7. 11. 2014

Otcovská láska 25. kapitola

 
pár: Harry Potter/Severus Snape
varovanie: po poslednom boji, Snape_s mastnými vlasmi_ skrátka typický Snape bez príkras... Snape_prežil útok hada, Snape_závislý od Harryho Pottera, Potter_ v depresii, Potter pod vplyvom výčitiek, Potter_ s prehnaným altruizmom, hurt/comfort, Potter_ s následkami po boji s Voldemortom... Snape_s následkami po uhrynutí Nagini...Snape_nedobrovoľne vďačný Potterovi..., všetko sa odohralo tak ako v knihách, až na to, že Snape nezomrel po uhryznutí hada, ale zachránili ho... :)  Harry Potter_auror, registrácia_smrťožrútov

obsah: 
Po poslednom boji s Temným pánom, smrťožrúti ktorí prežili, (a boli očistení od obvinení aspoň formálne) musia mať podľa nových zákonov prijatým ministrom mágie niekoho, kto sa za nich zaručí a bude na nich dohliadať. Harry Potter, ktorý už pozná pravdu o svojom profesorovi sa rozhodne zaručiť sa zaňho...

poznámka: po korektúre
hodnotenie
poznámka: po dualmancii, tu máme ďalšiu aktualizáciu k "prítomnosti" 


 Pre weras, Profesor, Mononoke.


„Už prišli,“  nervózne skonštatoval Harry.
Snape ukončil prácu v mysľomise, ktorá ho opäť stála jednu bezsennú noc, keďže spomienky jeho malého zverenca neboli spoľahlivým zdrojom informácií.  
Scorpius mu ich zveril, ale vzhľadom na to, do akej miery bol traumatizovaný, to bola len zablokovaná zmes hlasov, zvukov a rýchly sled obrazov, z ktorého sa toho nedalo veľmi veľa vyčítať. Okrem toho bolo viac než zjavné, že chlapcova myseľ sa snažila spomienku potlačiť čo najhlbšie a jeho vlastná mágia proti nej bojovala natoľko intenzívne, že nebolo možné z nej niečo dostať bez hlbšieho očistenia.
Preto musel urobiť kópiu, s ktorou mohol ďalej pracovať, v prípade žeby došlo k poškodeniam počas práce s nimi, čo bola vzhľadom na ich krehkosť, dosť zložitá úloha. Kvôli nej spal v laboratóriu a Potter ostal s ním, čo aspoň trochu zmiernilo frustráciu spojenú s týmto mimoriadne pomalým procesom.
Podarilo sa mu dokončiť jej analýzu, len nedávno a nemal ani čas pozrieť si tú Félixovu spomienku, pretože potreboval mať nevyhnutnú prestávku, a tá ktorú mu poskytol Scorpius, mala pochopiteľné vyššiu prioritu.
A toto popoludnie so sebou prinieslo návštevu Weasleyovcov, ktorá nebola vopred ohlásená, no nepochybne ju vyvolalo, doručenie konečného rozhodnutia týkajúca sa sťažnosti manžela bývalej Grangerovej.
Severus očakával, že zamietavé stanovisko, ktoré dostal, čiastočne spôsobené tým, že sa obaja držali pripomienok Dumbledora a presvedčili ministerstvo, aby záležitosť uzavrelo. Nepochybne k tomu prispel aj fakt, že Harry do istej miery spolupracoval na prípade Čarodejníka s temným znamením a zjavne nepovažovali za vhodné ho práve teraz dráždiť tým, že by mu hrozili odobratím jeho detí. Severus musel uznať, že za daných okolností bolo podobné vyhlásenie tým najlepším, čo mohlo ministerstvo vydať.
Bolo však jasné, že sa to u Weasleyovcov nestretne s pozitívnym ohlasmi.
„Naozaj si želáš, aby som tam bol s tebou?“ opýtal sa mladého muža tak trochu pochybovačne. Boli to predsa jeho priatelia a aj keď medzi nimi nevládli práve tie najlepšie vzťahy, aspoň čo sa týkalo pána Ronalda Weasleyho, nebol celkom presvedčený o tom, že práve jeho prítomnosť mu bude slúžiť ku prospechu.
 „Áno,  chcem aby si bol ich hostiteľom spolu so mnou ako môj partner...“
Severus pocítil na sebe účinok toho slova.
Stal sa jeho partnerom.
Nebol už len milencom. Len jednou z tých príležitostí, ktoré je prijateľné využiť.
Potter ho tak nazval, bola to omnoho vyššia a vážnejšia kategória ako milenec, pretože to zahŕňalo už aj spoločný život a znamenalo to, že prijal možnosť dlhodobého vzťahu medzi nimi. Za daných okolností mu to neprekážalo.
On sám predsa priznal, že Pottera miluje, čo iné by mal asi tak urobiť pravý Chrabromilčan po takomto vyhlásení, určite nie predstierať, že sa VEĎ-VIETE-ČO VÔBEC nestalo a takticky zvažovať, čo by mal urobiť ďalej, ale pomenovať veci pravými menami, ako to mal Potter vo zvyku. Svojím spôsobom to už prijal.
„Tak dobre, ale neručím za to, ako bude moja prítomnosť pôsobiť na pána Weasleyho...“ pristúpil k nemu a dovolil si dotknúť sa Potterovho pleca.
Pričom druhou rukou nekompromisne zablúdil na jeho chrbát, keďže si všimol, že zmienka o jeho niekdajšom priateľovi v ňom vyvolala značnú mieru nepohodlia.
„Počítam s tým, že ho to poriadne rozhodí...“  ubezpečoval ho Harry.
Nechal sa láskať a tisol sa k nemu.
Profesor elixírov sa už ani len nepozastavil nad tým, že sa ho tak dôverne dotýka a nepripadalo mu už ani také zvláštne, že ten muž tak rýchlo vyhľadal ochranu jeho objatia. Zvykol si na to, že to tak bude, a že Potter si užíva kontakt s ním, a nech je to akokoľvek zvláštne pre ostatných ľudí a niekedy aj preňho,  práve teraz si jednoducho vychutnával blízkosť jeho tela a dovolil, aby ten pocit prenikol čo najhlbšie, uchovával si ho v sebe, ako poklad, ktorého sa odmietal vzdať.
„Ale keď ma budeš takto držať, možno sa k nim ani nedostaneme...“ usmial sa, keď už dlhší čas len tak stáli v objatí.
No nejavil ani náznak toho, že by si želal, aby ho okamžite pustil, skôr to vyzeralo tak, akoby sám seba presviedčal, že by sa mali ísť konečne venovať hosťom. No stále sa mu do toho akosi nechcelo.
Severus však vedel, že nech by to bolo medzi nimi akokoľvek zaujímavé, nesmie ho pripraviť o možnosť postaviť sa zoči-voči svetu, ktorý naňho čakal tam vonku. Nemohol si ho privlastniť len pre seba, bolo dôležité, aby sa postavil svojim problémom a vyjasnil si veci so svojimi priateľmi. Boli preňho ako jeho rodina,  istý čas to boli jediné osoby, na ktoré sa spoliehal a Severus si neprial, aby to všetko len tak zavrhol, dosť možné bolo aj to, že sa len nechal ovplyvňovať tou nešťastnou Dumbledorovou teóriou o druhej šanci.
Cítil však, že Harry potrebuje tú vec uzavrieť a pohnúť sa ďalej. A toto bol jediný spôsob ako to dosiahnuť.
„Neobávajte sa, pán Potter, keď príde ten správny čas, tak vás pustím...“  podpichol ho Severus mierne.
A vybral si práve ten moment, keď cítil, že sa z neho vytratila tá počiatočná strnulosť a do tváre sa mu pozvoľna vrátila lepšia farba.
Až potom opatrne povolil zovretie, ale aj tak si predtým vyslúžil dva pomerne nežné bozky, ktorým sa ani len nesnažil uniknúť.
Nebránil sa tomu, chcel to zažiť, prial si prežívať to čo najdlhšie a nemusieť sa viac obzerať späť. Spojenie medzi nimi bolo pevné a nehovoril len o dualmancii, ale aj o tom, ako sa k sebe správali, čo jeden pre druhého predstavovali.
Pomaly a postupne sa pred ním otváral nový svet spojený s niečím, v čo už ani len nedúfal. A bol ochotný to prijať. Po prvý raz vykročil na cestu prijatia bez toho, aby sa snažil potlačiť svoje pocity a brať ohľad na mienku iných ľudí.
Prijal Pottera so všetkým, čo k nemu patrilo a už to nemohol a ani len nechcel vziať späť.
Ešte raz vrhol pohľad na laboratórium, aby sa ubezpečil o tom, že je všetko starostlivo zabezpečené a nič nedoplatí na jeho neprítomnosť. A potom už len čakal na to, kedy sa jeho partner odhodlá čeliť ich návšteve.
Nemal v úmysle ho k tomu nútiť, chcel, aby sám nabral odvahu.
Napokon obaja bok po boku zamierili na chodbu a prešli cez miesto, kde sa predtým nachádzala bariéra, aspoň si myslel, že to bolo tam, pretože teraz už bol dom natoľko prepojený, že sa to nedalo ani tak celkom určiť, hlavne preto, že museli ešte pár vecí upraviť, čím získali viac priestoru. A obaja si veľmi rýchlo zvykli na to, že sa ich dom takto poprepájal.
Obývačka, ktorá bola teraz zväčšená a nepochybne spoločná, už nebola len obývačkou Potterovcov, ale aj Snape ju prijal za svoju a trávil v nej čas. Či už len čítaním, alebo tým, že jednoducho sedel v kresle a robil spoločnosť svojmu milencovi.
Na jeho mieste, teraz sedela Hermiona Weasleyová a jej manžel si zvolil druhé kreslo, tak trochu menšie, ktoré zvyčajne bolo málo využívané.
Weasleyová svojmu manželovi práve niečo dosť aktívne šepkala, no obaja zmĺkli, keď ich uvideli vstúpiť dovnútra spoločne.
Po krátkych a dosť neistých pozdravoch z ich strany, sa opäť prejavila netaktnosť Potterovho priateľa.
„A čo tu robí on? Mali by sme predsa preberať rodinné záležitosti...“ ozval sa  Ron Weasley.
Harry sa zhlboka nadýchol a nekompromisne vyhlásil.
„Severus je môj partner, všetko čo mi povieš, môže počuť aj on, ak sa ti to nepáči, tak mi je veľmi ľúto, no nebudem mať vôbec záujem s tebou diskutovať...“
„Je to predsa Snape? Harry, snáď si nemyslíš, že on je...“ pokračoval ďalej Weasley.
Severus nepotreboval počuť nič viac na to, aby pochopil, čo tak veľmi jeho bývalého študenta vydesilo.
„Je to môj partner, Ron...“  oznámil mu Harry  sebaisto, a keď profesor elixírov pocítil ako sa natiahol po jeho ruke, dovolil mu, aby to urobil, aby sa dotkli, aj keď vedel, že je to šialenstvo a bolo mu jasné, aký účinok to bude mať na jeho priateľov. No nedokázal mu to odoprieť. Nie teraz, keď bolo viac než zjavné, že presne takýto druh podpory mal na mysli, keď si prial prijať svojich priateľov v jeho prítomnosti.
„Upokoj sa, Ron...“ sykla bývalá a nepochybne rozumnejšia Grangerová.
„Prepáčte, ja som len... len ma to dosť prekvapilo nič viac...“ dostal zo seba napokon, no stálo ho to dosť veľa premáhania.
„Takže vy, profesor Snape, aj vy priznávate, že vy dvaja spolu... to...“ vyjachtal zdrvene.
Severus naňho pozrel tými svojimi čiernymi očami, prísne a chladne tak, ako mal vo zvyku a chystal sa povedať niečo, čo jeho samého udivovalo možno rovnako viac než toho mladého muža.
„Áno, sme spolu, pán Weasley, no nemyslím si, že je potrebné sa k niečomu priznávať, nie je to predsa žiadny zločin...“ Cítil ako mu rozrušenie spôsobilo zrýchlené pulzovanie srdca, sám zo seba bol úprimne zdesený, že niečo také povedal práve on v prítomnosti tých dvoch ľudí a svojho partnera. Láskavý pohľad tých zelených očí, ktoré sa naňho upreli, ho však utvrdil v tom, že to bolo to najlepšie čo mohol v danej chvíli urobiť.
„Možno nie, pokiaľ nie je pod imperiusom alebo pod...“
„Nebuď smiešny, Ron, a ty predsa vieš, že kliatbe imperius dokážem pomerne slušne odolávať...“
„Áno, to je fakt...“ zamumlal ryšavý muž a tváril sa skutočne nešťastne.
V miestnosti na istý čas zavládlo ťaživé ticho. Weasley sa očividne nezmohol na slovo a jeho manželka naňho vrhala varovné pohľady.
A bola to práve ona, ktorá ako prvá prerušila mlčanie.
„Harry, chcem, aby si vedel, že máš moju plnú podporu... Som rada, že si nám to povedal a chcem, aby si vedel, že so mnou môžeš kedykoľvek počítať...“
„Ďakujem, Hermiona.“
„A aj so mnou...“ opatrne vyhlásil Ron.
„Vieš, ja v skutočnosti som sa ti prišiel ospravedlniť, za tie problémy, ktoré som ti spôsobil mojou sťažnosťou...“
Snape si ho pochybovačne premeriaval, takýmto veciam nikdy neveril, no medzi Chrabromilčanmi možno mohlo byť aj také spojenie, ktoré by ho možno mohlo zbaviť jeho zvyčajnej podozrievavosti.
„Áno, je mi to jasné, tvoju sťažnosť definitívne zamietli ako neopodstatnenú, tak si sem za mnou prišiel, ubezpečiť sa, či náhodou...“
„Nie, Harry, tak to nie je... vieš, ja... potom ako sa objavili tie prípady s Čarodejníkom s temným znamením, som si uvedomil isté veci, viem, že na tom opäť pracuješ, že sa o deti staráš opäť dobre aj to, že sa liečiš a už... skrátka... uvedomil som si, že by som nemal do toho zasahovať a mal by som ti dať šancu na to, aby si si usporiadal život, pre teba to predsa bolo tiež veľmi ťažké, keď... sa stali tie veci, ale moja sestra, a to všetko... Ja skrátka neviem, časť zo mňa sa skrátka nemôže s tými vecami vyrovnať... Ale teraz si už na tom lepšie a ja... skrátka som ti prišiel navrhnúť, aby sme to mu dali čas, už viac nebudem na ministerstvo naliehať a ty... skrátka sa dáš do poriadku a verím, že časom sa to všetko akosi dá dokopy... ja len... pre všetkých to bolo ťažké, nielen pre teba, a svoje deti si skutočne istý čas zanedbával a ja... je to aj moja vina, že som sa o tebe nezačal zaujímať, myslel som len na Ginny a na to, všetko... Mal som ti pomôcť, ale nedokázal som to urobiť, lebo sa nemôžem zbaviť toho pocitu, že ty a to všetko... že ona...“
Harry mierne zbledol.
Zmienka o manželke naňho nemala práve ten najlepší účinok a Severus cítil ako silnejšie stisol jeho ruku.
„Nebudeme o nej hovoriť, nie teraz a nie tu, som rád, že si prišiel a tiež dúfam, že sa vzťahy medzi nami zlepšia, ale čo sa týka jej smrti, nemám ti k tomu viac čo povedať... veľmi ma to mrzí, Ron...“
Severus cítil ako Potter pustil jeho ruku. Nepochybne prežíval krízu, lebo toto bola jedna z tých citlivých oblastí a jeden zo spúšťačov všetkých tých nebezpečných stavov, do ktorých sa dostával.
„Si ako Lupin! Si presne ako on...“ 
To bola zrejme tá posledná kvapka, pretože o istom vlkolakovi sa toho v poslednom čase povrávalo viac než dosť.
A bola to jedna z tých vecí, ktoré Pottera znepokojovali a často sa o nich zhovárali na jeho terapiách, ktoré napokon neabsolvoval s celou skupinou, ale len so Severusom.
Dohodol sa tak s nemocnicou, keďže nemal v úmysle svoje osobné problémy riešiť pred neznámymi ľuďmi, vzhľadom na to, že každý z čarodejníckej komunity ho poznal a mimo nej nesmel hovoriť natoľko voľne o svojich starostiach.
Nechcel však ani to, aby sa o všetkom čo povie, začalo hneď písať, preto si zvolil túto formu a aj Pye usúdil, že je to dosť neštandardná požiadavka, no zároveň si uvedomoval, všetky riziká vyplývajúce z tejto formy terapie.
To, že jeho priateľ vytiahol túto záležitosť ho znepokojilo natoľko, až Severus usúdil, že prišiel čas zasiahnuť.
„Pán Weasley, ovládajte sa...“ dôrazne ho upozornil profesor elixírov a dával jasne najavo svoju podráždenosť a neochotu ďalej sa zaoberať jeho obvineniami.
„Akoby nestačilo, že žije s tým... a teraz už aj ty.... načo ste vôbec... mali ste...“  neúprosne pokračoval Weasley aj napriek profesorovmu varovaniu.
Potterova mágia po jeho slovách dosiahla kritickú hranicu.
„Neopováž sa ... nehovor o ňom tak, akoby si...“
A Severus ho opäť musel zachytiť, aby mu zabránil urobiť niečo nepremyslené.
„Mladý Bartemius Crouch, tak a volá ten s ktorým žije, nemali by ste sa báť pomenovať isté veci, ktorých sa obávate, nezabúdajte, že to tu už raz bolo, Weasley a kam nás to asi tak priviedlo?“
„To predsa vy viete najlepšie...“
„Tak dosť... Prestaň už, Ron... Bude lepšie, keď pôjdeme, opäť si to urobil, ja ťa nespoznávam, čo je to s tebou! Tak sa už konečne spamätaj...“
„Hermiona, to predsa...“
„Už toho bolo dosť... Prečo si to teraz vytiahol? Koho to asi tak zaujíma, čo o nich hovoria ostatní..“
„Ale, drahá, ja predsa...“
„Prepáč, Harry, skutočne ma to veľmi mrzí, ale bude lepšie, keď už pôjdeme, naozaj som nechcela, aby táto návšteva dopadla takto...“
„To je v poriadku,  nemusíš si kvôli tomu robiť starosti, už som si zvykol...“ vyhlásil Harry už omnoho pokojnejším hlasom.
No bolo na ňom vidieť, že to nebola tak celkom úprimná odpoveď, a keď tých dvoch napokon Severus pomerne ochotne vyprevadil, našiel ho sedieť na gauči, bledého a rozochveného.
Sadol si k nemu a dovolil, aby si Potter uložil hlavu do jeho lona.
Stále zrýchlene dýchal a jeho mágia sa už stihla vybúriť na obývačke, zanechala po sebe pár rozbitých vecí.
„Len pokojne, snaž sa dýchať...“ upokojoval ho a používal na to príjemnejšiu verziu svojho zamatového hlasu.
„Prežili sme toho spolu tak veľa a teraz je zrazu... myslel som, že sa dnes možno zmierime... ale vždy to dopadne rovnako...“
Profesor elixírov ho jemne hladil po vlasoch a snažil sa priveľmi neupozorňovať na fakt, že pán Weasley očividne dosť ťažko znášal to, čo on sám nazval ich priznaním.