2. 12. 2013

Posledný semester 4.4/4.4






Fandom: Star trek 2009
Obsah: pokračovanie všetkých Vulkánov. Začína posledný semester, ktorý Jim strávi na akadémii... Odohráva sa týždeň po vsuvke Romulus.
 poznámka: ďakujem za záujem k predchádzajúcim častiam. Toto je už záverečná, presunieme sa teda na koniec nášho príbehu, naozaj po veľmi dlhom čase. Ďakujem všetkým hviezdičkujúcim, aj tím, ktorí komentovali túto sériu. Aj tichým čitateľom špeciálne musím poďakovať, že si našli na poviedku čas. 
Hodnotenie



Po roku...
„James T. Kirk!“ predseda školskej rady prečítal ďalšie meno zo zoznamu absolventov.
Nastalo ťaživé ticho. Zhromaždení absolventi si niečo medzi sebou nervózne šepkali a vyzeralo, to akoby menovaný medzi nimi nebol.
„James T. Kirk,“ zopakoval muž netrpezlivo.
„Tu som.“
Svetlovlasý mladík dobehol na poslednú chvíľu. Zaspal. Takmer po druhý raz zmeškal odovzdávanie diplomov. Nechápal, ako sa to mohlo stať, len na chvíľu si zdriemol, mal za sebou ťažkú noc, keďže T´Pol a Sarek boli obaja chorí, nad ránom si nastavil budenie a povedal Spockovi, že príde na slávnosť až tesne predtým, jeho partner mal ráno ešte skočiť k lekárovi s deťmi, preto sa nijako nebránil tomuto podľa Jima skvelému nápadu.
Obával sa, že si to predseda napokon rozmyslí tak radšej vyšiel na pódium a nespoliehal sa na to, že by jeho meno chcel zopakovať znovu.
„Blahoželám, Kirk,“ dostal so seba starší muž, no znelo to skôr, akoby chcel povedať, máte šťastie, že dnes mám dobrý deň, lebo inak...
„Ďakujem pane.“
Podal predsedovi ruku a zamieril k ostatným absolventom.
„Gerge Klein!“
Predseda pokračoval v čítaní zoznamu.
„John...“
Kým nasledovali ďalší a ďalší absolventi, Jim prechádzal pohľadom po rade učiteľov. Spock nebol medzi nimi.
Fascinujúce. Tak on tiež mešká? Zdá sa, že som ho úplne skazil.
Fascinujúce? Ale to mám predsa povedať ja.
Zachytil partnerove myšlienky tesne pred tým, než sa aj Spock dostavil na svoje miesto, potichu a opatrne ho zaujal.
Zdá sa, že tie kreslené rozprávky už zaberajú aj na teba.
Smial sa Jim. Pevne stískal svoj diplom. Už takmer prestával veriť, že niekedy dostane príležitosť ukončiť školu. Chýbalo mu ešte pár formalít a oni to odmietali uznať a teraz to stihol len vďaka tomu, že mu zavolal Kostra. Napokon bol rád, že to na jeho záverečnú slávnosť napriek všetkému stihol a bol tam dokonca skôr ako on.
Doktor mu zamával so svojho miesta v prednom rade, a on mu opäť pohľadom ďakoval za to, že mu doslova zachránil tentoraz len krk.
Ako sa majú deti?
Už lepšie. Sú s  mojou matkou. Povedala, že na nich dohliadne. Tvoju oslavu jej pustíme zo záznamu.
A musíme?
Áno, inak nám to neodpustí.
Povedal si jej už o našej svadbe?
Povedal, bola nadšená, ale otcovi to ešte hovoriť nemáme.
S tým musím len súhlasiť.
Ešte chvíľu pokračoval v myšlienkovom rozhovore s partnerom. Krátil si tým čas, kým musel len tak stáť a sledovať ako trieda, do ktorej bol predbežne zaradení dostáva diplomy.
Jeho posledný semester bol napokon ukončený, v neskoršom termíne, ale predsa sa toho napokon dočkal.
Bolo mu trochu ľúto, že Spock prime sa rozhodol na určitý čas odísť, no chápal to, nechcel zasahovať do svojej vlastnej životnej línie a povedal im, že nateraz jeho cesta bude viesť na Vulkán. Nebola to rozlúčka navždy, sľúbil, že o ňom ešte budú počuť. Spoliehal sa na to, že k tomu dôjde už čoskoro. Tieto myšlienky ho sprevádzali, až kým neboli aj posledné diplomy rozdané.
Prišiel čas pozhovárať sa s učiteľmi a s rodinou.
Spock mu len veľmi formálne zagratuloval presne tak, ako sa na Vulkánca patrilo. Nepodal mu ruku, aby tým nezmiatol ostatných.
„Kadet Kirk, gratulujem vám k vášmu výkonu...“
„Ďakujem, pán profesor. Veľmi si to cením.“
Partnerova spokojnosť sa v myšlienkach spájala s tou jeho. Povedali si toho bez slov viac než by si dovolili na verejnosti.
Učiteľ a žiak.
Priatelia.
Milenci.
Partneri.
Rodičia.
Tým všetkým sa stali.
A nikto si nedovolil odhadnúť, čo všetko by spolu ešte mohli dokázať.
Koniec