27. 4. 2016

Letné prázdniny 22. kapitola





 obdobie:  prázdniny pred nástupom do 5. ročníka, špeciál určený na letné prázdniny...

varovanie: snarry, romantika, Snape_dohliada na Pottera, AU, prázdniny v pradiarskej uličke a nie na Rokforte, život so Snapovom v bežnom svete...agresívnejší_Harry
obsah:  Dumbledore Harrymu koncom roka oznámi, že vzhľadom na isté okolnosti, budú jeho prázdniny tento rok prebiehať inak, než zvyčajne. A Harry nie je vôbec nadšený, keď zistí, že prázdniny bude musieť stráviť so svojím najmenej obľúbeným rokfortským profesorom. (Pričom pred ostatnými sa musia tváriť, že ide k Dursleyovcom, tak ako zvyčajne)




 Pre Henry.Wilde.


Neznámy...

Stál tam.
Na rozmedzí muklovského sveta a čarodejníckeho.
Bol sám.
Obklopený správami o otcovej smrti, stále ešte v zajatí toho ich posledného rozhovoru, svojich vlastných sľubov a neistôt, ktorým čelil.
No už čoskoro príde čas, kedy sa on sám pred všetkými bude musieť odhaliť, kedy bude len v jeho záujme, aby ho svet spoznal, v takej podobe, v akej ho dosiaľ spoznať nemal možnosť. Práve teraz len dýchal ten večerný vzduch, len stál neďaleko toho miesta, kde bol on, ten ktorý porazil jeho otca, bez toho, aby bol výnimočným čarodejníkom, bez toho, aby bol jedným z tých ktorí sú predurčený vládnuť temnote.
Jeden z jej darov mal vo svojich rukách, jeden z tých posledných darov, ktorý mu umožnil zložiť si masku.
Vrátil sa domov.
Prechádzal tými ulicami, tými dobre známymi svetmi, ktoré v ňom samom práve teraz vzbudzovali len podráždenosť, odetý do kože, ktorú bude musieť zvliecť, do myšlienok, ktoré nebolo možné zastaviť.
Veliace temné znamenie, to zaklínadlo, ktoré všetkých zvolá, spočívalo práve teraz na ňom, no mohol im veriť.
Mohol veriť tým, tváram, ktoré neboli schopné uspokojiť požiadavky jeho otca, tým ktorým on sám stále len odpúšťal.
A bola tu aj ďalšia postava, ktorá mu ponúkala mier, ktorá bola ochotná ponechať mu tú jeho moc spočívajúcu a anonymite, ak sa rozhodne pre iný život, ak skúsi aké to je žiť inak než podľa otcových predstáv.
Nevedel čo chce, ešte v ňom nedorástlo to presvedčenie.
Práve teraz vedel len to, že tento rok pôjde opäť do školy tak ako predtým, v tej svojej koži, pod ktorou ho všetci poznajú, ako jeden z nich.
Bolo podmanivé, no zároveň kruté mať práve teraz v rukách túto hru, ktorej osudom bol on a mohol sa z toho osudu vysmiať, kedykoľvek sa mu len zachcelo. Práve teraz však len spomínal na otca, na to čo on sám zanechal v mnohých a na jeho neúnavné zbieranie cudzích životov.
***
„Práve to je ten problém, pán profesor... Temného pána možno nahradí niekto, koho vôbec nepoznáme, čo ak... bude silnejší, čo ak sa mu podarí?“ opäť bol rozrušený, už len tou myšlienkou, pričom jeho myseľ ešte pred malou chvíľou bola plná akéhosi zvláštneho pokoja, hraničiaceho z prázdnotou. Opäť ho oslovoval aj jeho titulom, už len preto, lebo aj on bol oslovený ako Potter, akosi automaticky mu to z toho vyplynulo.
„To je riziko, ktoré budeme musieť postúpiť, no predpokladám, že keď sa už riaditeľ odhodlal k tomuto kroku, musí mať na to svojej dôvody...“ vyhlásil Snape stále ešte pomerne opatrne.
„A čo ak to tak nie je, čo ak sa unáhlil...“
„Potom nám neostáva nič iné len ďalej pracovať na tom, aby táto vojna dopadla v prospech strany svetla. Do takej miery, do akej na to budeme mať vplyv. “
Bol to zvláštny pocit. Hovoriť o tých veciach, na ktoré sa tak celkom presne nespomínal, no stali sa len nedávno. 
Teraz, keď sa prebudil do tohto nového sveta, v ktorom už až tak veľmi nezáležalo na to, či sa bude ďalej podieľať na boji s temnou stranou. Syn Temného pána, nech už to bol ktokoľvek, nebolo súčasťou proroctva a on s ním nemal rovnaké spojenie ako s jeho otcom. To ich stavalo do situácie, kedy sa zrazu ocitli vo svete, v ktorom už nič nebolo isté. A všetko záviselo hlavne od rozhodnutia osoby, ktorá mohla potvrdiť ich víťazstvo alebo naplniť otcov odkaz.
A kto bol práve teraz on sám? Ten ktorý naplnil svoje poslanie len na polovicu? Ten, ktorý len oddialil vojnu?
Zrazu si pripadal prázdny, bezvýznamný, no nie úplne, nie natoľko, aby sa poddal tým zvláštnym pocitom, ktoré ho obklopili po odstránení tej časti, ktorá spočívala v ňom. 
No bolo tu aj niečo nové, niečo iné, čo si predtým neuvedomoval, až s takým dôrazom, ako práve teraz.
Bol tu Snape a ich vzťah. A on bol práve teraz už len Harry.
„Ostanete so mnou?“ vyslovil tú svoju skromnú žiadosť. Len Harry si mohol dovoliť to vysloviť. Opäť sa ho to ho na to pýtal skôr tým formálnym spôsobom.
Snape si ho zamračene premeral, v jeho pohľade to bolo opäť viac než mal v úmysle povedať.
„Nemali by ste sa skôr zaujímať o to, či za vami príde Black?“
Harry priam cítil jeho nepokoj. Nové spojenie, iné než to, ktoré mal s Temným pánom, nedovolilo, aby sa poddal nepríjemným myšlienkam. Cítil ako zosilnelo, pod vplyvom tej straty, ako Snapa vnímal viac než kedykoľvek predtým, ako potreboval, aby bol s ním a nebol ochotný prijať žiadnu inú alternatívu.
„To ma samozrejme zaujíma tiež, Siriusa mám rád, ale nie je to môj partner, vy ste... jeho by som chcel vidieť, až keď si budem istý, že je to preňho bezpečné, že tým zbytočne neohrozí seba samého aj ostatných... Ostanete...“ opýtal sa ešte raz a snažil sa, aby to znelo vskutku ako jedna z tých prosieb na ktorých vyslovene trvá.
„Áno, Potter, nenechám vás tu v takomto stave... musím dozrieť na to, aby priveľmi nepodľahli tej všeobecnej radosti a dobre sa o vás postarali...“
Úľava.
Zaplavila ho tak náhle, tá jej druhá vlna, silnejšia než tá, ktorú pocítil, keď zistil, že sa jeho úloha aspoň do istej miery skončila.
A prikývol, spokojný s tým, že jeho milenec, nemá v úmysle ho práve teraz zanechať svojmu osudu.
„A riaditeľ, on predpokladám, že počíta s tým, že tá osoba, syn Temného pána... že vie, ako si s ním poradiť v prípade, že by...“
„Povedzme, že  pán riaditeľ, pre vás je to ešte, stále pán riaditeľ, Potter, má svoje spôsoby na to, aby dosiahol čo chce, no nateraz neviem viac než vy sám, povedzme, že len tuším, kam zrejme smerujú jeho úvahy, to však nie je určené pre vás, Potter, nebudem vás znepokojovať mojimi nie práve najpríjemnejšími prognózami...“ vyhlásil chladne a opravil ho, aj keď oneskorene, ale predsa.
„Pokojne môžete, pán profesor, ja len...“
„Koľká ohľaduplnosť, kto by to čakal, že práve vy... budete argumentovať niečím takým...“ vyhlásil Snape, spôsobom, ktorý sa nijako nevymykal jeho zvyčajnému okomentovaniu situácie podobného druhu.
Harry bol spokojný s tým, že aspoň to sa zrejme v dohľadnej dobe nezmení. Sám práve teraz nerozumel tomu svojmu zvláštnemu rozpoloženiu.
„No aspoň čo sa týka, Blacka, si nemusíte robiť starosti, riaditeľ ho poveril istou úlohou, ktorá je vhodná práve preňho... nebude mať teraz možnosť vás navštíviť, aspoň nie v najbližšej dobe... vaši priatelia však už za vami boli, a predpokladám, že sa ešte vrátia...“
Neznámy

„Takže poslali vás?“
Díval sa do očí toho muža, poznačeného niečím, čo on sám nemal možnosť poznať. Vnímal tú jeho príťažlivosť, opäť sa aspoň čiastočne vymaňujúcu z toho nepokoja, vpísaného do jeho tváre.
„Požiadali ma, aby som sa s vami stretol, mojou úlohou je ponúknuť vám...“
Zastavil ho.
Rukou siahol na jeho plece.
„Nie, ešte nie, budete musieť prísť, neskôr, toto je len naše prvé stretnutie, dnes ešte nebudeme hovoriť o veciach, ktoré trápia vašu stranu...“
Ten, kto ho poslal, zrejme vedel, čo robí, lebo práve tento muž v ňom prebúdzal zvedavosť.“
„A vám skutočne záleží na tom, ako to s nimi dopadne, aj napriek tomu, čo vám urobili... pán Black?“
Poznal jeho príbeh, čiastočne od otca, čiastočne z toho, ako on sám dosiaľ len sledoval svet, v ktorom si žil, zdanlivo pokojne. V istej preňho nenáročnej forme.  Vedel, že nebol otcovým prívržencom, no aj tak bol neslávne známy práve tým, čo v jeho prípade nebola pravda. Vedel aké to je, byť súčasťou jednej pravdy a zároveň patriť k tej druhej.
„Sirius, pán Black bol môj otec...“
„Áno, Sirius, ako vravíte a patrilo by sa, aby som sa vám predstavil aj ja, ale na to ešte nedozrel ten správny čas...“

***
Zotavoval sa so svojich zranení. Stále ešte pod vplyvom toho zvláštneho ticha. Nič sa nezmenilo, len uňho sa striedali návštevy a školský rok pomaly začínal. Už si pripravoval veci, na opustenie nemocnice, na to, aby mohol spolu s ostatnými nastúpiť do ďalšieho ročníka.
Syn Temného pána o sebe dal vedieť a Sirius bol stále preč, stále plnil tú misiu, ktorú dostal od riaditeľa. A ani Snape nevedel, kde presne sa nachádzal. Jeho milenec mal nepochybne svoje vlastné starosti spôsobené občasným pohybom Temného znamenia, ktoré sa opäť rozpálilo, nebolo mŕtve, no iné, aj tá bolesť, ktorú práve teraz spôsobovala, akoby nebola tou istou bolesťou, na akú bol zvyknutý. A spojenú s príznakmi, ktoré podľa neho samého boli vskutku neobvyklé.
Prispelo to skôr k jeho podráždenosti a nepríjemným náladám, kvôli ktorým sa radšej obaja zdržiavali akýchkoľvek rozhovorov.

Neznámy
„Ty nie si... nemôžeš to byť ty...“
Tá žena, kričala hlasom preňho dôverne známym.
No teraz už nešlo len o malichernosť o žiadne drobné spory. Teraz už vedela, kým je.
„Áno, som to ja...“ kľakol si k nej, chytil ju za ruky a snažil sa ju presvedčiť o tom, že sú stále ešte rodinou.
Nepočúvala ho a zbytočne bojovala. Zbytočne týrala seba aj jeho tým svojím krikom. Toľko k tomu pochopeniu, ktorého sa dočkáme od vlastnej rodiny.
„Obliviate!“ oslobodil ju.
Odišiel, zanechal ju tam, v tých jej predstavách, pokojnú v pravde, ktorú si zvolila. A vrátil sa nemu, k tomu mužovi, s ktorým práve teraz trávil dostatok času, na to aby vedel posúdiť, že práve jeho by chcel mať na svojej strane.
Prechádzal sa po miestnosti, napätý, výrazný ako vždy a on sa podriaďoval tomu nepokoju, ktorý preňho predstavoval.
„Ste pripravený hovoriť so mnou o mieri?“
„Možno áno, možno nie, no dosiaľ sme toho veľmi veľa nenahovorili...“ pripomenul mu to, čo sa medzi nimi odohrávalo, v tme.
Neželal si svetlo, ešte nie, no bol ochotný podriadiť sa istým túžbam, istej možnosti pohrávať sa s inou osobou, tak dlho ako to jemu bude príjemné a vytvárať si nové putá, nové spojenia, ktoré mu pomôžu prežiť.
***
Prišiel domov. Konečne.
Pocítil úľavu a nadšenie spojené s tým, že jeho milenec vskutku nemal v úmysle sa zriecť jeho spoločnosti, aspoň nie dobrovoľne.
Spoznával tie dobre známe veci, ktoré boli súčasťou života profesora elixírov a teraz už aj jeho. Tešil sa na svoju izbu, na jeho blízkosť, na tú intimitu, ktorú si práve teraz a tu mohli dovoliť. No  ostávala už len jedna spoločná noc a potom mal začať nový školský rok. O čom svedčili aj jeho nové učebnice a iné pomôcky, na ktoré on sám vôbec nemyslel a vlastne mu to došlo až teraz, keď ich tam videl starostlivo poukladané. Snape to všetko objednal preňho.
„Ďakujem...“
„Ešte mi neďakuj, skontroluj si podľa listu či máš všetko a priprav sa, aby sme sa zajtra nemuseli ponáhľať...“
„Áno, Severus...“ opäť si dovolil vysloviť jeho meno a vyslúžil si za to dotyk na pleci, slabý a takmer bezvýrazný, no bolo to viac než by vôbec čakal, vzhľadom na to, že obaja boli ešte stále čiastočne uzavretí voči svetu.
Snape sa však mykol. Harry cítil ten pohyb, zamračil sa... Mohlo to znamenať len to... ale stále ešte dúfal, že možno...
„Snáď nie...“
„Áno, Harry, bol som povolaný...“
Chcel sa ísť pripraviť, no Potter ho zastavil.
„Počkaj... Môžem byť s tebou v tvojej mysli... nechcem, aby si šiel na to stretnutie bez toho, aby...“ no nebolo to to jediné, čo ho trápilo, musel priznať, že chce vedieť čo syn Temného pána plánuje urobiť, že mu to nedovolí pokojne spávať.
„Nie, neviem do akej miery je schopný tieto záležitosti rozoznať, bude najlepšie, ak ostaneš tu a všetko sa dozvieš spolu s ostatnými...“
Vedel, že je to rozumné, že by to tak malo byť vzhľadom na to, že Sirius sa vo vyjednávaní nedostal k odpovediam, ktoré by im mohli pomôcť, no aj tak bolo tou najťažšou vecou, ktorú musel urobiť práve teraz, sa len dívať na to, ako Severus Snape odchádza. 

poznámka: trvalo to tentoraz dlhšie, lebo akosi nebol čas ani inšpirácia a dostavili sa aj unavené počítačové oči

nasledujúca kapitola