11. 3. 2016

Letné prázdniny 19. kapitola 3/3




varovanie: snarry, romantika, Snape_dohliada na Pottera, AU, prázdniny v pradiarskej uličke a nie na Rokforte, život so Snapovom v bežnom svete...agresívnejší_Harry
obsah:  Dumbledore Harrymu koncom roka oznámi, že vzhľadom na isté okolnosti, budú jeho prázdniny tento rok prebiehať inak, než zvyčajne. A Harry nie je vôbec nadšený, keď zistí, že prázdniny bude musieť stráviť so svojím najmenej obľúbeným rokfortským profesorom. (Pričom pred ostatnými sa musia tváriť, že ide k Dursleyovcom, tak ako zvyčajne)




***
Sirius Black, nový Temný pán? Ďalší pokus o prevzatie moci?  pokračujte na strane 3...
Takýto titulok mal jeden z článkov, v Rannom Prorokovi. Harry sa radšej už ani nepozastavoval nad teóriami tohto druhu.
Odložil radšej noviny nabok a venoval sa svojim slaninovým vafliam. Snape sedel vedľa neho, chutilo mu, čo Harry považoval za dobré znamenie. Obaja ochotne zjedli všetko, čo mali na tanieri.
„Budete si ešte niečo priať, Harry Potter pane?“
„Nie, ďakujem, Dobby...“ už sa vzdal tej možnosti, že by ho mohol odhovoriť od toho, aby ho oslovoval len Harry, už mu to raz povedal, keď za ním bol Harry v kuchyni, no zjavne bolo preňho ešte stále ťažké, zbaviť sa tohto druhu formálnosti.
 „A vy pán profesor, pane...“
„Nič viac, nepotrebujem, Dobby, ďakujem...“ povedal Snape, tak ako zvyčajne, mal už po ruke aj svoju rannú kávu.
„Bol by som rád, keby ste mi dnes robili spoločnosť, Potter, ak máte čas, namiesto našej zvyčajnej lekcie, sa mi dnes zíde vaša asistencia...“ pozrel na Harryho.
„Áno, samozrejme, pán profesor, rád vám so všetkým pomôžem...“
„Nemyslite si, že je to z mojej iniciatívy, ale riaditeľ trvá na tom, že vzhľadom na moju momentálnu... povedzme, že pomalosť, je nutné, aby som so sebou niekoho vzal...“ objasnil mu Snape pomerne ochotne, Harry si z toho nič nerobil, poznal jeho dôvody a bol zmierený s tým, že on tak ľahko neprizná nič z toho, čo bol už aj Harry ochotný pripustiť.
„Budete po celý čas pod ochranou, Potter, nebudete hovoriť s nikým iným a nikto vás neuvidí... Predpokladám, že tomu veľmi dobre rozumieš, Harry?“ to bola podmienka s ktorou počítal. Opäť mal byť na istý čas len duchom, no bolo to lepšie, než keby len zostával doma nečinne čakať.
 „Rozumiem, pane...“  
Svojím spôsobom sa na to aj tešil, že mu bola prejavená dôvera tohto druhu.
„A čo sa týka zvyšku prázdnin, môžete pokojne môžeš chodievať von za tých istých podmienok ako doteraz, no predpokladám, že si uvedomujete, čo všetko je v stávke a aj to, že strata mojej dôvery by vás mohla vyjsť draho...“
„Budem sa snažiť ťa nesklamať, Severus...“ už si začínal zvykať aj na to, ako pokračovali niekedy formálnejšie, inokedy osobnejšie, zatiaľ takpovediac podľa nálady.
 Kuchyňu zanechali v Dobbyho láskavej starostlivosti a obaja sa pripravili na odchod.
***
Všímať si okolie a nevzďaľovať sa od svojho spoločníka.  
To bolo jeho úlohou, keď spoločne prechádzali po úzkom horskom chodníku.
Harrymu bolo vysvetlené, že Snape potrebuje získať jednu prísadu, do Felix felicis,  ktorú nie je možné kúpiť. A nachádza sa len na istých miestach, nie práve najprístupnejším, s iným prúdením mágie.
A on mu mal len robiť spoločnosť v prípade potreby použiť prenášadlo, ak by sa náhodou veci skomplikovali.
Opäť sa kvôli tomu cítil čiastočne previnilo, keďže jedna dávka skončila tak neslávne práve vďake nemu. A nebol to vôbec jednoduchý výstup, ani preňho, keďže práve teraz platili isté obmedzenia, kvôli ktorým nebolo vhodné na seba priveľmi upozorňovať.
Kráčali prevažne mlčky, všetku svoju silu sústredili na výstup.
Vzduch tu bol čistejší než v meste, slnko príjemne hrialo, Harry pohľadom každú chvíľu kontroloval Snapa.
Obával sa, či to nebude nad jeho sily, no profesor sa dosiaľ držal viac než dobre a on bol pripravený mu kedykoľvek pomôcť.
Dostali sa až na koniec tej horskej cesty, k akýmsi stromom, za ktorými Snape určitý čas hľadal.
A napokon bol odmenený, drobnou rastlinkou, umiestnenou kdesi úplne na okraji. Zohol sa a opatrne ju odtrhol.
Harry pocítil, ako sa niečo stalo, ako vzduch náhle ochladol. A niečo, akoby obtrelo o jeho tvár.
„Čo si skutočne myslíš o čiernej mágii, Harry...“ opýtal sa, ho keď sa dostali na vrchol.
Naposledy spolu hovorili o temnote.
No Snape zrejme tieto dva pojmy nepovažoval za úplne totožné.  A práve teraz mal možnosť spoznať ten rozdiel.
Tá rastlinka bola temná, sama o sebe aj napriek tomu, že sa nepoužívala do elixíru, ktorý nemal nič spoločné s čiernou mágiou. Bol upozornený na to, že môže vyvolávať istý druh nebezpečných vízií u oslabených jedincov, práve preto bol teraz tu, aj keď to Snape odmietal priznať, ten útok mu odčerpal viac síl, než on sám čakal. A práve teraz naňho mohla dopadnúť ich ťarcha.
„Nie, som si istý, obrana proti nej, to bol vždy predmet, na ktorý sme sa všetci tešili, no pochybujem o tom, že sme vôbec vedeli, čo znamená, čo skutočne môže znamenať čeliť tomu v reálnom svete...“
„Mágia presahuje možnosti nejakého predmetu, Potter, je prítomná všade, vo všetkom, čo sa nás dokáže dotknúť... čo nás zasiahne hlbšie, než čokoľvek iné... Práve teraz niečo vidíte, Potter?“
„Nie, pane...“
„Tak sa dívajte mojimi očami...“
Snape nechal padnúť tú zábranu medzi nimi. 


Tma.
A potom zrazu svetlo.
Akýsi stôl a na ňom znaky, vryté do dreva detskými prstami.
Krik.
„Zober si ho, zober si to prekliate... a vypadni!“
Prudké zabuchnutie dverí.
„Mama...“
„Severus, ostaň tam, ostaň...“
„Nie, mama...“
Pocity blízke strachu a bolesti. Nestabilita mágie prejavujúca sa trasením stola. A potom pohľad do matkinej tváre.
Rozbitej. Zničenej.
Šok.
Chvenie. Mágia všade, naokolo topil sa v nej.
Harry cítil ako pevne zovrel jeho plecia. 


predchádzajúca časť nasledujúca kapitola