22. 7. 2015

Letné prázdniny 2. kapitola 3/3






obdobie:  prázdniny pred nástupom do 5. ročníka, špeciál určený na letné prázdniny...


varovanie: snarry, romantika, Snape_dohliada na Pottera, AU, prázdniny v pradiarskej uličke a nie na Rokforte, život so Snapovom v bežnom svete...agresívnejší_Harry
obsah:  Dumbledore Harrymu koncom roka oznámi, že vzhľadom na isté okolnosti, budú jeho prázdniny tento rok prebiehať inak, než zvyčajne. A Harry nie je vôbec nadšený, keď zistí, že prázdniny bude musieť stráviť so svojím najmenej obľúbeným rokfortským profesorom. (Pričom pred ostatnými sa musia tváriť, že ide k Dursleyovcom, tak ako zvyčajne)

poznámka:  budeme kúskovať, keďže naraz by som to nestíhala a boli by potom dlhé pauzy, kúsky môžu byť aj kratšie, podľa inšpirácie...
 táto časť je bez korektúry, korektúra sa bude robiť, až keď bude kapitola celá, aby sa to mohlo ešte skorigovať poriadne a všetko, aby sadlo, náznak páru Dramione v pozadí.
ehm, tie horúčavy, to je fakt kruté leto...

Pre Michalette, bacil, Vai, Abequa, Mononoke, profesor.


Harry  sa snažil potlačiť svoj hnev a nepripúšťať si žiadne provokácie zo strany matkinho údajného priateľa.  Len to, že naňho práve teraz myslel, ako na tú osobu ho zachránilo drzou poznámkou, ktorá by nepochybne skončila hádkou.
„Máte pravdu, neviem toho veľa o skutočnej čiernej mágii, budem sa musieť spoľahnúť na vás a na vaše znalosti, pane...“ vyhlásil s predstieraným pokojom.
Bol spokojný so svojou odpoveďou, no Snape si ho len zamračene premeriaval, nepochybne nebol pripravený na tú možnosť, že by s ním musel súhlasiť, no aspoň sa zdržal akéhokoľvek ďalšieho komentára na jeho adresu, namiesto toho mu pokynul, aby prišiel bližšie.
A on to pomaly a čiastočne opäť akoby ovplyvnený tou neistotou pristúpil bližšie k stolíku.
Snape nalial do misku akúsi číru tekutinu, podobnú tej, ktorá sa nachádzala v mysľomise.
Použil na to menší džbán, ktorý si Harry dosiaľ nevšimol, no keď pristúpil bližšie mal možnosť vidieť, ako ho vzal z jednej z políc, ktoré mal za chrbtom. Potom položil zvieracie lebky na akési runy, tvoriace vzor na vrchnej časti stolíka, Harry si všimol, že tá miska, ktorá teraz vyzerala, takmer ako hlinená má po uprostred podobný obrazec, ktorý sa tiahol až ďalej po bokoch.
Snape uložil misku presne do tej časti, obrazca, ktorá akoby patrila k tej, ktorá bola načrtnutá na miske, spojila sa a jednotlivé runy, sa ako na povel preplietli dohromady.
„Budete tu stáť a keď vám poviem, položíte ruky na okraj misky, to bude všetko čo budem od vás vyžadovať...“
Nič viac mu nevysvetlil, len si ďalej robil svoje, akoby tam Harry vôbec nebol. Čo ho nateraz znepokojovalo viac než, keby naňho ďalej útočil svojimi zvyčajnými sarkastickými poznámkami.
No Harry mu to nemienil vôbec uľahčovať, preto mu okamžite začal klásť otázky.
„Pane, mohol by som sa spýtať, ako to funguje... a čo sú všetky tieto predmety? Čo sa vlastne chystáte urobiť?“ všetko to zo seba dostal dosť rýchlo a nemal v úmysle čokoľvek urobiť, kým nebude informovaný o tom, čo presne sa od neho očakáva.
„Mám právo vedieť, čo chcete urobiť...“
Snape si ho premeral pohľadom, ktorým mu jasne dával najavo, že nemôže, no napokon veľmi pomaly a dosť odmerane povedal: „Predmety na vykonanie rituálu starej mágie. Miska, a džbán, sú z hliny, ktorá pochádza z miesta, kde sa ešte stále koncentruje vo veľkých množstvách, je to čistý prírodný materiál, vytvorený pomocou starých umení, takéto veci sa už teraz nevyrábajú, Potter, je to takpovediac unikát, tento prútik takisto, práve teraz však bude určený na presunutie spomienok, ktoré potrebujeme na to, aby sme preukázali spojenie medzi vašou matkou a mnou... keďže nás nespája mágia krvi, budeme ju musieť nahradiť niečím rovnako silným... runy sú spojením, ktoré udržiava náš rituál pokope, je to spôsob ako usmerniť starú mágiu a jej silu a udržať ju pod kontrolou, tieto rituály boli kedysi veľmi  mocné a bolo ich cítiť na veľké vzdialenosti, runy udržiavajú rituál vo vnútri, keďže nemám v úmysle dať každému najavo to, že tu práve teraz bude prebiehať magický rituál tohto typu. A to ako to funguje zistíte už čoskoro... “ objasnil mu napokon nie veľmi ochotne a niektoré veci si aj tak nechal pre seba, no Harry nemal v úmysle sa mu doprosovať, aj keď ho vskutku zaujímalo, čo bude tým spojením s jeho matkou. Nemohol poprieť, že ho to zaujímavo viac než rituál samotný.
Videl ako Snape namieril prútik sám na seba, čo v ňom v prvej chvíli vyvolalo vskutku zmiešané pocity,  no čoskoro mal možnosť vidieť ako Snape pomocou prútika vytiahol striebristú spomienku a opatrne ju vložil do misky. Voda v miske takmer akoby začala vrieť.
Urobil to viackrát, až kým sa hladina  opäť upokojila a  bola hladká ako zrkadlo.
„Teraz potrebujem vaše ruky, Potter, presne tu...“ ukázal na okraje misky a Harry sa naklonil, nebola horúca ani studená, mala takú pomerne príjemnú teplotu, ktorá takmer akoby prúdila do celého jeho tela.
Snape odložil prútik, a jeho ruky takisto skončili na miske, neďaleko tých jeho, no v dostatočnej vzdialenosti, nedotýkali sa, medzi nimi bola istá medzera, ktorú vypĺňali runy.
Harry cítil ako sa hladina zachvela, ako spomienka mierne vyplávala na povrch. Videl dievča s ryšavými vlasmi a chlapca, niekde spolu sedeli a zhovárali sa, ležali oproti sebe a dívali sa na mraky, dievča chlapcovi niečo vysvetľovalo, a aj na jeho tvári sa mihol náznak úsmevu.
Snape si pre seba niečo mumlal, no vnímal to len veľmi okrajovo, lebo cítil to napäté pulzovanie prichádzajúce z misky a zároveň mal možnosť vidieť ešte pár obrazov, zväčša šťastných a harmonických, no čoraz viac sa zrýchľovali, stihol ešte zachytiť staršiu Lily a chlapca, ktorým bol nepochybne Severus Snape, ako spolu sedeli pod tým istým stromom, nepochybne v inom čase... no ich hlasy, akoby niečo pohltilo aj tie spomienky nebolo možné sledovať, pohybovali sa príliš rýchlo a on cítil ako sa tá energia z misky presunula do jeho tela, až sa mu skoro podlomili kolená, energia z rituálu sa však rozlievala ďalej, zapĺňala ho, zapĺňala všetko.
A on pochopil, čo umožnilo Snapovi poskytnúť mu ochranu,  bola to láska, dostatočne silná na to, aby udržala pri živote matkino ochranné kúzlo.