadzovania.
Loď bola neovládateľná, riadenie nereagovalo a počítač si spieval stále tú istú pieseň bez ohľadu na to o čo všetko sa pokúsil.
Rútili sa strmým pádom niekam do neznáma a keďže počítač tvrdohlavo odmietal robiť čokoľvek iné okrem opakovania Spockovho mena, nefungovala ani hlavná obrazovka, preto nevedel kde sa nachádzajú, podľa tých pár vecí, ktoré ešte ako tak pracovali, pochopil, že sú riadení na diaľku a zrejme ich niekto núti pristáť.
Klesanie sa postupne zmierňovalo, loď spomaľovala a vyzeralo to, akoby na niečom pristála, keďže napokon všetko zhaslo a na displeji sa mihol príkaz na otvorenie zadných dverí. Dúfal, že je to tak, v opačnom prípade by ich to mohlo vyvrhnúť von do šíreho vesmíru, no takúto možnosť ani len nepripúšťal.
Do lode sa nahrnuli Romunáni, so zbraňami, pôsobiaci dosť neohrozene a v natoľko hojnom počte, až sa mu zdalo, že sú úplne všade.
„Odpútajte sa a nerobte žiadne prudké pohyby. Naše zbrane si nabité na zabitie a nebudeme brať ohľad na nikoho, ani na vaše dieťa!“ varoval ho jeden z nich, vystúpil dopredu a bez váhania mieril zbraňou na jeho dcérku.
„Dobre, dobre... len pokojne, páni,“ tentoraz nebol čas na žiadne hrdinstvá, pochopil, že každý jeden nepriaznivý pohyb by mohol spôsobiť katastrofu. Preto sa odpútal, pomaly vstal a nechal sa vyviezť z lode bez akéhokoľvek náznaku odporu.
Kráčal medzi nimi, ďalej od doku, až k bezpečnostným dverám, za ktorými naňho čakala dlhá chodba zrejme slúžiaca pre údržbu, touto takzvanou skratkou ho muži vyviedli veľmi rýchlo, po celý čas pevne držal svoju dcéru a dával si dobrý pozor na každý krok. Netrvalo dlho a dostali sa do akejsi kruhovej sály, uprostred nej na nich čakal holohlavý muž s tetovaniami, podľa Spocka mimoriadne nebezpečný Romulán, ktorý sám seba nazýval Nero.
„Vitajte na mojej základni, kapitán Kirk...“ poznamenal pobavene, keď ho vojaci doviedli až k nemu.
Jim sa ho ani len nesnažil opraviť, ešte stále nebol kapitánom, keďže technicky povedané nemal za sebou záverečnou slávnosť a nebola mu pridelená ani loď. No nenamáhal sa ho opravovať.
„Čo odo mňa chcete, Nero?“
„Budete istý čas mojim hosťom. Vy aj vaša dcérka. Tak ako je moja manželka hosťom veľvyslanca Spocka. Nepozerajte sa na mňa tak. Aj ja mám svoje zdroje... Budete odvedený do izby, ktorú môžete počas vášho pobytu u nás plne využívať. Pretože Spock sa o moju manželku staral, ani vám nebude nič odopreté, ale nepokúšajte sa ujsť. Nechajte svojho manžela, nech to za vás vyrieši, v opačnom prípade ponesiete následky.“
§§§
Po troch mesiacoch...
Už si zvykol na bežnú rutinu spojenú s pobytom na Romulánskej základni. Nepredpokladal, že to bude trvať dlho ani, že sa náhle ocitne v úlohe manželky čakajúcej na záchranu, ale Nero mu nedal na výber. Za každé jeho previnenie mu sľuboval potrestanie malej T´Poll. Neostávalo mu nič iné len čakať, a pozorne sledovať svojich nepriateľov.
Nekládli mu žiadne otázky týkajúce sa flotily, Nero ho občas pozval na večeru, no nikdy od neho nepožadoval informácie. Zvykol veľmi sebavedome tvrdiť, že ich nepotrebuje, vyhovovalo mu to, netúžil po mučení, ktoré by mu sťažovalo starostlivosť o malú. Tie prvé týždne boli ťažké, pretože naozaj nevedel takmer nič, až postupne pochopil, kedy čo potrebuje.
Malá práve zaspala, rozprával jej o chlapcovi, ktorý rozbil auto svojho nevlastného otca, lebo chcel zažiť veľké dobrodružstvo.
Práve sa nakláňal nad postieľkou, aby ju opatrne prikryl, keď začul ako sa dvere na väzenskej izbe otvorili.
Vošiel dovnútra Nerov, druhý dôstojník, nie práve najpríjemnejší chlap, no zároveň jediná osoba, ktorá s nimi mala dovolené komunikovať.
„Náš veliteľ vás chce vidieť. Máte zobrať aj svoju dcéru...“ povedal bez akýchkoľvek ďalších vysvetlení.
Nehádal sa s ním, neprotestoval, len mlčky prikývol, opatrne zdvihol na ruky spiace dievčatko a nasledoval muža a jeho spoločníkov, ktorí ako vždy čakali vonku pre prípad potreby do toho istého sálu, kde s Nerom zvyčajne viedol rozhovory. Pár krát si zahrali aj šach, no nebolo to také ako s jeho partnerom, Nero ho neustále provokoval, chcel, aby urobil niečo, čím by si zaslúžil trest, ledva sa držiaval.
Nero vyzeral omnoho mladšie a spokojnejšie než kedykoľvek predtým. Bolo na ňom vidieť, že je nadšený tým, čo sa chystá, kým Jim pociťoval čoraz väčšie obavy.
„Zdá sa, že sa budeme musieť rozlúčiť. Skôr než som čakal.“
„Zabijete ma?“
„Nie, prečo vy vždy myslíte na to najhoršie. Spock súhlasil s výmenou. Budete prepustený. Čaká na vás loď flotily, vaša rodina...“
„A vy nás len tak pustíte?“
„Moja žena a syn pre mňa znamenajú viac než si myslíte. Predpokladám, že mi rozumiete.“
„Áno, rozumiem.“
„Nechávam vás odísť, lebo ste zachránili moju manželku aj dieťa, ale tým považujte môj dlh voči vám splatený. Nabudúce sa stretneme už ako nepriatelia.“

§§§
 Neskôr...
„Kostra, nechaj tak...“ nechcel, aby mu doktor práve teraz robil prehliadku. Bol v poriadku. A jeho dcérka takisto. Potreboval sa čo najskôr pozhovárať s kapitánom Pikeom a Spockom. Do poslednej chvíle očakával nejakú zradu, prekvapilo ho, keď predávanie prebehlo úplne bez problémov. Odviedli ho zo základne a uskutočnilo sa to na jednej menšej neobývanej planétke tretieho stupňa.
Nero si vzal svoju manželku a syna na svoju loď, a on poputoval k svojmu partnerovi, no aj tak bol stále nervózny kvôli tomu, čo ich ešte nepochybne čakalo.
„Aj tak nemôžeš ísť nikam. Nemáš oprávnenie na riadenie lode.“
„Kostra, ty tomu nerozumieš, on s nami ešte neskončil...“ nedal sa presvedčiť. Bolo mu jedno, či má oprávnenie, alebo nie. Musia si ho vypočuť kým nebude neskoro. Jeho spojenie so Spockom stále nebolo obnovené, obzvlášť preto, ho chcel čo najskôr vidieť, no ani Spock ani Spock prime neráčili prísť za ním na ošetrovňu, kam ho odpratali hneď po jeho vstupe na loď Enterprise.  
§§§
Spock za ním prišiel na ošetrovňu až po pár hodinách. Jeho obavy sa nepotvrdili. Nero ich nechal odísť.  Zrejme to, že sa stal otcom tak trochu pozmenilo aj jeho plány. Aspoň v to dúfal. No vedel, že je to len dočasný mier v záujme ich detí.
„Som rád, že si v poriadku, t´hy´la...“ znelo to úprimne, aj keď nevedel, či to tak cíti. No hneď ako sa partner dotkol jeho ruky a zrušil blokovanie ich spojenia, pochopil, že svojím spôsobom je rád, že ho má opäť pri sebe, no nebol ochotný to dať najavo nijako inak, len myšlienkovým objatím a tým, že ho chytil za ruku.
Jim premohol svoju hrdosť a objal svojho partnera. Spock bol počas objatia trochu poddajný, ale nesnažil sa ho odstrčiť, skôr ho držal pri sebe a čím dlhšie to trvalo, tým viac bol uvoľnený.
„Chýbal si mi.“