23. 11. 2014

Najlepšie úmysly








kardinál Richelieu/kapitán Treville
fandom: The Musketeers BBC
venované Aliyi Midnight a Paulett.
Obsah:  Kráľove narodeniny. 
poznámka: koniec cyklu
hviezdičky hľadajte nižšie.





„Eminencia...“
Oslovenie podané takou formou, že mohlo byť považované aj za dôverné ho priam pohladilo na duši. Oslava kráľových narodenín bola hneď omnoho príjemnejšou udalosťou, keď istá žena už neotravovala tunajší vzduch a pred ním stál jeho milenec, potešený voľbou, ktorú veľmi rád učinil. Áno, veľa krát strojil úklady proti kráľovi, ale nemal v úmysle svojho milenca vystaviť skúške, ktorá by ich mohla pripraviť o všetko, čo si doteraz vybudovali. A ona to urobila, prekročila hranicu a musela zaplatiť.
Nebolo cesty späť.
„Pán de Tréville, je pre mňa veľkým potešením, sa s vami opäť stretnúť...“   opätoval jeho oslovenie opatrne, spôsobom, ktorým nič nenaznačoval, no zároveň ani nepopieral istú mieru potešenia, ktoré skutočne pociťoval pri pohľade na svojho zvyčajne veľmi silného oponenta. Ich občasné konflikty ho vzrušovali na najvyššiu možnú mieru a všetky tie hry, ktoré spolu hrávali, nevedel si predstaviť lepšieho spoločníka, bol druhou časťou jeho duše, tou, ktorá mu chýbala vždy, keď  predtým uvažoval o svojom mieste vo svete a o tom kam by vlastne patril, keby sa od neho odvrátilo šťastie.
Kapitán mušketierov mu venoval jeden z tých pohľadov, ktoré by mohli okoloidúcim naznačiť, že medzi nimi opäť dochádza k akejsi skrytej výmene názorov a kardinál túto predstavu podporoval tým, že sa mračil a snažil sa budiť dojem prísnej strojenosti, no boli to jeho oči, ktoré by ho prezradili, keby sa niekto odvážil pozrieť sa mu do nich.
Dvorania zaujatí zábavou, však mali iné starosti a kráľ, ten nemienil pristúpiť bližšie k nim, keďže bol zjavne oklamaný rečou jeho tela a tým, ako sa pokúšal Trevilla zahnať do kúta, aj keď z úplne iných dôvodov než by sa malo zdať.
„Chcem by som vám poďakovať vaša eminencia, za vašu ústretovosť a pochopenie...“
Trevillove slová sa ho dotýkali viac než by dokázal pripustiť. Jeho pohľad zbavený tej ustarostenosti a vnútorného boja bol preňho tou pravou odmenou.
A v jeho slovách toho čítal viac než bolo vhodné povedať na verejnosti. A cítil hlbokú spokojnosť, pretože on bol s ním.
A dni utrpenia, akoby boli razom zabudnuté, akoby nikdy predtým neexistovalo nič sladšie než jeho bezhraničná prítomnosť.
„Áno, je mi jasné, že bez toho by sme sa neobišli...“  prikyvoval elegantne.
Otočil sa smerom k miestnosti, ktorá ponúkala toľko svetských rozkoší, no len na chvíľu, pretože jediné čomu chcel venovať pozornosť bol rozhovor s kapitánom.
Nemienil viac milovaného muža spustiť z očí.
Každého odvážlivca zastrašil pohľadom, pretože jediné čo mal v úmysle bolo dať si dobrý pozor, aby sa viac nikto nepriplietol medzi nich.
Pretože dnes mal s ním len tie najlepšie úmysly. 

koniec cyklu

poznámka: v budúcnosti by som chcela napísať niečo o mladom R a mladom T, čítam preto aj Troch mušketierov klasické dielo :D a už som sa dozvedela pár vecí o T :D Inak fakt dobrá kniha a vtipná... Aspoň mňa baví...