18. 1. 2014

Manželská zmluva 7. kapitola 3/3










pár: Ianto Jones/Malcolm Merlyn (John Barrowman)
fandom: AU postava z torchwoodu požičaná do Arrow.
varovanie: manželstvo medzi priateľmi, vzájomne výhodný vzťah, rodinné, malý syn Tommy.., romantika
Obsah: Malcolm sa po smrti svojej manželky rozhodne na dva roky odísť, ale nechce svojho syna nechať samého a bez ochrany, preto svojho dobrého priateľa Ianta, prekvapí dohodou, ktorú by od neho nikdy neočakával. Požiada ho, aby uzavreli dočasnú manželskú zmluvu. Každopádne ďakujem aj za hviezdičky.
Hodnotenie





venované ell, sanasami a anonymnej. 

„Dámy a páni rád by som vás...“ stál pred všetkými tými ľuďmi vo veľkej sále a cítil na sebe ich pohľady. Nikdy predtým pre nich nebol až taký zaujímavý ako teraz, keď sa stal partnerom toho zámožného muža. Miestnosť mu pred očami tak trochu plávala a mal pocity, akoby jeho srdce odišlo na dlhú prechádzku niekam až do oblastí, ktoré boli tak trochu mimo jeho chápania. Pohľadom prešiel po svojom partnerovi, ktorý stál celkom vpredu, v ruke mal pohárik so šampanským, no nepil z neho len sa naňho díval. A občas povzbudivo prikývol, hlavne teraz, keď začal pomerne dobre, no hrozilo, že sa zasekne. Jeho blízkosť mu pomohla trochu pokročiť vo svojom krátkom prejave a napokon so seba dostal aj zvyšok.
„Chcel by som vám poďakovať, za vašu podporu projektu deti v núdzi...“ ostatné slová z neho potom už plynuli omnoho prívetivejšie a napokon namiesto hanby zožal vcelku slušný potlesk, asi tak ako sa na riaditeľa nadácie patrí.
Riadne sa pritom zapotil a ruky sa mu tak trochu chveli, ešteže ich včas oprel o pult. Nielen blízkosť tých ľudí, ale aj strach čo z toho, čo by mohlo narušiť túto akciu mu akosi nedoprial počas toho večera privolal túto neskutočnú trému. Myslel si, že niečo také má už dávno za sebou, bežne predsa komunikoval s ľuďmi aj viedol schôdze, ale tentoraz si naozaj vydýchol, keď bol dolu z pódia a opäť začala hrať hudba.
„Zvládol si to dobre, len pokojne...“ pošepol mu Malcolm, keď sa k nim blížila manželka jedného z akcionárov Merlyn global group.
„Dobrý deň, pani Williamsonová, teší ma, že ste...“ venoval jej jeden zo svojich naučených úsmevov. Ianto zotrvával po jeho boku a sledoval ako si partner šikovne poradí s touto vyhlásenou pani večne nespokojnou.
Zastavil čašníka a aj on si vzal jeden pohárik. Potreboval niečo držať v rukách, aby sa mu tak netriasli. Každú minútu očakával, nejaké narušenie. Nemohol sa len tak ľahko zbaviť týchto obáv, aj keď doma si nahováral, že je to len čistá rutina a nič sa nemôže stať v dokonale stráženej budove, keď sa o ochranku dokonca postaral jeho snúbenec.
„Takže toto je ten mladý muž, s ktorým sa plánujete oženiť?“ zachytil poslednú vetu tej ženy, ktorá ho vrátila do prítomnosti.
„Áno, Ianto Jones je môj snúbenec...“
Prezrela si ho hodnotiacim pohľadom. Zvyčajne bol na takéto veci zvyknutý no teraz to v ňom vyvolalo značnú nevôľu, lebo to nevyzeralo, že na ňu urobil dobrý dojem.
„Poznáme sa už tak dlho, Malcolm, ste si istý, že toto je pre vás tá správna voľba...“
Nič nedarovala ani jemu.
Neurazte sa, mladý muž, ale nie som presvedčená o tom, že váš vzťah je to najlepšie čo... mohlo muža ako Malcolm postretnúť...“
Merlyn si ju chladne premeral, no nedal sa vyviezť z rovnováhy jej rečami. Ianto pocítil ako ho chytil za ruku.
„Ja viem veľmi dobre čo robím, pani Williamsonová.“
„Nič také predsa netvrdím, len som chcela poukázať na to, čo si myslia aj ostatní...“ poobzerala sa po miestnosti, akoby hľadala u ostatných podporu. Pár ľudí sa otočilo, no hneď ako na nich Merlyn pozrel, radšej pokračovali v načatých rozhovoroch.
Ianto usúdil, že bude lepšie, ak na chvíľu pôjde na čerstvý vzduch. Inak by sa asi neudržal a povedal tej žene, čo si o nej myslí, no mohlo by to mať zlý vplyv aj na nadáciu, aj na spoločnosť, preto sa jemne vymanil z partnerovho zovretia.
Prerazil si cestu davom ľudí, niektorí z nich pochválili jeho prejav, ale väčšina z nich sa venovala svojim záležitostiam, preto sa napokon pomerne hladko dostal až pred vchod a dovolil chladnému vzduchu, aby sa dotkol jeho tela.
Áno, hovoril, že to zvládne, že všetko bude v poriadku, ale necítil sa na to a ešte nebol pripravený čeliť niečomu takému, aj keď tušil, že ľuďom so starej školy ich vzťah rozhodne nebude vyhovovať. Nielen kvôli nerovnosti medzi nimi, ale obzvlášť preto, že on je muž.
Chladný vzduch mu chvíľu udieral do tváre a on pocítil, ako k nemu podišiel jeden z ochrankárov.
„Potrebujete niečo, pane?“
„Nič, nič, len som potreboval ísť chvíľu na vzduch.“
Ochrankár chápavo prikývol a viac ho už nerušil.
Pozrel na svoje hodinky, ak sa nechce spoločensky znemožniť nemal by tu odstať dlhšie než desať minút.
Neprešlo však ešte ani päť, keď pocítil ako ho okolo pása objala nejaká ruka.
„Si úplne studený...“
„Prepáč, ja chcel som len na chvíľu odtiaľ uniknúť...“
Malcolm si ho pritisol späť k sebe. A stiahol ho trochu bližšie pod strechu.
„Chápem ťa, ale prišiel si o to najlepšie. Willamsová sa rozplakala, keď som jej veľmi taktne pripomenul situáciu, do ktorej sa dostal jej mladší syn. Aj to, ako som mu pomohol, aby sa nedostal pred súd. Mal si vidieť, ako ma takmer prosila, aby som to nikomu nespomínal. Zrejme už zabudla s kým má tú česť. Si v poriadku, láska ? Ak sa necítiš dobre postarám sa, aby nás niekto zastúpil. Bolo to na teba priveľa potom všetkom...“
Nechával sa rozmaznávať v jeho objatí. Nechcel, aby ho tak skoro pustil, prial si, aby sa mohli vrátiť domov, no vedel, že tým by sklamal očakávania, ktoré sú naňho kladené ako na riaditeľa. Musel myslieť aj na svoje povinnosti.
„Nie, to nebude potrebné. Je to zvládnem.“
Trochu sa pozbieral a napokon sa spolu vrátili späť dovnútra. Nechcel, aby nadácia utrpela nejakú ujmu len kvôli jeho osobným pocitom.  

Flashback
„Drahý, rada by som ti niekoho predstavila.“
Rebecca ho potiahla za ruku a donútila ho vstať zo svojho miesta, práve si čítal pracovné maily a nemal práve najlepšiu náladu, ale ona ho aj tak vytiahla z kresla.
„Koho? A prečo práve teraz?“
„Len poď pekne so mnou...“
Usmievala sa a dobiedzala doňho až kým sa nepodvolil jej naliehaniu. Nemal náladu spoznať nejakú ďalšiu kamarátku z jej nadácie.
Nasadil čo najprísnejší pohľad a chystal sa tú návštevu veľmi rýchlo odbiť. No nemohol povedať absolútne nič, keď uvidel príjemne vyzerajúceho mladého muža, ktorý držal v ruke zápisník a tváril sa tak trochu neisto. Neuvedomoval si, ako roztomilo pôsobí, keď je taký vyplašený a pomaly nevie ani kam by sa mal pozrieť.
„Malcolm, toto je Ianto Jones, môj asistent...“
 Mladík sa pod jeho prísnym pohľadom trochu prikrčil.
„Dobrý deň...“ vyjachtal nesmelo.
Zrejme ešte u nej nepracoval dosť dlho, lebo jeho manželka si vedela aj menej výrečných zamestnancov dosť rýchlo vycvičiť.
Podal mu ruku, a trochu sa usmial, nemal v úmysle ho zbytočne desiť. Už aj tak pôsobil dosť vyplašene.
„Veľmi ma teší, že vás spoznám, pán Merlyn...“
„Aj mňa veľmi teší, Ianto... A som Malcolm...“ zvyčajne nedovolil cudzím ľuďom, aby ho hneď oslovovali menom, ale manželka mu ho predstavila, preto bol pre ňu zrejme veľmi dôležitý a takisto musel pripustiť, že už na prvý pohľad mu je sympatický.