19. 2. 2016

Letné prázdniny 18. kapitola 2/3








 obdobie:  prázdniny pred nástupom do 5. ročníka, špeciál určený na letné prázdniny...


varovanie: snarry, romantika, Snape_dohliada na Pottera, AU, prázdniny v pradiarskej uličke a nie na Rokforte, život so Snapovom v bežnom svete...agresívnejší_Harry
obsah:  Dumbledore Harrymu koncom roka oznámi, že vzhľadom na isté okolnosti, budú jeho prázdniny tento rok prebiehať inak, než zvyčajne. A Harry nie je vôbec nadšený, keď zistí, že prázdniny bude musieť stráviť so svojím najmenej obľúbeným rokfortským profesorom. (Pričom pred ostatnými sa musia tváriť, že ide k Dursleyovcom, tak ako zvyčajne) 





Vedel, že riaditeľ to myslí dobre, no on nedokázal premýšľať takto. Nemohol si len tak vyselektovať svoje vlastné zásluhy a všetko ostatné považovať len za nevyhnutné straty.
Chystal sa dať riaditeľovi najavo svoju nevôľu spojenú s vyhláseniami tohto druhu, no nemal možnosť sa k tomu dostať.
Po jeho príchode, akosi zabudol na všetko ostatné vrátane toho, že mal v úmysle sa postaviť sa aj proti riaditeľovi, ak mu aj naďalej bude stáť v ceste. No neurobil nič z toho, lebo videl ako Severus Snape sťažka klesol na zem.
„Tak som tu, pán riaditeľ...“ povedal, keď si zložil masku, až potom naňho riaditeľ prestal mieriť prútikom a Harry sa mohol presunúť pred neho.
„Severus, konečne...“ oslovil ho Dumbledore a chystal sa mu pomôcť.
A prvý impulz, ktorý Harry pocítil, bolo to, že sa k nemu sklonil a ponúkol mu svoju pomoc.
Aj napriek tomu, že by on mohol byť, že by práve teraz mohol všetkých zradiť a napokon ho predsa len odviesť k Temnému pánovi. Práve teraz by za to zrejme získal tie najvyššie pocty.
Nemohol si pomôcť, opäť sa vrátil k týmto úvahám, no zároveň pocítil isté obavy spojené s tým, že
„Nie, Potter, to nie je nutné... pán riaditeľ, vskutku nemusíte...“ no ak tak nemal inú možnosť, len dovoliť jemu aj riaditeľovi, aby mu pomohli sadnúť si do kresla.
„Obávam sa, že áno, možno bude nutné aj to, aby sme ťa prezreli...“ trval na svojom Dumbledore.
Bol cítiť od dymu, rovnako ako jeho maska, ktorá ostala ležať na zemi, čiastočne akoby tiež poznačená tou štipľavou vôňou.
„Možno neskôr, no teraz bude najlepšie, ak mi prinesiete, to čo vždy... základné veci a obväzy... musíte tam ísť osobne, moje ochrany neumožňujú privolanie,  viete, kde sa nachádzajú...“
„Áno, iste...“ Dumbledore zamieril do Snapovho laboratória.
Snape sa stále neovládateľne chvel a jednu ruku si pritláčal bližšie k telu.
„Pane, vy ste boli tam... boli ste s nimi, keď...“ prial si, aby to poprel, aj napriek tomu, že to videl, napriek pochybnostiam, teraz, keď ho takto videl, keď sa pristihol pritom, že ho drží za ruku, za tú ruku, ktorá sa pomaly prestávala triasť a práve teraz ho pevne zvierala.
Snape naňho pozrel, akoby snáď v jeho pohľade bolo obsiahnuté všetko, čo by mu chcel povedať.
No nestačilo mu to, nie dnes nie, teraz... prežíval ten vnútorný zmätok opäť a nenávidel sa za to.
„Pane, počujete ma...“ no on chcel, aby mu to povedal on sám, priam túžil potom, aby sa pred ním dokázal obhájiť, a zároveň prežíval strach spojený s jeho zranením, ktoré bolo nepochybne dosť vážne, to si uvedomoval aj on sám...
„Áno, iste, že vás počujem... Potter a ako vidíte, moja účasť sa na mne istým spôsobom podpísala...“  
Oprel sa, sťažka dýchal a jeho ruku zvieral tak pevne, až v nej takmer nemal cit.
„Bol tam aj on, čakal na mňa osobne, aj som chcel prísť, ale nedovolili mi...“
Snape na istý čas privrel oči, no trvalo to len krátko, len zlomok sekundy a opäť sa naňho díval.
„Nezodpovedný...“ hlesol a pohľadom prešiel po tých dverách, za ktorými zmizol riaditeľ.
„To by ste urobili, dali by ste mu to čo chce, skôr než príde čas, skôr než budete dosť silný, aby ste... nezvládli by ste ani minútu v jeho spoločnosti... Potter, nie za týchto okolností...“
„To nie je pravda, pane, už som mu čelil na cintoríne... ja...“
„Vy ste mu čelili, Potter? To si skutočne myslíte, že ste preňho súperom teraz, keď je ... Nerozumiete tomu, že bude koniec, ak vás dostane, on vo vás verí, Potter, verí tomu, že vy ste jeho ... že vy ste... nikto iný to urobiť nemôže... myslel som si, že ste to pochopili, nikto iný, ale nie teraz, nie podľa jeho pravidiel...“ Snape opäť zmĺkol a pritisol si ruku tesnejšie k telu. Jeho hnev, akoby prechádzal priamo doňho, akoby bol aj on ním ovládaný.
„Tu je to, všetko čo budeme potrebovať...“ povedal riaditeľ a odsunul ho trochu ďalej.
Harry cítil, ako Snape pustil jeho ruku, práve včas na to, aby nemuseli nič vysvetľovať.  A Harry si uvedomil, že má na rukách jeho krv.
***

Ošetrili mu zranenia.
Spoločne s riaditeľom sa oňho postarali, Harry bezmyšlienkovite plnil príkazy. A zastavil sa až potom, ako profesor vypil podporné elixíry. Až dovtedy bol ovládaný tým nepríjemným napätím.
Ostal sedieť pri ňom na operadle jeho kresla. A snažil sa nemyslieť na tie posledné minúty, ktoré mu dali zabrať viac než by očakával.
Nebol ešte úplne vysporiadaný so svojimi pochybnosťami, no predpokladal, že v takomto stave sa nebude musieť obávať ničoho iného, práve teraz sa viac bál o svojho milenca, ako pochyboval, profesor Snape bol stále veľmi bledý, a aj napriek tomu, že zrejme príhodne prichystal určité elixíry, ktoré by mohol potrebovať, nepochybne pod vplyvom svojich predchádzajúcich skúseností s podobnými záležitosťami, nemohol konať inak, Harry bol stále ovládaný strachom aj strachom o jeho život, nemohol si pomôcť.
Útoky ustali. Podľa posledných správ sa smrťožrúti stiahli. A situácia sa pomaly dostávala späť pod ich kontrolu, hlavne s veľkým prispením rádu, keďže ministerstvo tento útok tvrdohlavo pripisovalo Siriusovi Blackovi a ostatným bývalým väzňom.
„Si pripravený hovoriť o tom, čo sa stalo, Severus? Nenaliehal by som tak, keby nešlo o vec tej najvyššej dôležitosti...“ začal Dumbledore, keď odložil všetko, čo by im mohlo prekážať a sadol si na svoje zrejme obvyklé miesto. Harry bol spokojný s tým, že ho neposielajú preč.
„Áno, iste pane, som pripravený... Najprv by ste mali vedieť, že som až do poslednej chvíle netušil o čo presne pôjde, nie nemám v úmysle sa obhajovať ani pred vami, ani pred...“ prešiel temným pohľadom po Harrym.
„Pôvodne hovoril len o večeri v kruhu svojich najbližších o tom, že nám bude predstavená istá dôležitá osoba... no neskôr, sa ukázalo, že to nebude všetko čo si pre nás pripravil... Temný pán ho poveril vedením útoku, svojím spôsobom nám ho práve dnes predstavil, ale nie ako svojho syna, len ako osobu, ktorá sa potrebuje osvedčiť, no všetci pochopili, že ide o niečo viac... nebol to nikto z hlavného kruhu ani nikto z vedľajších spojencov...“
„Takže ste ho videli?“ netrpezlivo ho prerušil Harry.
„Nie, Potter, predstavil nám ho, odetého v a smrťožrútskom habite a hovoril s nami skresleným hlasom... veľa toho nepovedal, len to, že mu bude cťou slúžiť pánovi, a podobné nič nehovoriace frázy...“ zrejme to nepovažoval za nič mimoriadne, hlavne nie vo vzťahu k nemu.
„A čo jeho myseľ, mohli ste...“
„Nie, Potter, Temný pán dával pozor na akýkoľvek náznak z mojej strany, povedzme, že pozorne sledoval naše reakcie celkovo... Čo i len nepatrná chyba by mohla spôsobiť, že by som nemohol byť na miestach, kde bol potrebný môj zásah...“
„Samozrejme, Severus, urobil si to, čo bolo nevyhnutné urobiť...“ poznamenal pomerne spokojne Dumbledore, zrejme viac kvôli nemu, než kvôli Snapovi samotnému.
„Takže sa vám podarilo predsa len...“
„Áno, povedzme, že isté osoby sa dostali do bezpečia, skôr než vypuklo peklo, no boli tu aj tí ostatní, isté skupiny sa veľmi snažili naplniť pánovu vôľu... viete, že práve teraz sa isté rodiny snažia dostať do jeho priazne, hovorili sme o tom, že Greengrassovci práve teraz voči nemu vôbec nevystupujú nepriateľky, správe naopak túžia po zmierení s Temným pánom a zrejme sa im to aj podarí... Počas tej večere som si všimol a nebol som jediný, že Helen Greengrassová sedela pri hlavnom stole... bolo jej dovolené s nami večerať, čo znamená, že si získala isté povedzme, že miesto...“
„Ale ona predsa...“
„Je to potomok starej čarodejníckej rodiny so značným vplyvom v istých sférach, nemá toľko práv ako čarodejníci s mocou, no práve teraz sa na to nikto neodváži poukazovať, do istej miery môže byť spoločnosťou tolerovaná aj napriek tomu, že nemá magické schopnosti... A Temný pán nemá v úmysle úplne stratiť spojenie s jej rodinou... Bolo by chybou, keby im práve teraz dovolil, aby sa vymanili z jeho vplyvu... môžu mu poskytnúť mnohé výhody, ktoré sú nateraz jej zárukou... Nikto sa v jeho prítomnosti neodváži spochybňovať to... “ profesorovi už začínala mierne klesať hlava.
Harry nevedel či sa má s toho tešiť alebo nie, doteraz ju považoval za obeť, ale keďže to vyzeralo tak, že je pripravená presadiť záujmy svojej rodiny, že mohla urobiť niečo, čím si zabezpečila jeho priazeň, nedokázal na ňu myslieť ako na to dievča, ktoré videl pri bezmocne ležať v blízkosti hada. Možno toho v nej bolo viac než by sa mohlo zdať.