22. 12. 2015

Kráľovský prokurátor 2. kapitola 3/3




 Andrés/Matteo
vzťah pán/sluha
18 stor. taliansko, taliansky historický slash
Andrés je kráľovským prokurátorom, váženým a bohatým a obávaným mužom, tvrdým a nekompromisným v súdnej sieni... no v osobnom živote je považovaný za osamelého muža, žijúceho vo veľkom dome len so služobníctvom. Nikto netuší, že tento napohľad chladný a rezervovaný muž udržiava tajný pomer so svojím osobným sluhom...


http://meropesvet.blogspot.sk/p/advetny-kalendar.html

 varovanie: nie veľmi optimistický záver kapitoly

 Pre Michalette.


„Andrés, ja...“
Niečo v ňom, akoby sa lámalo práve v tejto chvíli, niečo z toho chlapca, ktorý stále žil kdesi na okraji jeho vedomia. Obával sa toho, že do toho opäť spadne, do tej neistoty, ktorá mu nedovolí voľne dýchať.
Pán práve teraz hľadel naňho skôr láskavo než prísne, ho mu aspoň čiastočne dodalo stratenú istotu, no aj tak pred ním klopil zrak a akoby od neho ustúpila tá časť jeho hrdosti, ktorú tak ťažko nadobudol.
„To je v poriadku, môj drahý, ja sa na teba nehnevám, no vieš, že ti bude lepšie, ak sa mi so všetkým zdôveríš, vidím na tebe, že ťa niečo trápi...“ jeho pán vstal, pocítil dotyk ruky s prsteňom na chrbte, prešiel po ňom, jeho dotyk, jemný no dôrazný v ňom rozprúdil príjemné napätie, smeroval postupne až k pleci, tak dobre známy, tak láskavý...
Privrel oči, spokojný s tým, že ho pánov vplyv ani na okamih neopúšťal. Pán mu pomôže, vždy bude pri ňom, ich vzťah je tým najpevnejším bodov v jeho živote, tým, na čom postavil všetko ostatné, ale poznal aj tú nekompromisnú a takmer krutú stránku jeho povahy, ktorú netúžil opäť privolať.
„Áno, pane, ja viem, ale sú isté veci, ktoré... sú isté záležitosti, ktoré...“ tak veľmi sa obával toho, že by mohol práve teraz v jednej sekunde všetko stratiť, kvôli pánovej láske k spravodlivosti, kvôli tomu ako nekompromisne bojoval proti všetkým zlým vplyvom, niekedy mu nebolo celkom jasné, kde sa v ňom nabrala tá časť, ktorá bola ochotná prijať práve jeho.
To jediné ho zastavilo pred vyzradením toho najťažšieho tajomstva a namiesto toho si zvolil to menej ohrozujúce, niečo ako strednú cestu, ktorá by mala jeho pána uspokojiť. Zvolil preto jednu z tých právd, ktorá bola malým fragmentom toho všetkého.
„Ten muž, ktorý za vami prišiel, on chce, aby ste sa vrátili do úradu? Máte v úmysle opäť pracovať, tak ako predtým...  Ak je to tak, ja prepáčte, ale nadobudol som ten dojem,  že chce, aby ste sa zaoberali jeho prípadom, bojím sa o vás môj pane, váš zdravotný stav...“
„Nemusíš sa tým znepokojovať, Matteo, budem sa viac šetriť, nevezmem si toho viac než by som dokázal uniesť, no tento prípad, je jedným z tých, ktoré nemôžem odmietnuť, pretože sa týka mojej rodiny...“
„Vašej rodiny?“ hlesol jeho mladý sluha, stále ešte ovládaný tým strachom, ktorý ho ovládal viac než kedykoľvek predtým.
„Rodiny mojej nebohej manželky, ak mám byť presný...“ povedal kráľovský prokurátor takmer šeptom.
Jeho rodina.
To znamená, že ten chlapec...
Nepríjemné tušenie prešlo jeho mysľou.
Rodina.
On patrí do rodiny.
Tie slová, prečo boli práve teraz ako bodnutie, ktoré by mu mohlo zastaviť srdce, prečo zbledol a ledva ovládol zachvenie, ktoré by ho mohlo pripraviť o možnosť ďalej chrániť svoje tajomstvo. 
Pán vôbec po prvý raz hovoril o manželkinej rodine takto otvorene, zmiatlo ho to a nevedel, čo to znamená, žeby mu dôveroval natoľko, že sa rozhodol po toľkých rokoch preklenúť mlčanie... niečo také nezodpovedalo tomu, čo o ňom vedel....
„To je všetko?“
„Áno, pane...“ hlesol znepokojene.
Pocítil ako ho pán obrátil tvárou k sebe a zrejme sa mu chystal ešte niečo povedať, no nebolo mu súdené pokračovať a Matteo tomu jeho skúmavému pohľadu unikol, tentokrát.
Ozvalo sa zaklopanie, po ktorom pán a sluha od seba odstúpili, Matteo sa stiahol ďalej do tieňa, tak ako to prislúchalo osobe v jeho postavení.
Bola to pestúnka s malým Louisom v náručí. Bol to vskutku veľmi pekný chlapček. Jeho krása po matke, však akoby bola preňho prekliatím. Každý uvažoval nad tým, či aj on bude... či jeho obíde tá záležitosť so silami, ktoré boli považované za temné.
„Pane, prikázali ste, aby som priviedla...“
„Áno, ďakujem, nechaj nás...“
Pestúnka malého nechala pánovi a odišla.
„Tak poďte, pane, ale ste už ťažký, ale ste už poriadne vyrástli, však...“
Andrés si ho od nej prevzal, zrejme sa tušil potešiť so svojím vnukom, napriek všetkému pán pociťoval náklonnosť k tomu chlapcovi, svojmu jedinému vnukovi. Držal ho v náručí, tešil sa z jeho prítomnosti, z jeho nevinného úsmevu. Rozprával sa s ním veľmi vážne a chlapček ho počúval, všetky tie jeho rozprávky, ktoré si preňho od ich najbližšieho stretnutia pripravil.
***

Na podlahu svojej izby takmer až dopadol.
Chvel sa, neovládateľne vedený tým pocitom, že preňho nebude úniku, že sa nikdy nezbaví tej ťarchy spojenej s tou záležitosťou.
Bolo to ešte omnoho horšie, než predtým, teraz už vedel, že to v sebe bude musieť pochovať, za každú cenu zabrániť tomu, aby jeho pán zistil, že ...
Jeho rodina.
Prečo zo všetkých ľudí, to musel byť práve on? Muž, ktorého miloval.
Opäť to mal pred očami, rovnako ako v tú noc, keď...
Toho chlapca, jeho tvár, jeho tvár prítomnú v tých najhorších snoch, mal podobu neodvratnej smrti, podobu toho všetkého, čím sa mohol on sám zašpiniť.
Pritisol si ruky bližšie k hlave.
Pán ho miluje, no vydrží jeho láska takú skúšku?
Nemohol na to myslieť, nesmel dovoliť, aby sa to opäť k nemu dostalo, aby to sa tým nechal poraziť.
No tvár toho chlapca mu opäť neschádzala z mysle, nervózne sa kolísal vedený tým krutým impulzom spojeným s tou hrozbou, ktorej musel opäť čeliť. Prišla k nemu, aby sa pomstila, aby si vzala to, čo jej bolo odopreté, no ani on nemal v úmysle ustúpiť, nikdy sa nemienil podrobiť tomu krutému obrazu, kvôli ktorému nenávidel sám seba.