10. 1. 2016

Pradiarska ulička 41. kapitola




na motívy filmu: "Dom pri jazere"
varovanie: romantika



obsah: po vojne sa Harryho vzťah s Ginny rozpadá, Harry je po vojne traumatizovaný a neschopný vrátiť sa do bežného života, hľadá si nejaké miesto, kde by mohol aspoň na chvíľu uniknúť pred všetkým a zotaviť sa bez toho, aby od neho stále niekto niečo žiadal, preto si vyberie muklovskú agentúru...

Z ponuky si zvolí Pradiarsku uličku, byt Severusa Snapa.







Pre Abeqvu.



Výsledky ich malého prieskumu zodpovedali tomu, čo on sám dokázal odhadnúť na základe svojej skúsenosti s podobnými záležitosťami. Preto Severus Snape len veľmi jemne nadhodil tú možnosť, že by im mohla pomôcť Eloise, urobil to hlavne kvôli tomu jej priateľovi, ktorého si všimol, aj keď predstieral opak, lebo nemal vo zvyku dať najavo všetky svoje myšlienkové pochody a vtedy ešte nevedel, že sa to vyvinie takto, a že bude nutné požiadať o pomoc bytosť, no nezabudol naňho a rozhodne uznával, že istý potenciál v sebe má.
No vtedy ešte nevedel to, čo zistil práve teraz, keď v kuchyni v jeho chatke stála ona.
„Slečna Midgenová, ste si istá, že to čo mi hovoríte, že skutočne...“ s niečím takým sa ešte nestretol.
„To je všetko, čo vám môžem o ňom bez následkov povedať, no musíte vedieť, že ak ho požiadate o pomoc takýmto spôsobom bude si to žiadať istú kompenzáciu... Nie, nechápte ma zle, ja nič nechcem ani on, ale také sú pravidlá temnejších druhov mágie...“
Vedel to, niežeby to bolo príjemné zistenie, ale musel s tým počítať, že práve ten jej priateľ je jednou z bytostí tohto druhu.
Áno, veľa toho dokázal vytušiť, vrátane tých jeho očí, ktoré boli akoby aj mladé aj staré zároveň a tej mágie, ktorá ho obklopovala, no to na čo ho po dlhšom presviedčaní a istých nie práve najčestnejších spôsoboch nátlaku, naznačila Eloise.
Pozval si ju sem, priamo do chaty, samozrejme potom ako prešla istými bezpečnostnými obmedzeniami.
„On sám mi naznačil, že v ňom vidí istý problém, ktorý by sa mohol opäť prejaviť... no nechcela som vám o tom hovoriť pre prípad, žeby sa mohol mýliť, ja... bola som si istá, že Harry sa má už lepšie a že všetko bude v poriadku...“
„Môžem vás ubezpečiť, že je to ešte omnoho horšie, než to, čo vám váš priateľ naznačil... tak poďte, presvedčíte sa o tom sama, no nezabúdajte na to, že nič z toho čo ste tu videli, nebudete môcť prezradiť, zabezpečil som sa kúzlom, ktoré by sa vám nemuselo páčiť, ak by som zistil, že plánujete čokoľvek proti Potterovi...“
Nemal dôvod ju podozrievať, po rozhovore s tými dvoma, s Grangerovou a Weasley aj po ich ďalšom hľadaní, zostávala už len táto jediná možnosť, všetci, ktorých poznal, akosi neobstáli dobre, čo sa radšej nesnažil ani len komentovať, a tí o ktorých sa nič nevedelo, na tých sa spoliehať nemohli, lebo sa ukázalo, že nemajú až toľko času, akoby sa pôvodne mohlo zdať.
Počas tých troch týždňov sa Harryho stav rapídne zhoršil, momentálne nemohol byť ani s malým a zostával zatiaľ na chate, keďže na Pradiarskej uličke, sa jeho príznaky ešte viac zhoršovali, tu mu aspoň čiastočne pomáhala mágia dospelých drakov, Aileas mu nateraz nedokázal vynahradiť všetko, čo s ňou súviselo, keďže tá jeho bola práve teraz nestabilná a prechádzala zmenami.
„Rozumiem vám, pán profesor a ubezpečujem vás, že sa nepokúsim urobiť nič, čo by ublížilo vášmu partnerovi...“
Po týchto jej slovách ju odviedol za ním, do ich spálne.
Sedel tam v kresle a kolísal sa, pohľad neprítomný, jeho mágia ich obklopila ako vlna, ktorá sa len pomaly stiahla a prestala ich zväzovať.
„Harry, prišla za tebou Eloise, jej priateľ ti môže pomôcť...“ oslovil ho Severus. No nedostal žiadnu odpoveď, žiadnu rozumnú.
Harry sa len schúlil do klbka, jeho pohľad bol prázdny, len mágia akoby ožívala všade navôkol a všetko sa začínalo chvieť.
Nevydržali v tej miestnosti veľmi dlho, museli ju opustil, aby ho zbytočne nepodnietili k tomu, aby tam všetko zničil.
Už ani nekomunikoval, elixíry mu veľmi nezaberali a nebol ani len ochotný ich brať či už po dobrom alebo po zlom, ani jeho k sebe nepustil, nevidel v ňom svojho partnera, bol ponorený hlboko do minulosti, upadal do tých stavov, horších než tie predošlé a nebolo možné ho z nich dostať, nebolo to v jeho silách, niežeby sa nepokúšal takmer až o nemožné, no vedel, že ak zájde za hranicu ani on mu už nepomôže, ak vystaví svoju myseľ priveľkému tlaku, obaja budú v takomto stave a ničomu tým nepomôže, no bolo to veľmi ťažké len takto čakať, len dúfať, že bytosť preňho neznáme a takmer až desivá pre všetkých ostatných, mu dokáže pomôcť.
„Je to zlé, veľmi zlé... musím sa poponáhľať, aby...“
„Áno, to by ste mali... je to čím ďalej tým horšie... váš priateľ je zrejme jeho posledná nádej...“ skonštatoval to, čoho sa práve teraz najviac obával, lebo nerád stavil veci na jednu kartu, spájalo sa to s rizikom, že by mohlo ísť o to posledné a definitívne zlyhanie.
„Ak ho privediete späť, prijmem akúkoľvek kompenzáciu...“ chytil ju za plecia takmer až neľútostne, neskrýval zúfalstvo, neskrýval svoj vlastný strach. Dostal sa na koniec kruhu a padal hlbšie, všetko čo v sebe budoval, by dokázalo razom zmiznúť, keby tu nebol on.
Poznal ten pocit, ten ktorý v ňom predtým zažal tú neľútostnosť, po ktorej nič necítil, všetko v sebe zablokoval, aby mohol kráčať ďalej, všetku tú bolesť, akoby odviedol kamsi ďaleko, kam na ňu nemohol siahnuť.
Teraz to už tak nechcel, potreboval udržať svoje pocity pod kontrolou, ale nechcel to všetko len tak niekam zahodiť.
Znamenalo by to vzdať sa ho, zmieriť sa s tým, že už nikdy nebude môcť...
„Ja... prídem čo najskôr pán profesor a pokúsim sa ... urobím všetko, čo sa bude dať...“ prisľúbila mu.
Odprevadil ju a vrátil sa do kuchyne.
Kde sedeli tí dvaja, bledí a nezvyčajne tichí.
„Už odišla, no ešte sa vráti aj s ním, dovtedy sa odtiaľto ani nepohnite, aby ste ho nevyprovokovali...“
Už raz riskoval, aby jej ho ukázal, lebo chcel, aby si uvedomila, čo všetko je v stávke, chcel pohnúť tým jej svetom, tým chladom, ktorým sa obklopila. No s nimi to bolo iné, oni by mohli vyvolať reakciu, ktorá by mohla mať neželané dôsledky.
„Pán profesor, ja... povedzte, že má nádej, že má šancu na to, aby... prečo vlastne, nerozumiem prečo...“
Weasley zakryl jej ruku tou svojou.
„Bude to dobré, ona nám pomôže... uvidíš, že Harry sa z toho dostane, pamätáš sa, že sme boli toľkokrát v takých situáciách a on tiež... a vždy unikol, vždy sa mu to napokon podarilo...“
„Nie, je to nič také, čomu by sa dalo porozumieť, slečna Grangerová...“ odvetil Snape pomerne odmerane.
„Nemá to žiadny logický základ, ako väčšina veci, do ktorých sa váš priateľ zvykne zapliesť...“ zámerne ju provokoval, chcel, aby povedala, že je to jeho vina, že jeho liečba nebola účinná, no ona len prikývla a oprela sa o Weasleyho, očividne ani ona nebola v tej najlepšej forme.
Weasley sa mu snažil niečo naznačiť perami, no nebolo mu rozumieť a nemal chuť sa ním zaoberať tak, ich radšej nechal samých a vyšiel von.
Ešte stále si zvykal na tú myšlienku, že tu teraz sedia s ním, a že ho z ničoho neobviňujú, on sám seba obviňoval za to, že to nerobia oni, aj keď to nedávalo zmysel, cítil sa presne tak.
Aj Aberforth bol nedávno tu, no nezdržal sa dlho, nebolo to preňho, ako to on sám nazval, radšej pokračoval ďalej v práci, týkajúcej sa Luciusovho súdu. Takpovediac sledoval situáciu a on mu bol za to vďačný, keďže práve teraz by sa nedokázal na to sústrediť.
Jeho svedectvo dopadlo takpovediac dobre, nič vážne sa nestalo, zvládol to štandardným spôsobom, aj keď nebolo preňho príjemné vrátiť sa do tej súdnej siene, Potterovo stretnutie s Dracom sa však odložilo na neurčito.
Nepochybne preto, že pár dní pred súdom úplne vymkol spod kontroly, nebolo možné niečo také absolvovať.
Nechcel, aby čo i len nejaký prudký pohyb spôsobil výbuch mágie, ktorý by mohol... vedel, že sa to môže stať, takmer kedykoľvek, Dumbledorova sestra bola preňho varovaním, nepochybne preto ani Aberforth nerád veľmi dlho zotrvával u nich, keďže istú časť minulosti je radšej lepšie ani len neodkrývať. Tomu veľmi dobre rozumel aj on sám. Hlavne v tých posledných dňoch to pociťoval viac než by mu bolo milé.
Beznádej podobného druhu, sa podobala mučeniu, proti ktorému nebol práve teraz schopný bojovať so všetkými svojimi zbraňami, tak používal tie, na ktoré by nebol ani len ochotný pomyslieť.
Snape myslel na tie ich listy, na každé jedno slovo z nich, aby sám seba udržal na hranici, ktorú považoval za bežné fungovanie s istými obmedzeniami.
Hlavou mu vírila tá skutočnosť, že musel niečo zanedbať, že mu city zatemnili úsudok a niečo nebolo také, akoby malo byť, niekde tam musel urobiť chybu, no nevedel kde, nedávalo to zmysel, vôbec nie, postupoval tak, prechádzal si celý ten proces znovu v snahe nájsť tú chybu, či nejaké zanedbanie čohokoľvek, zo svojej stany však urobil všetko, čo bolo vzhľadom na okolnosti nevyhnutné... a mohol by sa na to opýtať, už len jednej osoby, no na to potreboval hĺbkový presun do svojej mysle, ale to nebolo možné, stále bola ešte tvrdá nepriechodná...
Neostávalo mu nič iné len čakať, ale to čakanie ho zabíjalo, ničilo v ňom všetko, čo tak pracne v sebe vybudoval za posledné roky, už zabudol na to, aká bolesť to dokáže byť, už zabudol na to, čo všetko môže otvoriť staré rany...
Opieral sa o drevené obloženie, snažil sa dýchať, snažil sa nestrácať nad sebou kontrolu.
Tí dvaja sa už na zrútenie. A Harry...
Nad sebou zaznamenal šuchot krídel a nie pomerne najhladšie pristátie.
Aileas sa hlavou dotkol jeho kolena, zabolelo to, lebo bola tvrdá takmer ako tá jeho myseľ.
No pomohlo mu to vypadnúť z toho kruhu sebaobviňovania, dotkol sa jeho hlavy, tých tvrdých šupiniek a cítil tú mágiu pulzujúcu pod nimi.
Díval sa do jeho očí, do tých pokojných očí, ktoré práve teraz boli preňho zdrojom úľavy a pochopenia.
Ten tvor, akoby rozumel tomu, čo potrebuje viac než on sám, akoby tá jeho mágia bola práve teraz jedinou istotou, ktorá ho držala nad vodou, začínal rozumieť, prečo je pre Harryho práve teraz dôležité byť v blízkosti drakov, a že len vďaka nim v je v ňom ešte tá iskra zdravého rozumu, teraz ju možno nevidieť, no stále ju v sebe má.
„Čoskoro sa vráti, slečna Midgenová a my sa o to opäť pokúsime...“ prihovoril sa mu.
Aileas ho počúval so všetkou vážnosťou. A on ho stále jemne hladil, jeho ruka voľne kĺzala po hladkých dračích šupinkách, ktoré na sebe niesli zmes blata a krvi po predchádzajúcom love.