20. 3. 2014

Manželská zmluva 12. kapitola 1/3






pár: Ianto Jones/Malcolm Merlyn (John Barrowman)
fandom: AU postava z torchwoodu požičaná do Arrow.
varovanie: manželstvo medzi priateľmi, vzájomne výhodný vzťah, rodinné, malý syn Tommy.., romantika
Obsah: Malcolm sa po smrti svojej manželky rozhodne na dva roky odísť, ale nechce svojho syna nechať samého a bez ochrany, preto svojho dobrého priateľa Ianta, prekvapí dohodou, ktorú by od neho nikdy neočakával. Požiada ho, aby uzavreli dočasnú manželskú zmluvu. Každopádne ďakujem aj za hviezdičky.
 
Poznámka: Malcolmove spomienky, keďže máme pred sebou ešte dostatok kapitol, môžeme si dovoliť, aj skúmať veci z jeho uhla pohľadu.
 
Hodnotenie




Poznámka: 12. kapitolou skončí kniha prvá a potom prejdeme na knihu druhú. Poviedka bude ďalej pokračovať, v číslovaní 13,14... atď, ale na začiatku 13. kapitoly bude nápis kniha druhá...

                                                                        venované Ell, Lilith.



Flashback
Kvapky ľadovej vody stekali po jeho odhalenej hrudi.
Okovy, ktoré držali jeho telo pripútané k akémusi drevenému trámu sa mu zarezávali do rúk, a zanechávali za sebou stopy, ktorých sa už zrejme nikdy úplne nezbaví.
Maska umiestnená na tvári nebola vôbec pohodlná a jeho videnie bolo veľmi zúžené a neisté. Bol takmer slepý a úplne vydaní na milosť a nemilosť svojho učiteľa. Ich posledný súboj skončil preňho nie práve najlepšie, prebral sa zviazaný v jednej z osobitných miestností určených pre vyššie postavených členov.
Učiteľ sedel tam pri ňom po celý čas a dával mu najavo svoju nespokojnosť, s jeho rozhodnutím opustiť ligu. Obával sa toho, že ho zabije a už nikdy viac svoju rodinu neuvidí, ale jeho poslanie týkajúce sa ligy si vyžadovalo, aby žil v ich meste a plnil zákazky, ktoré by mu zabraňovali byť v blízkosti jeho rodiny. Už viac nechcel, aby mu unikali dôležité okamihy v ich životoch a bolo mu viac než jasné, že ani Ianto naňho nebude čakať večne. Kvôli nim riskoval všetko, aj keď vedel, že je to bláznovstvo.
Podrobil ho snáď všetkému čo len bolo možné a on cítil, že jeho rebrá nie sú práve v najlepšom poriadku, snažil sa dýchať len veľmi opatrne a nerobiť zbytočne žiadne prudké pohyby.
Náhle pocítil ruku na svojej tvári, odopla mu masku, oslobodila mu ústa a on opäť hľadel do tváre svojho učiteľa.
„Oslobodím ťa od tvojej prísahy, Malcolm.“
Povedal to.
Vyslovil tie slová, ktoré tak dlho túžil počuť, ale nepredpokladal, že mu niečo také povie. Skôr očakával, že už nikdy viac neopustí tajné mesto v celku.  
„Naozaj to pre mňa urobíte?“
„Áno.“
„Ďakujem vám.“
Napriek únave si ani na chvíľu nedovolil povoliť v ostražitosti. Bol spútaný, ale stále mal svoju hrdosť a stále bol členom, so svojimi právami a privilégiami.
„Nebudeš musieť žiť v tajnom meste a vykonávať úlohy, ktoré prideľujeme nájomným vrahom. Ale nezabudni, že z ligy zabijakov sa len tak ľahko neodchádza. Aj keď ťa zbavím prísahy poslušnosti, neznamená to, že  všetky tvoje putá s ligou sú pretrhnuté, a očakávam, že budeš aj naďalej dodržiavať kódex cti a vezmeš si odtiaľto svoje veci, ešte ich budeš potrebovať... Ako som povedal na začiatku tvoje postavenie je iné, teraz si jedným z Privilegovaných a tvoje územie bude v meste, v ktorom žiješ... Preberieš úlohu, ktorá ti prináleží a budeš môcť opäť prevziať moc, tam kde je to potrebné... Nebudem ťa viac obmedzovať životom, ktorý tvojej povahe tak celkom nevyhovuje, no nezabúdaj, odkiaľ si prišiel a že napriek všetkému si stále jedným z nás...“
Súčasnosť
Pár dní po posledných udalostiach...
„Ocko?“
Malcolm sa otočil.
Uvidel svoju dcéru stáť vo dverách spálne.
„Potrebuješ niečo, zlatko...“
Bol pripravený vrhnúť sa do práce, mal už na sebe svoj oblek a chystal sa dnes prevziať vedenie svojej spoločnosti.
Ianto sa chystal vziať malú do nadácie na nejakú detskú akciu. A Tommy mal ísť s ním, chystal sa ho dnes odviesť do školy a tak trochu upevňovať ich vzájomné vzťahy. Bolo to zvláštne, život akoby sa náhle vrátil späť do bežných koľají. Nepociťoval to ako záťaž, ale vedel, že okrem svojej rodiny bude musieť zvládať aj iné veci, a na rolu otca si nikdy nenašiel čas, preto sa mu aj teraz zdalo, akoby s tým nemal až toľko skúseností a tak trochu vtom tápal.
„Môžem sa ťa niečo spýtať...“ povedala, keď došla až k nemu.
Malcolm ju pohladil po dlhších tmavých vlasoch. Mala urobené dve francúzske vrkoče, s ktorými sa Naomi zrejme musela dosť natrápiť. No výsledok rozhodne stál za to, jeho dcéra bola spokojná a usmiata.
„Áno, samozrejme...“
„Príde ma niekedy navštíviť mama?“
Tá otázka ho zaskočila. Predpokladal, že otázky na túto tému už majú za sebou, ale očividne to podcenil.
Nebol na ňu pripravený a nevedel, akoby jej mal odpovedať.  Nechcel mať s tou ženou nič spoločné, bolo to príliš komplikované.
„Vieš, Thea tvoja mama súhlasila, aby si žila s nami... ale dohodli sme sa na tom, že ťa budeme vychovávať my, ja a Ianto... My sme tvoji rodičia...“
Zrazu sa zatvárila až príliš vážne.
„Áno, ste. Ale moja mama... ona ma nechcela, však?“
Pozrel na dvere, akoby dúfal, že sa v nich čoskoro objaví Ianto. Práve teraz by ho potreboval, lebo naozaj netušil, ako malému dieťaťu vysvetliť takéto závažné veci. Ešte stále si na svoju rodinu tak trochu zvykal a nechcel urobiť rovnaké chyby, aké sa mu podarili, keď komunikoval s Tommym.