25. 2. 2014

Manželská zmluva 10. kapitola 3/3









pár: Ianto Jones/Malcolm Merlyn (John Barrowman)
fandom: AU postava z torchwoodu požičaná do Arrow.
varovanie: manželstvo medzi priateľmi, vzájomne výhodný vzťah, rodinné, malý syn Tommy.., romantika
Obsah: Malcolm sa po smrti svojej manželky rozhodne na dva roky odísť, ale nechce svojho syna nechať samého a bez ochrany, preto svojho dobrého priateľa Ianta, prekvapí dohodou, ktorú by od neho nikdy neočakával. Požiada ho, aby uzavreli dočasnú manželskú zmluvu. Každopádne ďakujem aj za hviezdičky.
 
Poznámka: Malcolmove spomienky, keďže máme pred sebou ešte dostatok kapitol, môžeme si dovoliť, aj skúmať veci z jeho uhla pohľadu.
 
Hodnotenie




 venované Ell a Lilith.


§§§
POSLÚCHOL INŠTINKT. Jedno krátke otočenie ho zachránilo pred bodnou ranou do chrbta. Učiteľ ho vyzval na boj. Nečakane a bez varovania sa medzi nimi rozpútal tanec, ktorý mohol mať smrteľné dôsledky.
Bojovali dlho, krúžili okolo seba a svojím súbojom na seba pripútali pohľady všetkých cvičiacich. Učiteľ ho nešetril, jeho údery boli tvrdé a presné, a on sa im vyhýbal a útočil podľa svojich vlastných možností.
Počas tej krátkej chvíle, všetko zmizlo, všetka bolesť, všetka láska, aj strach. Bol len predĺženou časťou svojej zbrane, poznal len ju a vnímal to, nátlak svojho súpera, ako niečo, čo ho posúvalo dopredu. Vedel prečo bojuje, poznal odpoveď na otázku, ktorú mu učiteľ položil, keď odchádzal a práve preto bol dnes deň, keď mal možnosť získať uznanie.
Obdivné pohľady a šepot, a tlkot jeho vlastného srdca, ktoré utíšilo až preliatie prvej krvi. No zároveň dostal menší zásah aj on, len škrabnutie na ruke, ale aj jeho čepeľ mala na sebe učiteľovu krv. Dokázal ho zraniť.
„Som na teba hrdý, zdá sa, že si nezabudol na to, čo si sa u nás naučil.“ Ra's al Ghul mu vyjadril uznanie ako svojmu protivníkovi, aj študentovi, časť z neho bola s týmto výsledkom spokojná, ale tá druhá si priala preliať viac krvi.
„Takže už vieš, pre čo bojuješ...“
„Áno, poznám odpoveď.“
„Tak potom bola tvoja cesta prospešná.“
Jeho učiteľ si ani nevedel predstaviť ako veľmi.
„Si pripravený na ťažšie skúšky?“
„Áno, som.“
Ra's al Ghul uznanlivo prikývol.
„Vitaj v užšom kruhu.“
Povedal mu slová, ktoré naznačovali, že je s ním spokojný, a bude chcieť, aby postúpil v hierarchii o niekoľko priečok vyššie.
Učiteľ sa k nemu otočil a niečo mu hodil.
„Tvoje postavenie ťa predurčuje k tomu, aby si ostal človekom, aby si bol jedným z nás, ale aj jedným z nich.“
Ako vždy mu nič viac bližšie nevysvetľoval a pobral sa za ďalšími povinnosťami. Malcolm si šiel do miestnosti výcviku ošetriť ruku.
Potom otvoril obálku a keď uvidel fotky svojej rodiny, pochopil, čo presne tým jeho učiteľ myslel. Predtým žil v tieni, bol tým, koho by sa ľudia mohli začať strániť a obávať, nemal výraz človeka, pohlcovala ho len bolesť a hnev, stále ich v sebe chcel živiť, ale teraz  začal opäť pracovať aj na tom, aby sa opäť zaradil do bežného života.
Už predtým splnil niekoľko skúšok, ale učiteľ cítil tú zábranu, ktorá mu bránila postupovať. Teraz bola preč, bojoval s omnoho väčšou chuťou a bol vnútorne vyrovnanejší. Chcel napredovať rýchlejšie, kvôli tomu, aby sa mohol čo najskôr vrátiť k svojej rodine.
***
Po dvoch rokoch...
 Ianto Jones sedel vo svojej kancelárii v nadácii a práve dokončoval podklady k novému projektu Deti v núdzi.
Podarilo sa mu obísť nariadenie jeho manžela tým, že projekt nešpecifikoval ako zameranie len na určité časti mesta, ale ponechal tomu akýsi všeobecný rád a celkovo to bolo natoľko prešpekulované, že sa len veľmi ťažko dalo dokázať akékoľvek priame spojenie projektu s GLADES.
Prešlo to aj cez tú prísnu zmluvu.
A bolo to schválené, tak ako mnohé iné projekty predtým, ktoré takýmto spôsobom prerobil.
„Diane, prineste mi tie podklady týkajúce sa  príspevku Queen Consolidated...“ požiadal svoju asistentku.
„Áno, pane.“
Pozrel na fotky svojich detí, ktoré mal na svojom stole.
Tommy nastúpil do prvej triedy, bol z neho hrdý prvák. Po ceste s práce ho chcel vyzdvihnúť so školy, keďže jeho program skôr podliehal potrebám detí ako jeho vlastným. A svoj pracovný tým si vycvičil tak, aby nemusel všetko presúvať len na seba, ale účty nadácie stále držal výlučne len vo svojich rukách.
A jeho dcéra Thea.
Bolo to veselé dievčatko, ktoré prinášalo do jeho života veľa radosti.  
No na ich spoločnej fotke niekto chýbal, niekto kto bol preňho vždy veľmi dôležitý.
Opäť sa ozval telefón.
 „Pane, na linke je pán Robert Queen, mám vám ho prepojiť?“
„Nie, Diane. Povedzte mu, že som už odišiel. A tie podklady si vezmem so sebou domov.“
Prevzal si ich od nej a opustil budovu nadácie.