18. 2. 2016

Letné prázdniny 18. kapitola 1/3



obdobie:  prázdniny pred nástupom do 5. ročníka, špeciál určený na letné prázdniny...


varovanie: snarry, romantika, Snape_dohliada na Pottera, AU, prázdniny v pradiarskej uličke a nie na Rokforte, život so Snapovom v bežnom svete...agresívnejší_Harry
obsah:  Dumbledore Harrymu koncom roka oznámi, že vzhľadom na isté okolnosti, budú jeho prázdniny tento rok prebiehať inak, než zvyčajne. A Harry nie je vôbec nadšený, keď zistí, že prázdniny bude musieť stráviť so svojím najmenej obľúbeným rokfortským profesorom. (Pričom pred ostatnými sa musia tváriť, že ide k Dursleyovcom, tak ako zvyčajne) 


 Pre Henry.Wilde


„To je v poriadku, nehnevám sa, že tam so mnou nemôžeš ísť...“ počul, ako to Hermiona po večeri pošepla Dracovi. Nakláňala sa k nemu takmer až dôverne a Malfoy dnes vyzeral dosť skleslo, takmer akoby mu bolo skutočne ľúto, že nemôže byť v takejto chvíli po jej boku. Keď ich takto Harry videl, skutočne mal pocit, akoby boli tým mladým párom, ktorého existenciu ešte stále väčšina ľudí v dome popierala, no bolo viac než očividné a on si pomaly začínal zvykať na to, že ich zrejme takto bude vidieť často, to ako sa držali za ruky, ako jeden na druhého hľadeli, bolo viac než očividné, že medzi nimi funguje to kúzlo, ktoré medzi Ronom a Hermionou nebolo nikdy prítomné. Začínal si na to zvykať, pokúšal sa to prijať a dúfal, že možno aj oni budú ochotní zmieriť sa s tým, čo pred nimi ešte stále skrýval on.
No potom si šiel radšej svojou cestou, nechcel, aby si mysleli, že má v úmysle ich špehovať. O to vskutku nejavil vôbec žiadny záujem. Aj on sám podliehal akejsi zvláštnej nálade, ktorú nedokázal nikam zaradiť. A zrejme nebol jediní.
Všetci boli priveľmi nervózni, kvôli súdu cti, všetci dookola rozoberali len záležitosti týkajúce sa toho zajtrajšieho stretnutia na ministerstve... No aj tak sa ešte celkom nestihli dohodnúť na tom, kto na ministerstvo pôjde, Harry trval na svojej účasti, keďže mal v úmysle takpovediac formálne zastupovať Siriusa. A podarilo sa mu to aj presadiť, jeho krstný otec ho v tomto podporil. Weasleyovci  chceli ísť všetci, vstup do siene nebol vekovo obmedzení, len hlavný vyzývateľ musel byť plnoletý a pochádzať zo starej čarodejníckej rodiny, okrem iného musel spĺňať aj ďalšie podmienky, o ktoré sa Harry až tak veľmi nezaujímal, lebo všetku svoju pozornosť sústredil na to, aby podporil svoju kamarátku.
Hermiona z toho všetkého opäť nemala práve najlepšie pocity, no v rámci možností sa držala statočne. No ešte stále nebolo isté, koho napokon vezmú, keďže pani Weasleyová mala obavy, zrejme ešte pod vplyvom toho posledného útoku. No predpokladal, že sa mu ju podarí presvedčiť, aby pustila všetkých, okrem Draca, ktorý nemal povolenú túto vychádzku, nepochybne preto, lebo vonku bol v ohrození života, čím by nechtiac ohrozil aj tých ostatných. O to viac mu slúžilo ku cti, že bojoval o to, aby mu to povolenie aspoň udelili. Aj napriek všetkému, chcel ostať s ňou, čo na Harryho dosť zapôsobilo a možno by bol skutočne ochotný vziať ho na milosť, keby to skrátka nebol Malfoy.
Harry sa snažil čo najskôr vrátiť do svojej izby,  opäť sa úspešne vyhnúť súkromnému rozhovoru so Siriusom, ktorý obaja zrejme už aj zámerne odkladali. Svojmu krstnému otcovi nevysvetlil tú záležitosť so Snapom, nemal chuť s ním hovoriť o tom, prečo k nemu od istého času tak veľmi inklinuje, čo nebolo možné prehliadnuť, Snape bol osobou, za ktorou s týmto problémom šiel, prizval aj Siriusa, ale to, ako sa naposledy správal, keď bol u nich takpovediac na nedobrovoľnej návšteve možno nebolo ani len nutné komentovať.
Nepochybne preto spolu práve teraz nevychádzali najlepšie, nehádali sa, no stále mal pocit, akoby táto záležitosť stála medzi nimi. No možno si to len namýšľal, možno jeho odmietanie hovoriť na túto tému nesúviselo s tými jeho nepríjemnými náladami.
„Harry...“ jeho rýchly ústup prerušila Ginny.
Dosť neochotne sa k nej obrátil.
„Potrebuješ niečo?“ to boli prvé slová, ktoré z neho akosi vypadli. Nechcel k nej byť hrubý, no akosi sa neubránil tomu, aby jeho otázka neznela čiastočne až útočne.
Stiahla sa.
„Prepáč, ja nechcela som ťa rušiť, len som si myslela, že by si mal čas... že by sme mohli... byť chvíľu spolu... v poslednom čase akosi stále utekáš do svojej izby, no vieš, že to nemusíš robiť, že všetci sme...“
„Áno, viem, prepáč, ja, potrebujem ešte niečo dokončiť...“ prerušil ju netrpezlivo. Ani to nebola záležitosť o ktorej by rád hovoril, lebo vedel, že je to tak, že uteká, že odkedy sem prišiel nenachádza pokoj, po celý čas mal ten dojem, že by mal byť niekde inde.
„Áno, iste...“ prikývla dosť smutne a on cítil takmer až výčitky, že ju tam nechá stáť, no nemohol inak. A nevedel, čo by jej vlastne mal povedať, všetky tie tajomstvá, cítil, že je s nimi sám, že nemôže nič povedať, bez toho, aby to nemalo ďalekosiahle následky.
Nechcel ničomu čeliť, nie dnes, ani sebe ani tým ostatným. Cítil to tak a nemohol s tým nič urobiť, len opäť utiecť.
Uľavilo sa mu, keď sa za ním zavreli tie dvere, keď počul Hedvigu, dal jej soviu sušienku, sadol si na posteľ, otvoril okno, nechával dovnútra prúdiť čerstvý vzduch a len tak tam sedel.
Pocítil prvú vlnu jednej z tých ťažkých emócií, neodolal a opäť začal stavať, opäť pomaly staval most.
A všetkými jeho myšlienkami akoby prenikalo to jediné želanie, potrebujem ťa... práve teraz ťa potrebujem.
No bol zastavený inou silou, ktorá ho strhla a všetok jeho materiál rozsypala kdesi v jeho myšlienkovej krajine.
Cítil niečo, nepatriace k jemu samému. Jednu z tých zvláštnych túžob. Jednu z tých bolestných potrieb, ktoré nemohli byť naplnené. A bolo tu niečo, ako radosť, krutá radosť, týkajúca sa nasledujúcich dní.
Stiahol sa späť a chvíľu oddychoval, po tom prudkom páde, počas ktorého so sebou trhol tú časť mosta, ktorú stihol začať stavať.
A počas tej noci sa už o to nepokúšal, prestal veriť, že to ešte vôbec niekedy dokáže urobiť, že sa niekedy oslobodí od toho pocitu.
Cítil, že on opäť niečo chystá, aj keď ho nepálila jazva, nie tak, ako predtým, Snape mu povedal, že Temný pán sa pokúša chrániť pred tým, čo nie je preňho dobré, čo nepochybne zahŕňalo aj spojenie s ním. S tou jeho časťou, ktorú on sám nedokázal zniesť.  
***
Súd cti bol počas nasledujúceho dňa odložený zatiaľ na neurčito. Dôvodom bol ďalší útok. Večer ich varoval, že sa niečo môže stať, no nevedel presne v akom rozsahu ani či sú tie pocity pravdivé alebo nie. Na druhý deň sa však ukázalo, že on mal skutočne úmysly tohto druhu.
Niekoľko štvrtí v Londýne pohltil satanský oheň, požiare boli také rozsiahle, že nebolo možné sa nikam dostať, čarodejníci kvôli riziku rozšírenia uzatvorili celé mesto.
A hovorilo sa aj o obetiach, ktoré s ohňom nemali nič spoločné o tých, ktorí boli prenasledovaní pomedzi všetok ten rozruch.
Muklovia považovali za útok jednej z tých skupín, ktoré boli aktívne v ich svete. Bolo to všade, vo všetkých správach.
Čarodejníci zas na určitých frekvenciách varovali pred ďalšími deštruktívnymi kliatbami, ktoré nebolo možné brať na ľahkú váhu.
Na niektorých stenách sa objavil nápis, ktorý teraz riešili aj v správach. Vydajte mi Pottera.
Nápis krvou, ktorý sa objavil na všetkých dôležitých budovách. Hovorilo sa aj o smrťožrútoch, o tom, že vôbec po prvý raz takto chodili po uliciach, sprevádzaný tými najhoršími druhmi mágie, ktoré mali zatiaľ možnosť spoznať.
Obávali sa, že majú aj kúzlo, ktoré by mohlo narušiť ochranu čarodejníckych domov, preto musel sa vrátiť späť na Pradiarsku uličku. Na rituály starej mágie sa to údajne nevzťahovalo, mal by tu byť v bezpečí, no nevedel, či Snape... opäť pochyboval, čo ak profesor vedel o tom útoku, čo ak nikomu nič nepovedal, čo ak sa Harry mýlil a on jej napokon stále s ním...
Neubránil sa podobným úvahám.  
„Pane, ja chcel by som pomôcť...“ snažil sa presvedčiť Dumbledora, že by mal byť teraz tam, pomáhať ostatným, no on bol v tomto zmysle neoblomný, dokonca natoľko, že nebolo možné sa cez neho dostať.
„Nie, Harry, pomohol si nám už aj tým, že si nás varoval, nebyť toho by boli straty väčšie než teraz...“