3. 3. 2016

Letné prázdniny 19. kapitola 1/3







varovanie: snarry, romantika, Snape_dohliada na Pottera, AU, prázdniny v pradiarskej uličke a nie na Rokforte, život so Snapovom v bežnom svete...agresívnejší_Harry
obsah:  Dumbledore Harrymu koncom roka oznámi, že vzhľadom na isté okolnosti, budú jeho prázdniny tento rok prebiehať inak, než zvyčajne. A Harry nie je vôbec nadšený, keď zistí, že prázdniny bude musieť stráviť so svojím najmenej obľúbeným rokfortským profesorom. (Pričom pred ostatnými sa musia tváriť, že ide k Dursleyovcom, tak ako zvyčajne)


                                                       Pre Henry.Wilde




Čokoládová narodeninová torta so zlatou ohnivou strelou na vrchu. Darčeky a priania od priateľov a Siriusa. Rôzne kartičky, sladkosti a balíčky. Vyzeralo to tam takmer ako na Vianoce. Ani len nevedel, čo si má skôr pozrieť. Časť z nich si už pozrel, ale stále toho ostávalo pomerne dosť. Dobby prišiel a všetko pripravil, no povedal, že nemôže zdržať veľmi dlho. Nepochybne kvôli Winky, ktorá sa stále nemala dobre a aj keď o tom Dobby práve teraz nechcel hovoriť, vedel, že si o ňu robí veľké starosti. Ochotne ho preto pustil hneď za ňou.
Dostávať darčeky, bolo preňho ešte stále mimoriadnym zážitkom, či už šlo o tradičné pulóvre pani Weasleyovej alebo o iné drobnosti, predpokladal, že ho poteší každý jeden z nich.
To všetko bolo pripravené preňho, nepochybne si s tým všetci robili veľké starosti a vzhľadom na okolnosti ani nedúfal, že by práve teraz mohol stráviť narodeniny inak, než zvyčajne.
Aj keď predsa tu bola istá zmena v podobe profesora elixírov, ktorý už zišiel dolu a robil mu spoločnosť.  Čo Harry v mnohých ohľadoch takisto považoval za určitý ústupok z jeho strany.
„Ste si istý, že...“
„Áno, Potter, nanešťastie to prežijem...“
Snape pohľadom prešiel po koláči, akoby to bolo niečo zakázané a mimoriadne nebezpečné. Už vyzeral lepšie, elixíry zrejme zabrali, no jeho ruka akosi mimovoľne zablúdila k pôvodne zranenému miestu, keď si sadal oproti nemu. Čiastočne aj uvažoval nad tým, či by mu nemal pomôcť, no vedel, že by niečo také zrejme neocenil, preto sa tej myšlienky radšej vzdal.
„Je od pani Weasleyovej...“
„To je pochopiteľné, že práve ona, myslela na niečo podobné, no akosi to už k tomu zrejme patrí...“ prehodil pomerne chladne Snape.
„Dáte si kúsok?“ opýtal sa Harry opatrne.
Už mal pred sebou ten svoj, trochu menší, lebo v poslednom čase akosi nemal chuť na nič, no Snapova prítomnosť ho doslova povzbudila.
„Áno, iste...“ súhlasil, akoby nešlo o nič mimoriadne, on sám zrejme zachovával aspoň čo sa týkalo istých spoločenských zvyklostí, neodmietal dodržiavanie zvyčajných pravidiel.
A nepochybne by to práve teraz bolo dosť neprijateľné, keby len tak odmietol byť súčasťou toho, čo on sám ešte nedávno odobril.
Nevedel, aký vzťah má profesor k sladkostiam a zrejme práve teraz dozrel čas na to, aby o ňom zistil viac, než len to, aké sú jeho zvyčajné ranné rituály.
Snape jedol pomaly a spôsobne, a on si uvedomil, že ho po celý čas pozoruje namiesto toho, aby ochutnal ten svoj.
No bolo na tom čosi príjemné, len tak sa dívať na to, ako jeho spoločník je, akoby to bol len jeden z tých bežných dní na Pradiarskej uličke.
Profesor nič nenamietal proti jeho pohľadom, občas na sebe aj on pocítil dotyk jeho čiernych očí.
Stále chladných, stále akoby oddelených od tej ľudskosti, ktorú v istých okamihoch vídaval v jeho pohľade.
„Je možné si to udržať neustále, pane?“
„Udržať čo, Potter? Povedal som vám, že ak chcete dostať presnú odpoveď, musíte vedieť sformulovať otázku...“ trochu sa mračil, no inak z jeho pohľadu nedokázal nič vyčítať.
„Myslel som magickú obranu mysle, všimol som si, že výraz vašej tváre, je akoby zbavený emócií...“
Pre istotu si dal aj on jednu lyžičku, najprv len na skúšku, bola výborná, domáca. Nikdy neochutnal nič lepšie. Prvé ochutnanie zvyčajne stačilo na to, aby vedel, či dokáže pokračovať.
„Je možné si vybudovať aj trvalú obranu, áno, Potter, trvalý štít, pred bolesťou, strachom, pred všetkým, čo by mohlo ohrozovať pokoj vašej mysle... No nie je to technika určená pre každého... Sú isté osoby, ktorým by mohla spôsobiť viac škody než úžitku...“
„K tým osobám, patrím aj ja...“
Pomaly si zvykal na tú sladkú chuť, ktorá sa príjemne rozplývala v jeho ústach. A pritom sa pokúšal k nemu priblížiť. Inak než fyzicky, prial si ho spoznať, tak ako ho dosiaľ ešte nemal možnosť spoznávať.
„Bezpochyby. Emócie zastreté štítom tohto druhu by vám mohli spôsobiť viac škody než úžitku. Pre mňa to už nie je nič viac, podobný pocit, ako nasadiť si okuliare, ktoré poznám veľmi dobre...“
Chápal to hlavne z ohľadom na tom, že vyčistiť si myseľ, preňho stále predstavovalo jednu z tých najťažších úloh.
„A dovolíte niekomu, aby vás videl takého akým ste...“
„Len zriedkavo, no vy ste už videli, väčšinu stránok mojej povahy, pán Potter... Úplná otupenosť by mohla byť podozrivá, nie pre tupé hlavy, ktoré ma zvyčajne obklopujú, ale pre osoby iného druhu, ktoré ja aj vy nebudeme pri tomto stole menovať...“
„Harry, skúste ma dnes volať, Harry... a zabudnúť na Pottera...“
„To nie je také jednoduché, Pott... budem si musieť zvyknúť na túto alternatívu a nanešťastie to nebude zo dňa na deň...“
„A dovolili by ste mi aspoň, aby som ja skúsil... volať vás Severus, aspoň kým sme tu... Ak to dokážem ja, potom by ste aj vy mohli...“
„Uvidíme,“ skonštatoval Snape stále ešte dosť bezvýrazne.
No ani to priamo neodmietol, a preto Harry veril, že sa priblížil skôr k súhlasu než odmietnutiu a bol pripravený to v príhodnej dobe vyskúšať ešte raz, aj keď to šlo ťažšie než očakával. 

predchádzajúca kapitola nasledujúca časť