8. 2. 2016

Letné prázdniny 16. kapitola 3/3






obdobie:  prázdniny pred nástupom do 5. ročníka, špeciál určený na letné prázdniny...


varovanie: snarry, romantika, Snape_dohliada na Pottera, AU, prázdniny v pradiarskej uličke a nie na Rokforte, život so Snapovom v bežnom svete...agresívnejší_Harry
obsah:  Dumbledore Harrymu koncom roka oznámi, že vzhľadom na isté okolnosti, budú jeho prázdniny tento rok prebiehať inak, než zvyčajne. A Harry nie je vôbec nadšený, keď zistí, že prázdniny bude musieť stráviť so svojím najmenej obľúbeným rokfortským profesorom. (Pričom pred ostatnými sa musia tváriť, že ide k Dursleyovcom, tak ako zvyčajne)







 Pre Michalette.




Šiel spať skôr než mal vo zvyku.
Nielen preto, že mu prekážalo to napätie, ktoré bolo svojím spôsobom takmer až neznesiteľné, ale aj preto, že potreboval hovoriť s ním. Počas tej ich oficiálnej rozlúčky predsa len získal istú výhodu.
Pamätal si veľmi dobre, čo mu vtedy povedal: „Ak ma buďte potrebovať, Potter, je tu istý bezpečný spôsob, ako budete so mnou môcť komunikovať... Je to taká primitívna záležitosť, no pre naše účely, bude viac než postačujúca...“
Harrymu to úplne stačilo na to, aby pocítil aspoň čiastočnú úľavu. Už vtedy bol touto možnosťou nadšený.  
Chcel to vyskúšať, už len preto, aby sa ubezpečil o tom, že v prípade núdze, to bude skutočne fungovať.
Ľahol si na posteľ. Našiel si pohodlnú polohu, zavrel oči a začal tak, ako mu to profesor ukázal.
Pomaly, nenútene, akoby to celé nebolo nič iné len ďalšie precvičovanie mysle.
Najprv to šlo ťažko, bolo to ako hľadanie materiálu niekde na rozbúrenom mori, kde bolo všetko priveľmi rozkolísané a nepokojné, no len veľmi pomaly a postupne kúsky svojich pocitov, pomaly pomocou predstáv menil na materiál určený na stavbu mosta.
Snape o tom hovoril ako o dosť hrubej hatlanine, ktorú by mohla aj osoba jeho formátu zvládnuť bez väčších problémov.
A pripúšťal hoci nerád, že Harry má istý druh talentu na pocitové myšlienkové vedy, ktoré však boli skôr odsúvané a považované za nespoľahlivé, no on práve horlivo pokračoval v stavaní.  
Snape mu ukázal ako to urobiť, nebolo to ťažké, hlavne teraz, keď bol rôznymi emóciami priam až ovládaný. Ochranný rituál mu to umožňoval, aj keď Snape ho samozrejme dôrazne varoval, aby to robil len v prípade najvyššej núdze, čo nebol tento prípad, ale práve teraz sa mohol vyhovoriť na to, že to chce len vyskúšať a ubezpečiť sa o tom, že to bude fungovať aj za menej priaznivejších okolností.
Netrvalo dlho a videl na druhej strane tmavú postavu, ku ktorej sa snažil dostať, vedený tým ich spojením, nechal most rásť a keď si bol istý, že ho udrží, pomaly prešiel na druhú stranu.
Snape stál tam. Na druhej strane, tak ako mu to sľúbil.
Jeho myšlienková podoba, bola rovnaká ako tá, ktorú dôverne poznal z tohto sveta, no predsa len mierne svetlejšia na okrajoch.
„Čo vás ku mne privádza, Potter?“ opýtal sa tým svojim bežným spôsobom. A hľadel naňho tak ako zvyčajne, s čoho mal Harry vskutku radosť, aspoň naňho sa mohol ešte stále do istej miery spoľahnúť.
„Povedal som vám predsa, že to máte robiť, len v prípade najvyššej núdze a nepredpokladám, že práve teraz nastalo niečo podobné...“ hľadel naňho stále ešte prísne a chladne. No tak to malo byť a on bol s tým stotožnený.
„Chcel som si to vyskúšať, pane, či to bude fungovať a cítil som sa sám...“
„Sám, Potter?“
„Je vás tam viac, než by bolo nutné...“
„Niečo sa deje...“ začal hneď bez obalu Harry. „No nechcem vás tým otravovať, len som potreboval s niekým hovoriť... vlastne som chcel hovoriť s vami...“ priznal to, lebo nemalo zmysel to popierať, popierania sa už vzdal.
„Skutočne, tak to si rád vypočujem... čo také dôležité vás môže práve teraz trápiť...“ Snapov hlas prechádzal do miernej irónie, no takej svojím spôsobom až láskavej.
„Správajú sa zvláštne, pozvali ma sem, no mám pocit, že ma tu nikto nechce... nič nehovoria, správajú sa, akoby niekto zomrel... Nikto nezomrel, však?“
„Nie, Potter, aspoň nikto od nás... Vskutku netvrdím, že som expert na podobné záležitosti, no niečo sa očividne stalo, kým ste tam neboli... No možno by nezaškodilo, keby ste namiesto rozhovoru so mnou márnili čas s tým, aby ste sa na to opýtali osôb, ktorých sa to týka, nepochybne budú nadšení tou možnosťou podeliť sa práve s vami o svoje trápenia...“ opäť len zľahka ironizoval.
„Áno,  to som si tiež myslel, ale dnes to tak vôbec nevyzeralo... A aj Sirius, on... zdá sa, že sa stihol spriateliť s Dracom... čo je vskutku...“
Snape mierne nadvihol obočie.
„Hovoríte, že oni dvaja sa stihli spriateliť? Priznávam, že to je komplikácia s ktorou som nepočítal. Zrejme som podcenil Blackov vplyv...“
Snapova podoba sa zachvela.

Harry rýchlo siahol na most. Bol v celku a vôbec nič by im nemalo brániť pokračovať. No niečo očividne nebolo také, akoby malo byť.
„Žiadnu paniku, Potter. To moju pozornosť si vyžadujú iné záležitosti...“
Harry pochopil, že bol zrejme povolaný, vnímal slabé odrazy tej bolesti, no bol pomaly, ale neúprosne vyprevadený späť.
Most sa pomaly rozpadával, keď on už bol na druhej strane, no ešte nejaký čas tam stál.
Šťastný, že tam mohol byť, že ho mohol vidieť a on si ho napriek tomu vypočul.
Myslím, že ťa začínam milovať. Dávaj si pozor... Vráť sa...
Unikli mu myšlienky, ktoré ako posledné stihli prejsť mostom, no Harry nevedel či prišla nejaká odpoveď so strany jeho profesora alebo nie, most už bol preč a on otvoril oči.
No neocitol sa opäť za tou ochrannou stenou, bol späť vo svojej izbe, Snape, už zrejme opäť dal do poriadku ochrany  nebolo nutné, aby zotrvával pod ochranou tých stien, ktoré si preňho musel vybudovať.
Nevedel čo urobí, ak ho odmietne... Ak mu priamo povie, že je príliš mladý, že je to nevhodné... Práve teraz sa tých svojich zdanlivo povzbudivých myšlienok začínal báť.
***
Počas tej noci takmer vôbec nespal. Niežeby sa o to nesnažil, takmer až túžil po tých svojich snoch, len aby sa mohol ubezpečiť, že je profesor Snape skutočne v poriadku.
Tá záležitosť so Siriusom a ostatnými, akoby ani zďaleka nebola taká dôležitá ako to, že práve teraz zrejme riskuje život, že on by mohol kedykoľvek zistiť čokoľvek, čo by sa mu nemuselo páčiť... A Snape za to mohol zaplatiť tú najvyššiu cenu. Uvedomil si, že už o ňom neuvažuje ako o jeho prívržencovi, že prijal tú pravdu, skôr než vôbec on sám čakal a či už to pravda bola alebo nie, práve teraz si to o svojom milencovi chcel myslieť. Snape skrátka musel byť ich. Musel byť s ním. Inú možnosť si práve teraz ani nepripúšťal.
Ráno preto zišiel do kuchyne, pomerne skoro, pre každý prípad, ak by náhodou dorazili nejaké nové správy. Snape mu zakázal stavať most tesne po povolaní, by to mohlo veci len viac skomplikovať.
Neostávalo mu nič iné len spoliehať sa na bežné prostriedky.
A za stolom našiel Lupina, sedel tam s pohárom mlieka, skôr naňho hľadel, než ho pil a vyzeral dosť unavene.
„Ahoj, Harry...“ pozdravil ho pomerne prívetivo.
„Ahoj, Remus...“
Posadil sa za stôl oproti nemu.
„Niečo nové čo sa týka rádu? Urobil včera on niečo, čo by stálo za zmienku?“ cítil ako mu srdce pulzovalo prudšie, keď kládol tú otázku a hlboko v ňom narastalo to nebezpečné napätie.
„Nie, nič, no prišiel som skôr z jednej nočnej akcie, potreboval som si len oddýchnuť a nechcel som nikoho rušiť...“
Pocítil ako ho zaplavila úľava. Možno ho len povolal kvôli bežným veciam, možno nešlo o nič vážne.
„No tu sa zrejme niečo, deje...“ spomenul si na rozhovor so Snapom, na to ako mu odporučil pozhovárať sa s nimi, niežeby na to predtým nemyslel, ale obával sa toho, že to nebude ten typ rozhovoru, ktorý by si prial, že sa jednoducho nedokáže udržať a zbytočne to ešte zhorší.
Remus však naňho vplýval inak, z neho cítil len pokoj a istú mieru momentálne až príjemnej apatie.
„Neviem, či práve ja by som ti to mal povedať...“ potvrdil jeho podozrenia, tým že niečo také vôbec vyslovil. „No mali by ti to povedať, skôr oni dvaja... je to ich záležitosť... Začali spolu chodiť a tým sa to všetko skomplikovalo...“
„Začali spolu chodiť?“
„Áno, iste, Draco Malfoy  a Hermiona Grangerová...“ 

predchádzajúca časť nasledujúca kapitola