24. 2. 2016

Virtuální realita 18. časť 2/2





Sylvík & Adelaide (Merope Merzmer)
Žánr: slash
Páry: Alan Rickman / Daniel Radcliffe
Poznámka: tentoraz celá časť odo mňa…
Poznámka2: Znovu publikované na Meropesvete so súhlasom autora.
autor nadväzujúceho fan pokračovania: Merope Merzmer, ktorá sa podujala  obnoviť túto poviedku.
Poznámka: Tu pokračuje moje skromné pokračovanie, majte trpezlivosť, snáď z toho niečo bude, očakávajte však text v slovenčine, majte na pamäti, že ste boli varovaní aj ministrom mágie, pred istou dávkou cukru, trpkosladkého okúzlenia, ktoré vás možno čaká…





  Pre Henry.Wilde 


Portrét Severusa Snapa[1]

Hľadel na prázdny rám.
Bol tam uprostred jednej zo stien, tesne nad úrovňou jeho očí. Bol obyčajný, čiastočne až pokrytý slabou vrstvou prachu.
Nepochybne to spôsobila tá skutočnosť, že v tomto kabinete sa už dlhšiu dobu nikto neusídlil. Nepochybne kvôli všadeprítomnému chladu, menej výhodnej polohe a blízkosti slizolinskej fakulty, ktorú v poslednom čase nebola veľmi obľúbená, ak sa to tak dalo nazvať, po vojne ešte stále neboli zahojené isté rany, ktoré spôsobili…

Dan práve rozpisoval začiatok novej poviedky, keď ho prerušil zvuk zvončeka, opatrne si zložil notebook z kolien a šiel otvoriť.
Alan si možno zabudol kľúče, prípadne niečo iné omnoho dôležitejšie, mal práve schôdzku s jedným producentom.
Ozval sa tak náhle, nepochybne práve pod vplyvom tých posledných správ, preto museli cestu na chatu ešte o deň posunúť.
No keď tie dveře otvoril, uvidel před nimi stáť svojho otca. Na chvíľu bol paralizovaný tou možnosťou, že ho opäť vidí.
„Ahoj, otec…“ hlesol neisto.
Cítil sa tak trochu až nepatrične, oblečený len v teplákách a pohodlnom tričku…
Tie články mali zrejme magický účinok nielen na producentov, ale aj na ľudí, ktorý sa už dlhšie pred ním snažili zatajovať.
„Môžem ísť ďalej…“ opýtal sa Alan Radcliffe.
„Áno, iste…“ pomaly odstúpil, aby mu umožnil prejsť a stále naňho hľadel, pomerne znepokojene.
Jeho otec sa kritickým okom poobzeral po dome, no nič nenasvedčovalo tomu, že by mal v úmysle komentovať to aj slovne.
Uviedol otca do obývačky, na rýchlo uložil svoju prácu a zavrel počítač, ignoroval ďalšie nadšené pípanie chatu.
„Kávu, čaj…“ opýtal sa ho Daniel.
„Kávu, ak by to bolo možné…“ jeho otec si sadol do kresla.
A on zamieril do kuchyne.
Istý čas len stál pri pulte a snažil sa dýchať, nevedel čo presne teraz bude nasledovať, či sa otec prišiel zmieriť, alebo mu urobiť scénu, obe možnosti boli až príliš reálne a on dúfal, že sa mýli a nebude opakovať ten istý dobre známy vzorec správania.
Pokúšalo ho to napísať svojmu Alanovi, no nechcel mu pokaziť jeho schôdzku, vedel, že by si kvôli tomu robil starosti.
Bol to predsa len jeho otec, zastavil sa na kávu o nič predsa nešlo, no jeho srdce bolo až kdesi na miestach, kde ho nikdy predtým necítil, už len preto, že to zrejme bola posledná šanca, ako urovnať isté veci, prípadne ich ešte viac skomplikovať ako to oni mali vo zvyku.
Pustil sa teda radšej do robenia tej kávy, náhlivo naplnil kanvicu vodou a hľadal tú otcovu obľúbenú, v tunajších dosť skromných zásobách, však nakoniec bol druh čiernej kávy, zalial ju, opatrne, aby sa nepopálil a umiestnil na tácku.
On sám práve teraz nič nechcel, nevedel si predstaviť, že by mal práve teraz na niečo chuť.
Práve, keď sa chystal kávu odniesť na podnose, pípla mu esemeska.

Schôdzka sa trochu predĺži, zrejme prídem neskôr, bozkávam ťa,
Alan.

Aj on mu poslal bozky. Nedokázal tej možnosti odolať, aj keď jednou rukou pritom držal podnos, ktorý sa nebezpečne nakláňal a tou druhou písal:

Budem na teba netrpezlivo čakať. Ľúbim ťa.
*kissing*

Opatrne položil tácku na stolík a posadil sa oproti svojmu otcovi, ruky si položil do lona a snažil sa aspoň trochu uvoľniť.
To ticho, mu však veľmi nepomáhalo, práve naopak, zdalo sa mu, akoby až príliš dlho čakal na svoj ortieľ.
Dlhšie než by on sám považoval za nevyhnutné.
No napokon zaznelo z jeho strany niečo ako skonštatovanie.
„Takže vy dvaja ste spolu…“ 
no možno to bola len obyčajná otázka, nebol si istý vďaka neurčitému zakončeniu z jeho strany.
„Áno, otec…“ odvetil bez váhania, bez toho, aby sa vôbec pozastavil nad tým, či ho to nahnevá alebo nie.
Bol to predsa jeho život, jeho vzťah a on sa už dostal cez tú prvotnú fázu popierania seba samého, nemienil sa k tomu vrátiť.
Niežeby mu vôbec nezáležalo na otcovom názore, aj napriek tomu, že už nič nebolo také ako predtým, prial si veriť, že možno ešte existuje nejaká cesta, že to ešte nie je medzi nimi uzavreté natoľko, aby sa nedalo nič urobiť. No nemienil kvôli tomu klamať ani jeho ani seba samého.
„A som veľmi spokojný s tým, že to tak je… Alan je skrátka úžasný, je to môj priateľ a dúfam, že sa pokúsiš tomu porozumieť… porozumieť mne a tomu všetkému, čo spôsobilo to, že sme sa navzájom odcudzili…“
Jeho otec si odpil z kávy, mal ju rád bez cukru, na čo v žiadnom prípade nezabudol.
„Áno, viem si predstaviť, veľmi dobre ho poznám, je to výborný herec, skvelý človek…“ takmer očakával, akoby chcel ešte dodať, nemohol si si vybrať nikoho lepšieho, obával sa aj toho, že začne riešiť vekový rozdiel, preňho to práve teraz nebol problém, nikto predsa nemohol poznať dĺžku času, ktorý mu bol vymeraný… boli tu tie priepasti, tie rozdiely no, on bol práve teraz pokojnejší, vyrovnanejší a túžil potom, čo mu mohol ponúknuť, Alan po takom druhu vzťahu, ktorý by v ňom posilňoval všetko to, čo v ňom bolo dobré.
„Hovoril som s tvojou matkou o tej jej poslednej návšteve u teba aj o tom, všetkom, ešte raz sme to spolu prebrali…“ hovoril to, akoby to mal snáď nacvičené, akoby šlo o nejakú vopred pripravenú reč, ktorú si práve teraz skúšal naostro.
„Netvrdím, že je pre mňa jednoduché sa vyrovnať s tým, že ty, že si si vybral tú cestu, či už s Alanom alebo bez neho, no budem sa snažiť, to akceptovať a vyhýbať sa konfliktom s tebou, bol by som rád, keby sme sa postupne naučili spolu opäť komunikovať, aspoň do takej miery, aby sme ešte aj naďalej mohli byť rodinou, ak súhlasíš, ja som ochotný prispôsobiť sa tejto novej situácii… hoci netvrdím, že to bude rýchle a bezproblémové, a mrzí ma, že som ťa od nás odohnal, že som na teba priveľmi tlačil… si už dospelý mladý muž, ktorí si musí nájsť v živote svoju vlastnú cestu, a ja… ti môžem len byť oporou, bol by som rád, keby sme skúsili, keby…“ to posledné už znelo omnoho uvoľnenejšie, akoby to skutočne vychádzalo z jeho srdca a nebolo len súčasťou akejsi strohej reakcie na matkino naliehanie.
No cítil jej vplyv v jeho slovách, obával sa aj možného ultimáta z jej strany, inak si nevedel vysvetliť ten takmer až stoický pokoj s akým jeho otec za ním prišiel.
„Ja budem rád, ak sa o to  pokúsime…“ povedal to, mal pocit, akoby pritom prekonal samého seba, všetok ten hnev, všetky tie nepríjemné veci, ktoré medzi nimi padli. Bol ochotný aspoň čiastočne zmierniť tlak zo svojej strany.
Tentokrát áno a bolo už len otázkou času, či ich to niekam posunie alebo nie.

***

Položil svoj prsteň do zásuvky a zatvoril ju.
Do tej poslednej, ktorú zrejme nebude potrebovať, lebo všetky ostatné veci sa mu už podarilo bezpečne uložiť.
Nemal toho veľmi veľa.
Len to základné, čo potreboval a nevedel či sa ešte niekedy vráti pre tie ostatné.
„Pán profesor, ste to vy, je to váš obraz…“ opýtal sa, nepochybne stále ešte ovládaný tým pocitom, že by možno…
Bol to predsa jeho kabinet, ten kabinet, ktorý mu ani len nechceli prideliť, no on sa tej možnosti vôbec nebránil.
Nikto sa neozval, rám ostával aj naďalej prázdny.
A on si pomaly začal prechádzať svoj rozvrh na zajtra, svoje triedy, ktoré by mal učiť. Slizolin a Chrabromil. Šiesty ročník.
Predpokladal, že to zas bude jedna z tých náročnejších hodín.
Popoludní prváci Bifľomor a Bistrohlav. Štandardná teoretická hodina.
A pod rozvrhom žiadosť o rozvod pre muklovské úrady a takisto aj… formality, ktoré museli splniť čarodejníci, aby bola rozviazaná tá časť obradu, súvisiaca s ich zvykmi a tradíciami.

Prišlo jedno z tých príjemnejších vyrušení, objatie, ktoré jemu samému pripomenulo, že on nemusí čakať na reakciu tvrdohlavého portrétu.
„Ahoj…“
„Aj ja vám rád vidím, pán Radcliffe… ako usilovne tvoríte…“
„Snažím sa…“ privinul sa k nemu, opäť v ústrety jeho objatiu, ktoré v jeho srdci zanechalo to neskutočné blaho, ktorému sa nedokázal vyrovnať žiaden iný pocit. Tá takmer až slastná eufória, ktorú v ňom vyvolal jeho hlas.
Bozk.
Tentoraz skutočný, trochu poznačený tou čokoládou, na ktorú sa dnes ulakomil. Musel nejako osláviť tú mierovú dohodu uzavretú s otcom. Bola vykúpená ťažkými stratami s oboch strán, no bolo to lepšie, ako ten výbuch, ktorý on sám v súvislosti s ním očakával.
„Dáte si jahody?“
„Veľmi rád…“
Vložil mu jednu do úst.
„Dobré?“
„Skvelé…“ vyhlásil Alan, napokon, pocítil ako ho jednou rukou objal okolo pása a on sa priam ukážkovo uložil k nemu.
Nič nebol príjemnejšie, než dostať privítanie tohoto druhu.
„Mám novú poviedku, bude Princ ochotný si ju prečítať?“
„Viac než ochotný okrem iného…“ to znelo ako jeden z tých prísľubov, ktorým sa tak ťažko odolávalo.
„Ako dopadla schôdzka? Máme to…“
„Je to na dobrej ceste, no akoby povedal jeden môj mimoriadne ochotný kolega, ešte budeme musieť na tom popracovat, ale až neskôr… isté veci sú ešte stále dosť čerstvé…“ producent prejavil o jeho koncept veľký záujem, no práve teraz sa na to nesnažil upozorňovať, len pre prípad, že by sa napokon niečo tomu postavilo do cesty.
No stále to ešte bol jeden z tých dlhodobých projektov, ku ktorému sa nedostane okamžite, hlavne preto, že si nenechá ujsť tú možnosť, viac času venovať svojmu priateľovi a ich vzťahu.
„Dnes tu bol otec, uzavreli sme mier… ale bolo to celé veľmi zvláštne, no som rád, že to dopadlo v rámci možností dobre… Myslím, že to bude v poriadku, možno nie hneď, ale raz určite… “ tá myšlienka sa mu veľmi pozdávala, chcel tomu veriť, že tentoraz to možno vyjde.
Posunul sa v Alanovom objatí, tak aby ho mohol ešte raz pobozkať, tak aby mohol byť súčasťou jeho objatia a neprial si nič viac než to, aby sa s ním mohol podeliť o ďalšiu z tých jahôd v čokoláde.O ďalší zo svojich snov a túžob.
***

Polovičný princ
Drahý pane, zrejme tu ešte nie ste z pochopiteľných dôvodov, no aj tak vám musím povedať, že som už teraz v zajatí tohoto vášho nového nápadu a neviete si predstaviť aké je to mučenie, čakať na pokračovanie, no ja vám to toto nedopatrenie odpustím, už len preto, že vy viete, ako efektívne naložiť s časom, o tom ani len nemusíme ďalej hovoriť, tak dobrú noc drahý pane a nezabudnite na nás, stále čakáme…

Alan dopísal komentár, pod ďalší z tých jeho príbehov, Princ bol spokojný, keď sa on vrátil späť do ich spoločnej spálne, keď mohol prežívať ich príbeh spolu s ním.


Pokračovanie nabudúce… 

poznámka: pridávam opäť ďalšiu časť, keďže sa mi podarilo to niečo napísať k tejto poviedke. 



[1][1] Chystám sa písať poviedku s týmto názvom Portrét Severusa Snapa, po dokončení rozpracovaných snarry projektov