30. 12. 2015

Virtuální realita 17. časť



Sylvík & Adelaide (Merope Merzmer)
Žánr: slash
Páry: Alan Rickman / Daniel Radcliffe
Poznámka: tentoraz celá časť odo mňa…
Poznámka2: Znovu publikované na Meropesvete so súhlasom autora.
autor nadväzujúceho fan pokračovania: Merope Merzmer, ktorá sa podujala  obnoviť túto poviedku.
Poznámka: Tu pokračuje moje skromné pokračovanie, majte trpezlivosť, snáď z toho niečo bude, očakávajte však text v slovenčine, majte na pamäti, že ste boli varovaní aj ministrom mágie, pred istou dávkou cukru, trpkosladkého okúzlenia, ktoré vás možno čaká…






Pre Henry.Wilde, Abequa a Ada Cordella.


Dan takmer ani nedýchal, keď prišiel ten deň, deň veľkej premiéry a on spolu s Alanom sedel v pomerne impozantnom aute,  obaja mali na sebe elegantné obleky a šli si spolu pozrieť film tak, ako sa pôvodne dohodli.
Bolo na tom niečo magické, no zároveň aj v ňom samom ožívali všetky tie spomienky na tie predchádzajúce premiéry a na to všetko, čo zažil počas tohoto projektu, či už počas svojho života medzi kulisami čarodejníckeho sveta alebo priamo na natáčaní.
A hoci nerád, no musel pripustiť, že ich vzťah s otcom sa čiastočne začal kaziť kvôli jeho účasti na tejto sérii.
Dokázal rodičov presvedčiť, že to zvládne, že všetko bude v poriadku a on bude mať napriek všetkému normálne detstvo. To bol však len začiatok, len malá iskierka hnevu, ktorá sa postupne nabaľovala do čoraz väčších rozmerov.
Pripúšťal, že jeho účinkovanie v tejto sérii nemalo len výhody. Boli tu aj tie drsnejšie stránky, o ktorých hovoril len veľmi nerád.
No nie všetky veci sa mu podarilo udržať pod kontrolou a občas to aj on prehnal, ak by mal pravdu povedať, nie vždy bol vo všetkom podobný Harrymu, povedzme, že mal aj omnoho divokejšie obdobie, ktoré s podpísalo na jeho vzťahoch s rodinou a najviac tým bol zasiahnutý práve jeho otec.
Nerád na to spomínal na tie dni, keď jeden druhému ani nedokázali pozrieť do očí, keď tie počiatočné nezhody akoby podčiarkli to jeho odhalenie, pred rodinou sa vskutku netajil svojimi preferenciami a povedzme, že jeho otcovi to nebolo veľmi po chuti o čom sa mal možnosť presvedčiť počas tých nasledujúcich rokov, keď sa priepasť medzi nimi akosi mimovoľne prehlbovala a práve teraz už ani neveril, že sa s tým niekedy dokáže vyrovnať, že ho bez váhania prijme takého ako je, a nebude sa ho snažiť upozorňovať na niečo, čo on sám vôbec nepovažoval za chybu, aj keď pripúšťal, že isté veci sa mu vymkli z rúk a len veľmi nerád by sám seba dostal do tej istej nálady, ktorej čelil počas tých temnejších dní, ak sa to tak dalo nazvať. Čiastočne ešte stále dúfal, že sa to medzi nimi uzavrie, možno teraz, keď prídu iné projekty, keď jeho otec pochopí, že to čo sa vtedy stalo bolo možno prechodnou záležitosťou, ale to k čomu sa mu priznal rozhodne nebolo a on sa s tým bude musieť naučiť žiť. Dospieť do toho blaženého stavu zmierenia, ktorý Danovi veľmi pomohol.
Tiene aj svetlo, radostné okamihy aj tie menej príjemné to všetko, akoby mu ubiehalo pred očami, keď vstúpili na tú cestu, ktorá sa pomaly blížila k svojmu záveru, a mali možnosť  sa pomaly, takmer až s istou dávkou elegancie približovať k na Trafalgar Square, ktoré ožilo vskutku výnimočnou atmosférou.
A jeho to nabudilo tou príjemnou energiou, ktorá sálala práve teraz z tohoto miesta, ktoré bolo výnimočné už len tým, že to bola veľká stálosť nielen preto, že to každý hovoril, ale hlavne preto, že všetci to tak cítili, že je to posledný raz a naposledy a zároveň je to aj začiatok niečoho nového, čo snáď vyrastie na týchto starých putách.
Harry v ňom bol stále pripravený vystrčiť rožky a ukázať čo v ňom je, niečo zo seba preniesť do iných úloh a každopádne Dan vedel, že nech by sa akokoľvek snažil, on skrátka nemôže opustiť profesora Snapa a už vôbec nie ho pustiť z hlavy, to bolo preňho skrátka nemysliteľné. A zrejme aj pre mnohých iných, ktorí sa tu dnes takto zišli, aby spolu s nimi oslávili túto jedinečnú chvíľu.  
Celá fanúšikovská základňa bola tu alebo na online streame, skrátka to tu žilo radostným očakávaním.
Mnohí tu strávili niekoľko dní, toľko oddaných fanúšikov ako ešte nikdy, za zábranami ich bolo toľko, že takmer ani nedovidel na koniec.
Dan pociťoval príjemné vzrušenie spojené s ich blízkosťou, s tým, že niektorí z nich ho poznajú aj ako Real Harryho, lebo jeho čitateľke sa mu zdôverili s tým, že si to nenechajú ujsť a on povedal, že tiež bude tam, aj keď svoju tajnú totožnosť samozrejme odhaliť nemienil, považoval to za svoje útočisko za miesto, kde môže byť s polovičným princom ak by zlyhalo všetko ostatné a mienil si túto možnosť chrániť.
Práve teraz sa však všetky jeho myšlienky sústredili hlavne na premiéru a na jeho priateľa, v poslednom čase ich dosť často videli spolu na verejnosti a vskutku oprávnene očakával otázky istého druhu.
„Čoskoro ideme na to, Al… ja tomu takmer neverím…“ vyhlásil takmer ešte stále ovládaný tou zvláštnou eufóriou.
„Áno, už to tak bude, že práve dnes, sa to celé uzavrie…“ vyhlásil Alan.
Jeho priateľ bol dnes vážnejší, zamyslenejší, Dan predpokladal, že za to môžu isté záležitosti, ktoré sa skomplikovali v súvislosti s jeho novými projektmi,  objavila sa istá komplikácia týkajúca sa Rimy a neho, ktorá na nich vrhala dosť zlé svetlo, no on sám ešte nevedel odkiaľ prišiel ten úder, ktorý to spôsobil.  A práve táto záležitosť vymazala z jeho tváre úsmev, aspoň na istý čas, no Dan robil všetko preto, aby svojmu priateľovi zlepšil náladu a motivoval ho k tomu, aby sa mu podarilo preniesť cez túto menšiu nepríjemnosť, ktorá bola súčasťou ich verejného života a práve kvôli nej zatiaľ odkladal akékoľvek oficiálne vyhlásenia týkajúce sa ich vzťahu.
„Pripravený, pane…“ opýtal sa ho, keď auto zastalo a hrozilo, že čoskoro sa obaja ocitnú na červenom koberci.
„Samozrejme, Potter…“ počul ako mu to Alan povedal tým klasickým Snapovým hlasom a musel sa usmiať.
Ten úsmev zotrvával na jeho perách, aj potom ako vystúpil z auta. Alan šiel hneď za ním a spoločne kráčali po červenom koberci.
Fanúšikovia jasali a oni odušu podpisovali, nebolo vôbec nepríjemné práve teraz čeliť tejto výzve.
Ani presne nevedeli, kam by sa mali pohnúť, no objavila sa asistentka, ktorá ich spoľahlivo naviedla napokon aj k moderátorom.
Stáli tam spolu a dopĺňali sa počas jednotlivých odpovedí, nebolo to vôbec hrozné, skôr taký ten príjemný rozhovor o filme a tak, ale napokon sa dočkali aj…tej povestnej otázky, ktorá by mohla rozvíriť hladinu, aspoň trochu…
„V posledným čase sa práve vy dvaja, Alan a Dan spolu dosť často stretávate a vyzerá to tak, že vaše priateľstvo je stále … Aké stanovisko by k tomu podľa vás zaujali Snape a Harry….“
Alan sa ozval ako prvý.
„Obávam sa, že Snape by nemal v úmysle to komentovať a snažil by sa z podobnej otázky vykrútiť ešte skôr než by bola poriadne položená… no ja sám pripúšťam, že Dana mám veľmi rád a budeme spolu tráviť čas aj naďalej, ak si to aj on bude želať…“  rukou sa dotkol jeho pleca a Dan pocítil ako ním prešla tá vlna šťastia, ktorú potreboval práve teraz, aby aj on zvládol svoju časť.
„To, čo by na to povedal, Harry momentálne prezradiť nemôžem, to viete spoilery, no neskôr o tom ešte bude reč, toho sa neobávajte…“
„Ďakujeme teda, Alanovi Rickmanovi a Danielovi R… za rozhovor a pomaly presúvame slovo do….“  Dodala moderátorka a oni potom zišli dolu z toho pódia a ešte nejaký čas sa prechádzali medzi fanúšikmi.  
Ďalej podpisovali,  Al bol s ním, sprevádzal ho a on sa cítil vskutku výnimočne, bola to fakt pecka, aspoň Dan na to práve teraz nemal žiadne iné slovo.
Postupne prichádzali ich ďalší kolegovia, Ralph definitívne vzbudil ďalšiu vlnu nadšenia aj napriek tomu, že nevyzeral práve teraz Pán zla, no jeho kúzlo definitívne účinkovalo a aj on si užil svoj pobyt na červenom koberci, so všetkým, čo k tomu patrilo.
Helena, tá bola tiež takmer všade, vskutku desivo úžasná ako vždy, a skrátka ani to všetko nestíhal sledovať, lebo stále niekto prichádzal, prebiehali rozhovory a on, skrátka nedokázal myslieť na nič iné len na to, že onedlho si pozrú premiéru všetci spoločne a potom bude oslava, vskutku veľká záležitosť, na ktorej ho prvý raz bude sprevádzať Alan ako jeho partner, s ktorým sa zmieril, aj keď navonok to tak nemuselo vyzerať, preňho to bol výnimočný okamih, aj preto, že tu bol s ním, že sa zmierili a mohli byť opäť šťastní, nič si neprial viac než robiť mu spoločnosť, než byť súčasťou jeho sveta so všetkým, čo k tomu prináležalo. A tešiť sa z každej minúty, trochu ho rozptýliť, ak by sa to tak dalo nazvať a vskutku byť nadšený tým, keď jeho tvár poznačil ten úsmev, tak netypický pre profesora Snapa, no neodmysliteľne patriaci k Alanovi.
Rupert, Emma so svojím extra krátkym účesom, na ktorý si momentálne ešte zvykal a stále mu čiastočne vyrážal dych a Evana, ktorá vskutku bola takmer pravou Lunou Lovegoodovou, bola v nej tak, jako v ňom bol Harry a možno aj o kúsok viac z toho jej podmanivého čudáctva prejavovala aj navonok.
Dvojčatá, tak tí si nedali pokoj a všade ich bolo plno… Skrátka všetci mali niečo do seba, na všetkých sa tešil, bolo príjemné byť takto opäť s nimi, po kope… A spolu s Alanom sa tešiť z ich společného úspechu.
A napokon prišla aj Jo, skrátka to bolo priam epické, keď už aj ona stála na tom pódiu, keď pred ňou všetko, čo mala tak veľmi rada opäť ožívalo.
Zdieľal jej nadšenie pre tento projekt už od začiatku, no nič ho nemohlo pripraviť na ten jej pohľad, na to ako ona sama odprevádzala Harryho, svoje vlastné dieťa, ktoré mala možnosť vidieť rásť…
On vyrástol a stal sa mladým mužom, ktorý žil v jej svete a to v jeho živote zanechalo nezmazateľnú stopu.
V tom svete, ktorý postupne opäť užíval v kinosále, keď si každý našiel svoje miesto a film sa mohol začať.

***
Alan sedel pri svojom priateľovi, snažil sa všetko nechať za sebou, aspoň počas tohoto výnimočného dňa. A nemyslieť na tie slová, ktoré sa ho hlboko dotkli, už len preto, že nevedel odkiaľ táto hrozba prišla.
Nemal to rád, bol znepokojený všetkým, čo by mohlo narušiť to ťažko získané šťastie, ktoré si chcel napriek všetkému dopriať.
Niekto však očividne vedel viac než by bolo vhodné a stál proti nemu, práve keď on nemal náladu na žiadne ďalšie boje.
A nebola to Rima, lebo aj jej samej škodila práve táto záležitosť, možno viac než jemu samému.
Pred ním sa práve teraz začal odvíjať príbeh mladého čarodejníka, ktorý musel práve počas tejto časti byť súčasťou toho posledného boja a zvíťaziť nad Temným pánom. On však nebol jediným zlom, lebo tým jediným, čo by naňho mohlo ešte čakať, na toho Harryho, ktorý veril, že sa mu podarí to, čo sa nepodarilo iným čarodejníkom.
Svetlo zhaslo, a on cítil ruku svojho priateľa na tej svojej a pochopil, že niekedy stačí len málo na to, aby sme rozohnali temnotu, ak to skutočne budeme chcieť, ak nám skutočne bude záležať na tom, aby sa tak stalo. 



Pokračovanie nabudúce…