15. 7. 2015

Letné prázdniny 2. kapitola 1/3






 obdobie:  prázdniny pred nástupom do 5. ročníka, špeciál určený na letné prázdniny...



varovanie: snarry, romantika, Snape_dohliada na Pottera, AU, prázdniny v pradiarskej uličke a nie na Rokforte, život so Snapovom v bežnom svete...agresívnejší_Harry
obsah:  Dumbledore Harrymu koncom roka oznámi, že vzhľadom na isté okolnosti, budú jeho prázdniny tento rok prebiehať inak, než zvyčajne. A Harry nie je vôbec nadšený, keď zistí, že prázdniny bude musieť stráviť so svojím najmenej obľúbeným rokfortským profesorom. (Pričom pred ostatnými sa musia tváriť, že ide k Dursleyovcom, tak ako zvyčajne)

poznámka:  budeme kúskovať, keďže naraz by som to nestíhala a boli by potom dlhé pauzy, kúsky môžu byť aj kratšie, podľa inšpirácie...
 táto časť je bez korektúry, korektúra sa bude robiť, až keď bude kapitola celá, aby sa to mohlo ešte skorigovať poriadne a všetko, aby sadlo, náznak páru Dramione v pozadí.




 Pre Abequa, profesor, Vai, Mononoke.



Napokon to však nebolo až také hrozné a už vôbec nie zložité, ako si pôvodne myslel, ostal stáť na nohách a cítil sa pomerne dobre, vzhľadom na to, že to bol jeho prvý pokus o záležitosť podobného druhu. Na začiatku sa mu trochu krútila hlava, no dalo sa to zvládnuť, stačilo len nechať sa viesť a to ostatné bolo už len otázkou šťastia, ktoré mu bolo zrejme aspoň teraz naklonené, lebo ostal pevne stáť na nohách.
Snape pustil jeho ruku hneď ako to bolo možné. A šiel dopredu, zrejme skontrolovať svoje ochranné kúzla. A stihol ešte aj premiestniť kufre, zrejme do izieb, čo bola pomerne príjemná zmena, nechal mu tam len Hedviginu klietku.
A on sa mal možnosť poobzerať po tmavej predsieni, v byte, ktorý sa mal na určitý čas stať Harryho domovom. Práve teraz si to však nevedel tak celkom predstaviť a napriek tomu, čo mu riaditeľ povedal pochyboval o tom, že jeho matka sa skutočne priatelila s tým mužom, nebolo predsa možné, aby sa spolu kamarátili tak, ako on s Hermionou a Ronom.  Jediné čo si pod ich priateľstvom dokázal predstaviť bol istý druh spojenectva, ktorý by mohol byť do určitej miery považovaný za určitý druh spojenectva. Nič bližšie sa nedozvedel, pretože mu to nebolo podrobne vysvetlené, toto bolo jediné vysvetlenie, ktoré nateraz dokázal prijať.
Snape mu však nedal priestor na to, aby mohol o tom práve teraz uvažoval, pomerne rýchlo sa vrátil späť k nemu.
Stále ešte v tom dobre padnúcom obleku a Harry takmer dúfal, že si ho počas prázdnin ponechá, aby aspoň stále nemal pocit, že je v škole.
„Môžete ísť ďalej, Potter...“  vyzval ho chladne.
Harry si vzal klietku so svojou sovou, ktorá si zvedavo obzerala nové prostredie a nasledoval svojho najmenej obľúbeného profesora.
 „Vysvetlím vám pár vecí, ktoré budú nevyhnutnou súčasťou vášho pobytu u mňa...“  používal ten istý tón, ako na začiatku hodiny elixírov, kedy ešte nebolo jasné, kto o koľko bodov príde, no v jeho hlase už zaznieval prísľub, že sa podobným komplikáciám nebudú môcť vyhnúť.
Harry len prikývol a snažil sa nemyslieť na to, že Snape má teraz takpovediac práva jeho poručníka, keďže počas týchto prázdnin mu bol zverený, a bude ho musieť poslúchať, rovnako ako keď boli v škole.
 „Toto bude vaša izba,“ začal Snape tým, že otvoril tretie dvere napravo.
Harry napäto prikývol a nejaký čas si obzeral pomerne priestrannú chlapčenskú izbu, ladenú do síce tmavých farieb, po dobre vybavenú, všetko čo bude potrebovať tam mal k dispozícii. A nebolo tam nič čo by pôsobilo staro či zanedbane.  Svojím spôsobom to všetko pôsobilo pomerne elegantne, akoby si snáď niekto skutočne dal záležať na tom, aby urobil dobrý dojem, no bol to len jeho názor, pokojne to mohlo byť aj inak.
„Spokojný?“ opýtal sa ho Snape pomerne neutrálnym tónom hlasu.
„Áno, pane...“   odpovedal mu Harry pomerne stroho a  zložil klietku na stolík a nechal Hedvigu, aby si zvykla na nové pôsobisko, klietku však nezamykal, nebolo to nutné a dúfal, že Snape to od neho nebude vyžadovať, keďže by mal mať aspoň istú predstavu o tom, čo je pre ňu a zároveň aj pre nich najlepšie.
Jeho kufor bol pri jednolôžkovej posteli, ktorá vyzerala pomerne pohodlne, dostal sa do bytu v neporušenom stave.
Pohľadom prešiel po akýchsi bočných dverách.
„Čo je za tými druhými dverami?“ 
„Vaša kúpeľňa, Potter...“
„Iba moja?“ zopakoval neveriacky.
„Áno, samozrejme, buďte si istý, že ja osobne budem veľmi spokojný s tým, ak ju budete používať...“
Prešla ním vlna úľavy spojená s tým, že aspoň o isté veci si nebude musieť robiť starosti.
 „Čo sa týka pravidiel tohto domu, tak tie sú nasledovné... Do mojich osobných priestorov sa vstupuje len po zaklopaní, do laboratória vy Potter, vôbec prístup nemáte a ani vám neodporúčam sa o to pokúšať, kuchyňa, obývačka, je pre vás prístupná bez obmedzenia, moja pracovňa len s mojím výslovným súhlasom, no nepredpokladám, že o túto miestnosť budete javiť ktovieaký záujem, všakže?“ neodpustil si mierne ironickú poznámku, po ktorej Harry cítil, ako sa doňho opäť vkráda hnev.
„Nie, pane...“ prinútil sa povedať. Nemal v úmysle narušovať profesorove súkromie ani sa mu pokiaľ to len bude možné pliesť do cesty.
„Čo sa týka vášho pobytu vonku, po určitých úpravách, na ktorých sa dohodneme, budete môcť opustiť byt, po dokončení kúzla a vykonaní istých nevyhnutných bezpečnostných opatrení, na ktorých riaditeľ výslovne trval, vtom nevidím problém, no ak by ste sa chceli niekde zdržať dlhšie, než je bežné, budete mi to musieť oznámiť vopred... No dnes si nič neplánujte, budem vás potrebovať pri vytváraní ochranného kúzla... Ak by ste niečo potrebovali, prípadne niečomu neporozumeli, prídete za mnou, teraz som za vás zodpovedný, čo znamená, že musím byť informovaný o akýchkoľvek nejasnostiach z vašej strany...“
„Pokúsim sa o to...“ vyhlásil napokon, Snape nevyzeral, že by bol veľmi spokojný s takouto odpoveďou.
„Vy sa o to pokúsite?“ opýtal sa ho pomaly, s dôrazom takmer na každom slove.
„Nie, Potter, vy to budete dodržiavať, v opačnom prípade budete mať dočinenia so mnou a vy veľmi dobre viete, čo to znamená...“ premeral si ho pohľadom, ktorý nepatril k tým najpríjemnejším.
„Áno, pane, viem si to predstaviť...“ dodal Harry, napokon, chcel to mať už za sebou, podľa možnosti čo najskôr.
 „Ďalej vám musím ešte oznámiť, že riaditeľ si želal, aby som venoval istý čas vašej príprave na možné ďalšie stretnutia s temným pánom, môžete mi veriť, že je to to posledné, čomu by som sa chcel počas môjho osobného voľna venovať, no rovnako ako vy, ani ja v tomto prípade nemám záujem... Predpokladám, že svoj program prispôsobíte tomu, aby ste si vyhradili čas aj na záležitosti tohto druhu...“ tváril sa pritom dosť kyslo a ani Harry nemal ďaleko k tomu, aby sa opäť nerozčúlil.
„O tom by som chcel ešte s ním hovoriť...“ pokúsil sa vyjednávať.
„Výborne, budete mať tú možnosť, toho sa neobávajte...“ ubezpečoval ho profesor Snape.