16. 1. 2014

Let 5. kapitola 1/3





 pár: Gareth/John

varovanie: inšpirované "nebezp. letmi" dokumentom, pilotské, romantika, dobrodružné
Obsah: John má za úlohu prepraviť malé lietadlo, ktoré  predal jeho dobrý známy, k novému majiteľovi. Čaká ho dlhá cesta, po náročnej trase a nový kopilot, ktorý ho už od začiatku riadne štve. Gareth takisto nie je nadšený svojím novým kolegom, a poriadne to medzi nimi iskrí už na zemi :D Kvôli poruche lietadla musia neplánovane pristáť v menšom mestečku, v ktorom sa zdržia pár dní... Podarí sa im tam zohnať len jednu izbu, čo ich oboch poriadne irituje, ale napokon sa zmieria s tým, že inak by im nevystačili peniaze na ďalšiu cestu....

Predpokladaný počet kapitol: 10
varovanie: nie som odborník na lietanie a veci s tým spojené, za svoj zdroj považujem sériu dokumentov letecké katastrofy, a dokumenty nebezpečné lety. Preto sa v mojom podaní lietania a vecí s tým spojené môžu vyskytnúť chyby, a nepresnosti.  A niektoré veci si budem prispôsobovať podľa seba. To len tak na okraj.

 vhodné pre romantikov!



 Hodnotenie


Poznámka: všimla som si, že poviedka má v poslednom čase nízke hviezdičkové hodnotenie, nuž  neviem presne čím to je, ale každopádne po skončení bude aj tak editovaná a vylepšovaná, keby náhodou niečo nesadlo a tak. Aby v pdf bolo všetko v poriadku, lebo priebežne to nestíham, keďže nemám beta readera.
Možno je to tým, že John je zrazu milší než predtým... no povedzme, že teraz chce trochu urobiť dojem tak sa snaží, ale uvidíme ako dlho mu to vydrží... :D



 venované sanasami


„Pochybujem o tom, že tvoju matku zaujíma, kde sa nachádzam. Už dlhší čas žijeme oddelene,“ priznal Garethov otec pokojne. Na tvári sa mu usadil taký ten rezignovaný prázdny pohľad, akoby hovoril o cudzej osobe a nie o žene, s ktorou prežil dlhoročné manželstvo. Pravdou bolo, že netrávili veľa času spolu ale, nikdy si nevšimol, že by mali až také problémy.
„Nevedel som. Naozaj ma to veľmi mrzí...“ v duchu si prehrával koľkokrát asi tak plánoval zavolať mame a spýtať sa jej ako sa má a ako to vždy stroskotalo na tom istom. Na strachu z toho, čo bude ak sa dozvie, že kvôli vzťahu s nesprávnou osobou si nevie udržať prácu. Ani len netušil, že jeho rodičia sa rozhodli pre úplné ukončenie vzťahu.
Jeho otec len stroho prikývol.
„Nič sa nedá robiť, chlapče... Tak ja pôjdem.... Potrebujem ešte niečo zariadiť, kým odletíme... Platí to, že o hodinu opúšťame St. Maarten?“  obrátil sa späť k Scottovi.  
„Áno, len tuto chlapcom odovzdám veci. Zatiaľ si pokojne vybav, čo potrebuješ...“
Starší kapitán pozrel na Sima, unavene prikývol a pomaly sa vydal späť k vnútorným priestorom letiska.
Gareth sa na chvíľu nedokázal ani hnúť, bezmocne civel na odchádzajúceho otca a rozmýšľal čo také mu mal ešte povedať. Nevedel, ako ľudí utešiť v takomto prípade, rozhodnutie už padlo, ďalšie slová by možno boli len na príťaž. Okrem toho otec mal so sebou svoju starú športovú tašku, tú ktorú mama doslova neznášala, lebo v nej údajne bolo vždy všetko pokrčené, už len to, že ju mal prehodenú cez plece hovorilo o tom, ako sa veci majú. Vždy si ju bral so sebou na lety, práve vtedy, keď boli pohádaní a ona potom vykrikovala, že ak sa mu pokrčia veci, bude si to musieť vyžehliť sám.
„Otec!“ zakričal za ním napokon.
Pocítil ako Johnova ruka opustila jeho chrbát. Kolega mu venoval povzbudivý pohľad a on pozbieral odvahu.  
Starší muž zastal. A dovolil mu, aby ho dobehol.
„Dávaj si na seba pozor, dobre?“
„Áno, Gareth. Ty tiež...“
„Vieš, že ťa mám rád, však?“ dodal, keď  sa muž opäť zberal na odchod. Jeho otec predtým tak trochu podráždený a strohý,  sa pod vplyvom týchto slov úplne otvoril.
Počas tých dvadsiatich minút mu  povedal zhruba všetko, a on nevychádzal z údivu, keď zistil celú pravdu.
„Takže ty a Sim?“
Áno, spomínal si na celú radu tých fotiek, na to ako šťastne na nich vyzerali a ako ich otec hovoril o svojom priateľovi takmer neustále. Okrem toho vedel, že Sim je bisexuál. Aspoň on to o sebe tvrdil.
No nikdy by mu ani len nenapadlo, že medzi nimi bolo aj niečo viac, že po celý čas mali k sebe blízko, ale rozhodli sa to celé potlačiť do úzadia a žiť si svoje životy oddelene. A po jednom bozku spolu už nikdy viac nehovorili. Nekontaktoval ho, lebo nechcel ublížiť Garethovej matke...  Podľa jeho slov ju mal rád, ale to nestačilo na to, aby spolu prežili celý život. Ich vzťah nezvládol skúšky posledných rokov a rozhodli sa rozísť. A on opäť vyhľadal osobu, ktorú nikdy tak celkom nedokázal vymazať zo svojho života.
„Tak choď. Čakajú na teba...“ uzavrel to napokon, no Gareth mal stále ešte dosť veľa otázok a oni vôbec nemali čas.
No Nepredpokladal, že z neho dostane viac. Ešte nie. Bolo to vôbec po prvý raz čo jeho otec niečo také dokázal pripustiť. Zrejme to už mali v rodine, ako sa zdalo ani jeho to neobišlo, ale rozhovor o niečom takom, bol pre nich dvoch ešte na míle vzdialenou budúcnosťou. Otec mal teraz dosť problémov s vyrovnaním sa so svojimi vlastnými pocitmi.  Nemienil mu hovoriť nič o svojich vzťahoch.
„Sadneme si spolu na pohárik, keď priletíme opäť domov a ešte to preberieme... Som rád, že sme sa tu stretli, ale potrebujem viac času...“ dodal napokon.
Gareth prikývol.
Aj on  potreboval istý čas na to, aby spracoval otcovo priznanie.
Zamieril späť k svojmu šéfovi a kolegovi.
 „Nič mi k tomu nepovieš, Scott Simeon?“
Garethov jeho hlas znel dosť útočne, ale neprekážalo mu to.
„Požiadal som tvojho otca, aby mi pomohol s doručením jedného lietadla. Súhlasil, a tak sme tu. Neviem čo by som mal k tomu ešte dodať.“
„Tak potom to, čo mi hovoril o vás dvoch nie je pravda. To mi chceš tvrdiť?“
„Prepáč, Garry, ale nemám sa ti za čo ospravedlňovať. Tvoj otec za mnou prišiel len nedávno z vlastnej vôle...“
Gareth ho chvíľu prebodával vražedným pohľadom, no bolo mu jasné, že zrejme nebude mať príležitosť mu niečo vyčítať. Každopádne takisto mieril do pomerne riskantného vzťahu s istým komplikovaným kapitánom.
„Tak nám teda ukáž to lietadlo...“ zavelil Gareth, keď ani jeden z jeho spoločníkov akosi nevedel, čo by k tomu mal viac dodať.
Spoločne zamierili do hangáru.
John ich doteraz nechával, aby si svoje veci vydiskutovali, preto sa radšej držal v úzadí, no keď uvidel ich nový projekt okamžite to patrične zhodnotil. „Neviem či sa táto škatuľa vôbec odlepí od zeme...“
„Možno aj hej, ale ktovie, čo všetko v nej vlastne funguje...“ poznamenal jeho kopilot.
Gareth obchádzal lietadlo zo všetkých strán. Bol to rozhodne dosť starý model Cessny, žiadna kráska ako tá minule, skôr nebezpečný a veľmi nepredvídateľný stroj.
§§§