17. 11. 2015

Letné prázdniny 12. kapitola 2/3





obdobie:  prázdniny pred nástupom do 5. ročníka, špeciál určený na letné prázdniny...

varovanie: snarry, romantika, Snape_dohliada na Pottera, AU, prázdniny v pradiarskej uličke a nie na Rokforte, život so Snapovom v bežnom svete...agresívnejší_Harry
obsah:  Dumbledore Harrymu koncom roka oznámi, že vzhľadom na isté okolnosti, budú jeho prázdniny tento rok prebiehať inak, než zvyčajne. A Harry nie je vôbec nadšený, keď zistí, že prázdniny bude musieť stráviť so svojím najmenej obľúbeným rokfortským profesorom. (Pričom pred ostatnými sa musia tváriť, že ide k Dursleyovcom, tak ako zvyčajne)


poznámka: nuž žalúdok je akýsi zvláštny, ale nuž nečudujem sa, lebo údajne teda nič mi nie je vraj, ale doma je zas to desné napätie, keď sú všetci doma náhodou takže ehm... teraz budem testovať, aké to bude, keď nebudeme doma všetci, či mi bude chutiť jesť či nie... budem si to viac všímať...



***
Ležal na svojej posteli. Pohodlne opretý o vankúše s rukami za hlavou, obklopený priam oslobodzujúcou únavou. Snape bol k nemu pozorný, trpezlivý, spomínal na to, ako sa mu priam láskyplne venoval, to slovo bolo dosť nepatričné vzhľadom na to, o kom hovoril, no on sám to nevedel inak popísať než ako priam odzbrojujúcu nehu. Stačilo mu len privrieť oči a snívať o tom, že sa to stane znovu, že opäť bude s ním, nemohol poprieť, že je viac než spokojný s istými aspektmi ich vzájomného vzťahu.
Ten výsluch zvládne, Snape ho ubezpečil o tom, že to bude tak, na to ostatné radšej nechcel ani len pomyslieť, tých ľudí sa pokúsil vytesniť zo svojej mysle, nemyslieť radšej sa ani nedotýkať tej spomienky, ktorú zatláčal čoraz hlbšie, len preto, aby nemusel myslieť na temnotu, ktorá bola súčasťou ich sveta, predtým a aj teraz, na tom sa nič nezmenilo.
Nechcel na to myslieť, nechcel sa tým trápiť.
Nechával myšlienky len voľne plynúť a dovolil si myslieť naňho inak než zvyčajne, trochu sníval s otvorenými očami, trochu sa nechával unášať svojimi pocitmi, bolo mu dobre, tak dobre ako ešte nikdy predtým, tentoraz sa nedostavil žiadny nepokoj, žiadne výčitky. Len potešenie, len príjemné zavŕšenie komplikovaného dňa. Snape sa naňho nehnevá, že zlyhal, nevyčíta mu, že nedokázal pomôcť tým ľudom, je svojím spôsobom na jeho strane, a to ho upokojuje, rozumie tomu ako sa cíti, dnes viac než kedykoľvek predtým bol presvedčený o tom, je viac súčasťou svetla než tmy. 
Otvoril aj listy od svojich priateľov.
Ronov list znel omnoho lepšie než naposledy.
Kámo, akosi sa neozývaš, je u vás doma všetko v poriadku? Snáď ťa zas nezatvárajú alebo čo? Prídem tam, ak... Aj keď mamka bude zúriť, ja jej to proste vysvetlím, že to tak nejde... A Hermiona ona, skrátka sme sa pozhovárali, ona hovorila, ja som viac menej mlčal, aby som zas nevybuchol, tak ako si mi naposledy poradil a snažil som sa hovoriť jej tie pekné veci a tak trochu to zabralo, kámo, takže snáď nebude nutné ešte úplne... A čo je to tá vojnová sekera? Kam by sme ju mali zakopať? Tomu som vôbec nerozumel, je to nejaké muklovské toto?
A Hermiona mu svojím spôsobom napísala niečo podobné, aj keď povedané inými slovami. O Dracovi sa už nezmienila, zrejme usúdila, že to nemá význam. Aspoň nie preňho.
Z ich listov vyplynulo, že sa tí dvaja aspoň dočasne zmierili, no došlo medzi nimi k akejsi dohode to Hermiona zdôraznila, že zakopali vojnovú sekeru len dočasne (Ron zrejme aj od nej žiadal vysvetlenie tohto muklovského slovného zvratu)  a snažia sa spolu opäť vychádzať dobre, no nebolo to už také ako predtým, z ich listov cítil, že to robia skôr kvôli nemu, než kvôli tomu, že im samým na tom záleží, no vedel, že takýmto veciam sa nedá zabrániť, pochopil, že sú isté vplyvy, ktoré nás niekedy ťahajú úplne opačnou stranou, než by sme si mysleli a možno aj Hermionino okúzlenie Dracom bol tento prípad. Sám mal možnosť sa presvedčiť o tom, že také veci sa skrátka stávajú a nepochybne to nie je jej vina, že hľadá porozumenie u niekoho ako je on, keďže Ron sa akosi zasekol v bode, kedy vskutku nie je jasné, čo by vlastne chcel.
Zatiaľ tomu ešte chcel dať čas, stále sa držal svojho pôvodného názoru, že Ron sa možno spamätá, možno nie a to, že Draco bude chcieť udržiavať toto priateľstvo, o tom veľmi vážne pochyboval, nebolo to niečo, čo by zodpovedalo jeho predstavám o vzťahu, preto sa ani tak nebál, že by mohlo dôjsť k nejakým nenapraviteľným škodám. Stále veril tomu, že sa to medzi nimi upraví, už sa toľkokrát pohádali a vždy to napokon dopadlo dobre. Ostávalo len dúfať, že aj tentoraz sa to nejako utrasie.
To bolo všetko o čom svojím priateľom napísal, každému samozrejme svojím spôsobom a tak, aby ich ešte viac nepoštval proti sebe. Ostávalo už len čakať, ako sa celá táto záležitosť vyvinie. O sebe im toho povedal len veľmi málo, len to, že Dursleyovci sú takí ako vždy, keďže aj napriek všetkému mu Snape ani len slovom nenaznačil, že sa môže pred niekým zmieniť o mieste jeho pobytu. Vyzeralo to tak, že im to prešlo a že Temný pán dosiaľ ešte nezistil úplnú pravdu o tom, čo sa stalo a keďže Snape bol stále nažive a v poriadku, zrejme prijal aj jeho vysvetlenie.
„Všetko v poriadku, Potter?“ opýtal sa ho profesor.
Nazrel do izby cez pootvorené dvere, Harry ich tak nechal schválne, keďže čiastočne dúfal, že sa dnes za ním dnes ešte pred večerou zastaví. Tešil sa na to, že budú jesť spolu, pripadalo mu to normálne, prirodzené, že sa opäť stretnú pri jednom stole, bol to pekný zvyk, nehádali sa a len jedli, bolo to príjemné a dnes neočakával, že by sa mohlo vyskytnúť akékoľvek neželané napätie, keďže napriek všetkému bol dnes Harry Potter šťastný a snažil sa to radšej ani neriešiť, aby to tak ostalo, lebo sa stávalo len zriedkavo, že sa v poslednej dobe cítil takto.
„Áno, pane...“
Díval sa na svojho profesora, akoby sa pokúšal pochopiť, kedy sa Snape zmenil a prečo práve teraz nepovažuje jeho prítomnosť za rušivý faktor. A rozhodne sa aj bolo na čo dívať, keďže Snape mal na sebe opäť muklovský odev, čo stále považoval za fascinujúcu záležitosť. Opäť sa vzdal toho formálneho habitu, čo nebolo uňho zvykom.
„Chystáte sa dnes niekam?“ zaujímal sa Harry.
„Nie, Potter, ostanem doma, ak vás to skutočne musí zaujímať...“ informoval ho Snape zvyčajným tónom, no neprekážalo mu to, necítil z toho žiadnu provokáciu, ktorá by ho práve teraz mohla zasiahnuť.
„Pane, ja boli by ste ochotní, teda... tak by ma zaujímalo či...“ chcel ho o to požiadať, no nevedel, akoby to mal urobiť, akosi sa všetky tie slová spojili do jednej rýchlej zmesi.
„Nebudem tu stáť celý deň, Potter, hlavne dýchajte a dobre si rozmyslite, čo mi vlastne chcete povedať...“ napomenul ho prísne.
„Ja len, chcel by som len, či by ste mi neporozprávali o mojej mame, teda... aspoň niečo, čo by možno... nechcem vás s tým otravovať, ak je vám to nepríjemné, ale ja... keby ste mohli...“
Ticho.
Cítil len tlkot svojho srdca, jednoznačne zrýchlený.
Snape si ho tiež len obzeral a on cítil na sebe váhu jeho pohľadu.
„Mohol by som, Potter, ak je to skutočne nutné, som ochotný to podstúpiť... pýtajte sa, ale neručím za to, že všetky vaše otázky budú aj zodpovedané...“ upozornil ho na to tónom, ktorý sa dal označiť ako mrazivý.
„To je poriadku, pán profesor, chápem, že sú veci, o ktorých nechcete hovoriť a rešpektujem to...“  
„Vskutku vás dnes nespoznávam Potter, isté veci asi budeme musieť praktikovať častejšie, zrejme to na vás pôsobí viac než všetky doterajšie tresty...“