21. 1. 2016

Letné prázdniny 15. kapitola 1/3








obdobie:  prázdniny pred nástupom do 5. ročníka, špeciál určený na letné prázdniny...


varovanie: snarry, romantika, Snape_dohliada na Pottera, AU, prázdniny v pradiarskej uličke a nie na Rokforte, život so Snapovom v bežnom svete...agresívnejší_Harry
obsah:  Dumbledore Harrymu koncom roka oznámi, že vzhľadom na isté okolnosti, budú jeho prázdniny tento rok prebiehať inak, než zvyčajne. A Harry nie je vôbec nadšený, keď zistí, že prázdniny bude musieť stráviť so svojím najmenej obľúbeným rokfortským profesorom. (Pričom pred ostatnými sa musia tváriť, že ide k Dursleyovcom, tak ako zvyčajne)





Pre Mononoke, Henry.Wilde.

Snape prechádzal jednotlivými vrstvami toho ťaživého sna. Harry cítil jeho vplyv len minimálne, skôr sa pohyboval na pozadí a nechal jeho myseľ, aby mu ponúkla všetko, čo mu je ochotná dať.
Tak mu to vyhovovalo, necítil takmer žiadny tlak, len takmer láskavý vplyv mužovho dotyku. Akoby tým sám sebe potvrdil, že ten muž mu skutočne nechce ublížiť, že to čo cíti, keď je súčasťou jeho myšlienok je naozaj pravdu, že on možno patril k nemu, ale teraz je jeho. Myšlienka na to ho posilňovala a dovoľovala profesorovi, aby sa voľnejšie pohyboval v jeho myšlienkach.
Až teraz, akoby si začal uvedomovať tú skutočnú silu mysle, to niečo vyššie čo je za tým všetkým, čo je navonok viditeľné, to čo sa nedá oklamať ani zničiť, tú podstatu, ktorú možno len cítiť, niekde na okraji tých neviditeľných svetov, ktorých sa bojíme, či odmietame prijať.
Tam niekde aj on môže nájsť pochopenie, tam niekde nie je bolesť, len spojenie s tým, čo je pre nás predstavujú všetky tie ďalšie svety za hranicami toho nášho...
Teraz mal pocit, akoby ich spolu s ním mohol objaviť. Akoby sa pred ním otvárali všetky tie nové možnosti, všetky tie ďalšie cesty, ktorými by mohol ísť a pritom neopustiť bezpečie svojej vlastnej mysle.
Nebál sa, lebo on tam bol s ním, on sledoval tú scénu, pomaly a citlivo rozplietol jednotlivé myšlienky.
Neprežíval strach, len akúsi zvedavosť výskumníka, ktorý sa snaží  pochopiť, to čo má pred sebou a správne to interpretovať, snaží sa nájsť zdroj a podľa toho zvoliť jednu či druhú cestu.
Nezáležalo na jeho podobe, na jeho minulosti, dôležitý bol len ten pocit, že tam patrí spolu s ním, že sa medzi nimi otvára akési zvláštne porozumenie, že ich spája niečo, čo nemôže poprieť, niečo silnejšie než akákoľvek reťaz, nebolo to obmedzenie, ale sloboda spojená s túžbou byť milovaný, niekam patriť, ktorá im obom bola spoločná.
Harry takmer ani nepostrehol, kedy došlo k úplnému uvoľneniu. Kedy profesor opustil jeho myseľ.
Vedel len to, že zrazu sa naňho opäť díval a nevidel všetky tie vrstvy, ktoré mal možnosť poznať, počas toho krátkeho okamihu, neboli pred ním zakryté a profesor naňho opäť hľadel prísne zbavený toho sústredeného výrazu.

„Vyzerá to veľmi reálne, Potter...“ povedal mu Snape, napokon hlasom tichším než zvyčajne.
„Takže to môže byť pravda? Môže byť pravda, že má syna...“  tá myšlienka ho znepokojila.
Pracovali predsa na tom, aby sa zbavili Temného pána, toho dobre známeho zla, no teraz to bol niekto, koho ani nepoznali, niekto kto mohol pokračovať, niekto nebezpečný už len tým, že existoval.
„Je tu vysoká pravdepodobnosť, že áno... nevidím, žiadne cudzie spoje, ktoré by boli vpletené do celkového obrazu, spojenia sú čisté... No to čo ste videli, stále tomu nemôžem uveriť, Potter,  nikto nevie o tom, že by... ani v úzkom kruhu nikdy temný pán takú informáciu nepotvrdil...“
„Videli ste, videli ste jeho tvár, ja som to nezachytil... nemohol som...“
Harry si spomenul na ten šok, ktorý prežil, keď bola tvár odhalená, otriasol ním natoľko, že skrátka nevidel ďalej ani počas toho, ako Snape jeho sen skúmal a pravdupovediac bol zaujatý všetkým tým dokopy, čo mal možnosť ešte vidieť, keď sa ich mysle dotkli.
„Nie, Potter, nie je tam... jednoducho sa vám neuložila do pamäti, bol to pre vás taký šok, že ju vaša myseľ vyhodila úplne, nedostaneme sa k nej...“
„Takže si myslíte, že ho poznám, že je to niekto koho...“
„Je to veľmi pravdepodobné, že práve to vyvolalo emocionálny otras podobného druhu...“ pripustil Snape.
„Čo urobíme, pane? Čo ak...“
„Vy neurobíte nič, Potter. Pozhovárame sa o tom s riaditeľom, nech on rozhodne o tom, ako naložíme s touto informáciou... “
***
No nepodarilo sa im s ním spojiť. Ani počas toho dňa a ani počas tých nasledujúcich
Harry si už začínal robiť starosti. Teraz už ani nechodieval von, väčšinu času trávil v profesorovej pracovni. Niežeby o to Snape vyslovene stál, on sám ho posielal preč s tým, že si ho nájde, ak náhodou dôjde k nejakej zmene.
Veľmi spolu nehovorili a on ostával spať vo svojej izbe, keďže profesor po večeroch pracoval prevažne na tom elixíre, ktorý sa jemu podarilo zničiť. Nevyrušoval ho, aj tak sa kvôli tomu cítil dosť previnilo.
„Potter, čo tu ešte robíte... mali by ste ísť von, tak ako ste to mali vo zvyku...“ povedal mu profesor, keď ho opäť našiel vo svojej pracovni, do laboratória sa viac vkročiť neodvážil.
„Nemôžem odtiaľto len tak odísť, profesor Dumbledore, on môže sa kedykoľvek ozvať... Možno sa mu stalo niečo, vážne možno...“
„Nemôžete tu ani sedieť a tváriť sa, že sa skončil svet, ukončili sme lekciu, teraz máte voľno, mali by ste ho využiť, kým sa dá...“
„Ja viem, ale...“
„Nechcem počuť žiadne výhovorky, Potter...“
Snape si ho prísne premeral, no on statočne zniesol jeden z tých jeho nie práve najprívetivejších pohľadov.
„Tak dobre, pôjdem von, ale budete ma informovať, ak by do šlo k nejakej zmene tak...“
„Áno, iste, Potter, ja si vás už nájdem, o tom nepochybujte...“ 


***


Nič mimoriadne sa nestalo.
Bol vonku, snažil sa prísť na iné myšlienky,  pobudol na dobre známych miestach, hľadal ďalšie stopy mágie, no dnes sa mu zdalo, akoby nedokázal objaviť nič mimoriadne, pretože jeho myšlienky sa stále vrátili len k tomu, čo práve teraz považoval za najdôležitejšie.
A keď sa vrátil šiel rovno za profesorom, ktorý mal očividne v úmysle niekam odísť.
„Pane, sľúbili ste, že ma budete informovať, ak...“
„Áno, iste, ale len v prípade, ak to bude nevyhnutné... To čo sa stalo teraz si nevyžaduje vašu pozornosť...“
„Pane, povedzte mi...“ nemal chuť sa s ním začať hádať, chcel len vedieť čo sa deje, aj za cenu toho, že by sa mu mal postaviť do cesty.
„Riaditeľ potrebuje moju pomoc, musím sa za ním zastaviť osobne...“
„Pôjdem s vami...“
„Nie, Potter, to neprichádza do úvahy...“
„Pane, prosím vás, dovoľte mi pomôcť, naša ochrana mi predsa nedovolí, aby sa mi niečo stalo...“
„Tak ďaleko od vášho dočasného domova bude takmer bezcenná, Potter... Obzvlášť v tom prípade, keď vás blokujem...“ pripomenul mu neúprosne.
„Tak to nerobte, ja... je dosť možné, že ma budete potrebovať, ja nemôžem tu len tak sedieť... pán profesor, prosím...“