9. 3. 2016

Letné prázdniny 19. kapitola 2/3







varovanie: snarry, romantika, Snape_dohliada na Pottera, AU, prázdniny v pradiarskej uličke a nie na Rokforte, život so Snapovom v bežnom svete...agresívnejší_Harry
obsah:  Dumbledore Harrymu koncom roka oznámi, že vzhľadom na isté okolnosti, budú jeho prázdniny tento rok prebiehať inak, než zvyčajne. A Harry nie je vôbec nadšený, keď zistí, že prázdniny bude musieť stráviť so svojím najmenej obľúbeným rokfortským profesorom. (Pričom pred ostatnými sa musia tváriť, že ide k Dursleyovcom, tak ako zvyčajne)



Pre Henry.Wilde



„Pán pro... Severus...“ skúsil to, keď spolu na druhý deň sedeli v miestnosti voľnosti a mali za sebou ďalšiu z ich pravidelných lekcií. Jeho učiteľ trval na tom, že už môžu pokračovať.
Nezaoberali sa žiadnymi obrannými kúzlami ani útokmi, len skúšali pracovať s Harryho pocitmi, ktoré by sa dali využiť v jeho prospech, ako mu to bolo predtým neznačené.
A darilo sa im pomerne dobre. Zdalo sa, že konečne našli niečo, čo by mu skutočne mohlo pomôcť zvládnuť spojenie s Temným pánom. No Snape oddychoval častejšie a jeho útoky, na Harryho myseľ neboli až také prudké ako zvyčajne. Prete sa Harry snažil ho čo najmenej zaťažovať a všetko zvládnuť v čo najkratšom čase.
Snape k nemu pomaly zdvihol zrak. Nepochybne si zvykal na to, že sa pokúsil prelomiť aj túto bariéru.
Jeho milenec to nijako nekomentoval, no ani mu to nezakázal, preto bol stále ešte svojím spôsobom spokojný s daným stavom.
„Syn Temného pána, on... aký vlastne je? Viem, že ste ho nevideli bez masky, ale počas tých útokov, sa musel prejaviť nejakým spôsobom...“ už o tom začal rozmýšľať a keby neoslavovali narodeniny, už by to urobil omnoho skôr. Nechcel narušiť pokoj toho dňa, nechcel myslieť na to, čo sa mu zrejme neodvážili povedať. Mal pocit, že Temný pán sa akosi príliš rýchlo uspokojil s tým, že ho nedostal. To ticho v ňom samom vyvolávalo istý druh nepríjemného napätia.
„To je jedna z tých otázok, ktorú si kladiem aj ja sám, Harry. No nebol som v skupine, ktorá bola najbližšie k nemu, Temný pán mu vybral za spoločníka Luciusa...“ znelo to, akoby mu to robilo starosti. „To, že sa vrátil so zdravou, kožou a že ho dokázal udržať na uzde, už o niečom vypovedá... no nemal som možnosť sa nič dozvedieť, kvôli mojej indispozícii a kvôli tomu, že Temný pán ma dosiaľ ešte nepovolal späť... No predpokladám, že v dohľadnej dobe, sa opäť stretneme...“
Takmer prepočul to, že ho oslovil menom, urobil tak potichu, aspoň čiastočne to zmiernilo ten Harryho nanovo sa prebúdzajúci hnev.
„A vás to veľmi neteší, že vaša dôveryhodnosť klesá, že vám ešte neodpustil...“ odsekol opäť čiastočne útočne.
„Nie, Potter, je to v poriadku, tak ako to je. Momentálne sa už ani nemôžem dostať vyššie, na to je potrebné vykonať omnoho väčšie obete, nenávidel by som sám seba za to, čo by som musel urobiť, aby som bol prvým v jeho kruhu... aby sa vo mne videl, Potter, to je vec, ktorej sa chcem podľa možnosti vyhnúť... na tak dlho ako to bude len možné...“
„Ale vy to chcete, chceli ste predsa... vždy ste chceli...“ vedel, že to znie ako obvinenie, no nezáležalo mu na tom, opäť čelil tým pocitom, ktoré jeho samého priviedli na nebezpečnú cestu.
„Vy nie ste tým, komu by som sa mal s takýmito záležitosťami zverovať. Už aj tak som toho povedal, viac než by som mal... Skôr než odtiaľto odídeme, budeme musieť urobiť isté opatrenia...“
„Neveríte mi, vy mi neveríte?“
Harry prudko vstal.
„A vy mi veríte, Potter? Práve teraz to tak, nevyzerá...“
„Neviem, ja, mrzí ma to... ja len... Keď hovoríte o ňom ste iný...“
Nevedel prečo sa vždy nechá zlákať, prečo vždy dovolí hnevu, aby ho ovládol.
„Isteže áno,  isté veci v našom vzťahu musia byť neporušené, inak by som nemohol vykonávať svoju úlohu tak ako doposiaľ, sám sebe musím dovoliť, voči nemu vystupovať istým spôsobom a tejto úlohy sa držať aj tu... v chránenej oblasti... Neočakávam, že práve vy to pochopíte... “
Tie slová ho bodli na tom správnom mieste.
Harry nevedel, či tomu dokáže presne porozumieť. Či sa vôbec prenesie cez to všetko.
„Ak ešte máte nejaké otázky, poponáhľajte sa, zdá sa, že na dnes už hodina skončila...“ upozornil ho Snape.
Harry sa vrátil späť k tomu, čo chcel vedieť, skôr než sa zamotal do záležitostí, do ktorých mu nebolo dovolené poriadne nahliadnuť.
„Chcel mňa, ako je možné, že je spokojný s tým, že nateraz sa stiahol?“
„To bolo súčasťou plánu, Potter a nestiahol sa, nie tak, akoby ste čakali... No to je záležitosťou riaditeľa, stratégie tohto druhu má na starosti, on nie je vašou úlohou sa zaoberať podobnými úvahami.“
„Zaútočí znovu?“
„Potter...“
„Zaútočí?“ zopakoval tvrdohlavo.
„Nechcete to vedieť, Potter...“
„Harry...“ dovolil si ho opraviť, lebo mu omnoho viac vyhovovalo, keď ho tak nazval.
Miatlo ho to, čo sa v jeho mysli spájalo v súvislosti s týmto mužom, nevedel, akoby sa mal k tomu postaviť.
„Povedzme, že sme mu na istý čas dali niečo, na čo preorientuje svoju pozornosť...  dovtedy máme ešte čas na podniknutie ďalších krokov. Nateraz môžete byť pokojný, aspoň na istý čas, budeme mať dostatok času sa pripraviť, na to čo by mohlo ešte relatívne prísť. “
Harry musel uznať, že stratégie tohto druhu sú nad jeho sily. On by nevedel premýšľať takýmto spôsobom.

***

Pršalo.
Obloha sa zatiahla a začínali sa objavovať aj blesky.
Harry stál pri ohne, hľadel na utekajúcich ľudí, niektorým vietor začal strhávať dáždniky. No väčšina z nich sa stihla dostať do bezpečia včas.
Profesor Snape spal, no on ostal v jeho izbe, ich hodina ho unavila viac než bol ochotný priznať. A Harry mu musel pomôcť aj s obväzmi, ktoré ešte stále potreboval, keďže šlo o zranenie, ktoré si vyžadovalo viac starostlivosti než len bežné zranenia spôsobené mágiou.
Harry si už prezrel všetky svoje darčeky, oblečenie, sladkosti, a práve teraz na Snapovej posteli zotrvávala nová príručka týkajúca sa metlobalu. Nové upravené vydanie.
Zistil, že Severus toho vie viac než dosť o tomto športe, už takmer zabudol, že aj on má kvalifikáciu na rozhodovanie metlobalových zápasov, snažil sa vymazať si túto skutočnosť z mysle, odkedy to bol práve on, kto rozhodoval počas jedného z tých zápasov, ešte počas jeho druhého ročníka, a vôbec ho neprekvapilo, že túto príručku, ktorú Harry dostal od Hermiony, dosť skritizoval za chabé spracovanie.
Díval sa na zložité manévre jedného zo stíhačov, ktoré Snape označil za vskutku pozoruhodné aj napriek jeho výhradám k publikácii samotnej. A Harry sa pohrával s myšlienkou, že niečo z toho, možno vyskúša, ak bude mať možnosť opäť hrať, na Rokforte človek nikdy nevedel, čo všetko by sa mu ešte relatívne mohlo postaviť do cesty.
Snape mu naznačil, že niekedy rád lieta, ak má k tomu príležitosť, čo predtým nepovažoval za niečo, k čomu by mal mať profesor elixírov kladný vzťah.