11. 7. 2014

Manželská zmluva 16. kapitola 4/4








pár: Ianto Jones/Malcolm Merlyn (John Barrowman)
fandom: AU postava z torchwoodu požičaná do Arrow.
varovanie: manželstvo medzi priateľmi, vzájomne výhodný vzťah, rodinné, malý syn Tommy.., romantika
Obsah: Malcolm sa po smrti svojej manželky rozhodne na dva roky odísť, ale nechce svojho syna nechať samého a bez ochrany, preto svojho dobrého priateľa Ianta, prekvapí dohodou, ktorú by od neho nikdy neočakával. Požiada ho, aby uzavreli dočasnú manželskú zmluvu. Každopádne ďakujem aj za hviezdičky.
 
Poznámka: Malcolmove spomienky, keďže máme pred sebou ešte dostatok kapitol, môžeme si dovoliť, aj skúmať veci z jeho uhla pohľadu.
 
Hodnotenie





 venované Ell, Lilith.
***
Pristúpil k zhrbenej postave,  odetej v čiernom.
„Čo ťa ku mne privádza, Malcolm?“
Zdanlivo krehká postava staršieho muža sa okamžite narovnala a palica v jeho rukách sa z opory zmenila na zbraň.
Malcolm odrazil útok, podarilo sa mu ju zachytiť a vytrhnúť mu ju z rúk.
Predpokladal, že učiteľ takýmto spôsobom otestuje jeho bdelosť aj v týchto skorých ranných hodinách.
Na chvíľu mu mysľou prebleskla spomienka na Ianta, spokojne spiaceho v ich posteli, bolo ťažké od neho odísť skoro ráno a úplne bez vysvetlenia, no niektoré veci nezniesli odklad.
„Odpovedám vám len na vašu správu?“
„Takže už vieš, že Viktora som k tebe poslal ja...“
Premýšľal o tom, po prebudení ho náhle premkol pocit, že niečo dôležité prehliadol, že mu vďaka šoku z toho, že jeho minulosť sa mu postavila tvárou v tvár, zabudol na základná pravidlo, nič predsa nemohlo opustiť Nanda parbat bez učiteľovho súhlasu.
„Došlo mi to, tak trochu neskôr, ale predsa... Je to len vaša hra... Chcete si poistiť moju vernosť alebo sa snáď obávate, že nenaplním vaše očakávania?“
Ra's al Ghul naňho pozrel tým svojím nič  tvrdým pohľadom.
„Poslal som ti ho, lebo také sú pravidlá a podmienky tvojho prepustenia... Nemôže ostať bez dozoru a pliesť hlavy mojim zabijakom, potrebuje vedenie a toho sa mu aj dostane, musíš prevziať zodpovednosť za tvoj majetok...“ jeho hlas neznel útočne, ale bol to nepochybne príkaz, od hlavného vodcu ligy zabijakov  a zároveň o muža, ktorého si vážil viac než svojho vlastného otca.
„Rozumiem.“
Nedal najavo, že sa mu po tomto vyhlásení uľavilo, osobne očakával aj horšie komplikácie.
„Postarám sa oňho, ale len ak neohrozí moju rodinu... Nemôžem ho uprednostniť pred nimi...“
„Je len na tebe, ako to vyriešiš, ako člen našej elity, si musíš vedieť urobiť poriadok s vlastnou rodinou  a majetkom.“
Malcolm by mu rád pripomenul, že ani on nemá úplnú kontrolu nad Nyssou, no vedel, že starší muž by jeho kritiku týkajúcu sa tejto oblasti prijal len veľmi ťažko a cenil si svoj život viac než prejavenie svojho názoru.
„Postarám sa oňho, najlepšie ako budem môcť...“
„Musíš sa rozhodnúť sám, ako s touto zodpovednosťou naložíš...“ povedal mu jednoducho a bez dlhších vysvetlení.
Neupustil od bojového postoja, lebo len očakával, že by každú chvíľu mohol prísť ďalší úder.
Sledoval ho a čakal.
A ten úder skutočne prišiel, pohol sa v tom správnom okamihu, takmer na hranici toho vhodného okamihu.
Stiahol ho na zem, ale učiteľovi sa aj tak podarilo podkopať mu nohy.
Skončili na zemi vedľa seba.
Malcolm ho uväznil pod sebou, aby mu nedal možnosť na žiadny ďalší výpad.
„Učil som ťa dobre, nezabúdaš na to, čo som ti dal... stále je to súčasťou teba...“
„Navždy bude...“ vyjadril jednu zo svojich najhorších obáv.
„Tak to má byť, tak som ťa vychoval... Si ako môj syn, no nezabúdaj, že isté veci budem od teba vyžadovať, ako od člena ligy zabijakov, aj bez prísahy...“
Prikývol.
Učiteľ bol mužom, ktorého si v žiadnom prípade nesmel znepriateliť, pokiaľ mu záležalo na živote, a na tom, aby sa mal dobre on aj jeho blízki.
Vždy kládol otázky, bol tým kto uvažuje a nielen plný rozkazy, no učiteľ ho pochopil, a doprial mu toľko priestoru koľko len potreboval, na to aby z neho vychoval člena elity, niekoho, kto v budúcnosti bude rozhodovať o veciach spojených s ligou.
„Áno, som si toho vedomí a dodržím dohodu, ale smiem sa vás spýtať na isté veci, ktoré ma znepokojujú...“
„Jedna otázka.“
Povedal mu učiteľ a on vedel, že má len jednu šancu na to, aby zistil to, čo si narýchlo spojil s tým čo vedel o Viktorovom pôsobení v Nanda parbat.
„Nechcel by Viktora odkúpiť niektorí z jeho milencov... Len čisto teoreticky by ma zaujímalo či existuje aj taká možnosť...“
„Áno, chcel, ale vie toho priveľa a bol by nebezpečný v rukách iného člena ligy. Hlavne takého, ktorý by k nemu pociťoval niečo hlbšie. Nie, Malcolm, táto možnosť je vo vašom prípade vylúčená. Ty si ho drž pri sebe a postaraj sa, aby sa nemiešal do vecí, ktoré mu neprislúchajú. Keď sa on previní proti nám, na zodpovednosť si vezmeme teba...“
Malcolm pochopil, čo to znamená a vedel, že to preňho vôbec nebude výhodné. Už predtým pochopil, že na Viktora bude musieť dozerať osobne, no keďže učiteľ si želal, aby nad ním prevzal úplnú kontrolu, znamenalo to, že bude musieť bývať u nich a on sa bude musieť starať o to, čo počas dňa robí.
„Zatiaľ je u mňa... no bol by som rád, keby si si ho prevzal... Najlepšie aj hneď...“ dokončil učiteľ a on nemal na výber.
Musel ísť s ním a vziať si svoj majetok.