20. 5. 2016

Programátorka 1. kapitola







Pár: programátorka/šéf hackerskej skupiny, vzťah so starším mužom, dráma, romantika
Obsah: Dievča, s loginom Arwen, programátorka, ktorú jej kamarát požiada, aby mu pomohla s jedným kódom. Odvedie ju na tajné miesto, na miesto, kde sa stretáva hackerská skupina do ktorej patrí... A ona sa do istej miery stáva jej súčasťou, len na určitý čas, len ako záskok za iného programátora...
Motto: „Som neviditeľná. Moje meno pre vás nie je dôležité. Som preč, skôr než si to vôbec uvedomíte, no on nebol ochotný ma nechať odísť... On bol tým, komu na tom skutočne záležalo. “
Poznámka: inšpirované seriálom Mr. Robot..../ párová poviedka k Hackerovi tentoraz s dievčenskou hrdinkou...





Louis_326 je offline.
Arwen je offline.

Zhlboka sa nadýchla a urobila to.
Uložila všetky doteraz vykonané kroky, vstala zo svojho miesta, pričom pár kvapiek kávy dopadlo na kraj klávesnice, keď sa nechtiac dotkla stola. Šálka sa ešte nejaký čas chvela, tak ju odsunula na bok a rýchlo ich utrela. Zmazala ich zo svojej klávesnice pomerne dôkladne.
Stále cítila svoje srdce, jeho prudkosť, spojenú s nevyhnutnosťou okamžite vstať. Musela to urobiť, lebo inak by sa jej to už možno nepodarilo, veľmi dobre poznala všetky svoje zábrany, preto nerozmýšľala.
Dopila šálku, pomaly precízne, akoby snáď skúšala svoje vlastné sily, a to ako dlho bude schopná predstierať, že sa nič nedeje, že práve teraz nedala do stávky všetko a nebude musieť čeliť tomu, čomu sa s takou ochotou vyhýba.
No svet jej dnes nedával na výber, mohol mať pokojne aj tvár rozzúreného domáceho, ktorý by nepochybne vpadol do jej bytu, tentoraz by to urobil, vedela, že sa pohybuje na okraji a netúžila potom, stať sa súčasťou jeho boja so ženským pokolením.
Arwen musela byť predtým uchránená, inak by nedokázala pracovať a už vôbec nie myslieť.
Zložila šálku späť na tanierik, ozvalo sa cinknutie, ruka sa jej zachvela, no ona sa nevzdala, tentoraz nie, nesmela dovoliť, aby nad ňou zvíťazil strach, mala by sa báť iných vecí, tých, ktoré by sa jej mohli stať dokonca aj tu.
Vypla počítač, prešla do zadnej izby k bielej zasúvacej skrini. Úzka chodba, ktorú pritom musela prekonať, jej vždy pripomenula ten takmer už zabudnutý strach z detstva, kedy musela kráčať podobnou tmavou chodbou, bez možnosti zažať si svetlo a vždy sa bála toho, čo sa v tej temnote môže skrývať, toho čo by sa jej tam mohlo dotknúť.
A boli tu aj dvere, jedny z tých dverí, ktoré vždy obchádzala, lebo sama sebe zakázala zisťovať, čo je za nimi.
Keď sa jej teda úspešne podarilo dostať sa až ku skrini, pocítila úľavu, spojenú s tým silným odhodlaním, ktoré sa práve teraz snažila v sebe nájsť.
Skriňa bola zrkadlová. Bola súčasťou tunajšieho interiéru, akoby vrastená doňho a ona sa vždy, keď sa ju chystala otvoriť snažila nevšímať si dievča zo zrkadla, ktoré na ňu hľadelo, čiastočne až podozrievavo, čiastočne nepriateľsky. A niekedy aj akoby ju chcelo obviniť, že to bola práve ona, ktorá vždy zlyhala a utekala sem, aby sa na seba pozrela, aby dostala pod kontrolu tú úzkosť, ktorá jej nedovolila voľne dýchať.
Pripadala si vždy príliš mladá, príliš unavená, keď pohľadom zhodnotila svoje kruhy pod očami a červené oči od šošoviek. Ešte sa len učila, akoby sa mali nasadzovať a vždy bola pritom taká nervózna. Okuliare mala tiež po ruke, boli blízko pre každý prípad, no ona chcela posúvať svoje hranice a šošovky boli jednou z nich. Jednou z tých hraníc, za ktoré sa mohla pochváliť a dopriať si odmenu v podobe iného výrazu, ktorý ju samú posilňoval a motivoval k ďalšiemu z tých bojov.
A jej postava, drobná, neforemná,  strácala sa, kdesi v tej dlhej modrej košeli, ktorú si obliekla, len preto, lebo sa v nej cítila vždy dobre, len preto, že vždy tak príjemne voňala a pokojne v nej mohla aj zaspať bez toho, aby ju čokoľvek znepokojovalo.
Otvorila skriňu a chvíľu si zvykala na ten zvuk, čiastočne už pre ňu prirodzený, no stále ešte rušivý. Ten šuchot, akoby trval až príliš dlho, akoby jej umožňoval priveľmi o tom všetkom premýšľať, čo by práve teraz nebolo v jej prospech.
Ako prvé uvidela tie sivobiele šaty, dlhšie a pomerne obyčajné a potom tu bola tá bunda. Kožená a príjemne voňajúca s vreckami, v ktorých vždy mala prehľad.
Keď to na seba dostala, stačilo to na to, aby sa jej srdce aspoň čiastočne vyrovnalo s predstavou, že pôjde von.
Snažila sa aj zistiť, kde sa nachádza jej mobil.
Starší smartfón, no pomerne veľký a s dotykovým displejom, ale takisto aj s tými puklinami na bokoch a škrabancami, od toho posledného pádu. No práve teraz zosobňujúci časť jej sveta. Aspoň tú, ktorú si so sebou vždy brala von, aby si mohla opakovať, že je v bezpečí, že kedykoľvek môže zavolať pomoc, ak by sa niečo stalo. Ak by niečo, nebolo tak, ako má byť. A pocítila takmer až uspokojenie, keď si ho do toho vrecka vkladala. A keď vedľa neho zapadli aj kľúče.
Rozpustila si vlasy zo starostlivo stiahnutého uzla a trochu si ich prečesala. Stále ešte boli čiastočne vlhké a voňali po novom šampóne, na ktorého vôňu si ešte úplne nezvykla, no nemienila zahodiť celé balenie, to si nemohla dovoliť a vskutku nemala nikoho, komu by ho mohla prenechať.
Vzala si svoj kožený batôžtek, v ktorom mala všetko pripravené, no pre istotu ho ešte raz rýchlo skontrolovala. Bol v ňom aj slzný sprej, po dotyku s tým balením, predsa len pocítila aspoň čiastočnú dávku istoty. Už ho vedela pomerne dobre používať istý čas sa venovala tréningu, no bolo to len jedno z tých núdzových opatrení, zatiaľ nemala našťastie príležitosť ho použiť aj na reálnu hrozbu. A obula si tie svoje bagandže, ktoré zvyčajne nosievala, keď šla niekam von, tak nazývala tie svoje čierne topánky, skôr pôsobiace viac chlapčensky. No cítila sa v nich dobre a pohodlne, preto by ich práve teraz nevymenila za nič iné.
A potom už len vyšla von na chodbu, zamkla svoj byt, pričom počas toho pohybu kľúča v zámke čiastočne pociťovala nepokoj spojený s tým, že opúšťa svoj bezpečný priestor.
No tentoraz to nevzdala,  najprv kráčala, no neskôr už takmer bežala po tých schodoch a neobzerala sa späť.
Snažila sa nevšímať si hanlivé nápisy na jednej zo stien, naškrabané až príliš agresívne ani pach čistiaceho prostriedku, s citrónovou vôňou, ktorý tam zotrvával po dnešnom pravidelnom príchode upratovačky.
Podarilo sa jej po chodbe prejsť nepozorovane, bez toho aby niekoho stretla a presne tak jej to vyhovovalo.
Neudržiavala priateľské ani iné kontakty so svojimi susedmi, nechodila na bytové schôdze, vždy všetko podpísala len priamo domácemu medzi dverami a dosiaľ sa jej darilo úspešne vyhýbať akýmkoľvek iným pokusom o kontakt. Všetci si postupom času zvykli na tú jej neviditeľnosť a nikto tomu neprikladal príliš veľký význam.
***
Vybrala si sakurovú alej. Ten rad stromov s ružovými kvetmi, lemujúcimi cestu k univerzite, na ktorú sa kedysi hlásila.
Bolo to dosť frekventované miesto a každú chvíľu tadiaľ niekto prechádzal, či už do školy alebo do obchodov či barov, ktoré boli na blízku. A ona tam stála pri jednom z tých stromov, neďaleko akejsi reštaurácie.
Stála tam dosť dlho na to, aby tam mohla zapustiť korene. Do jej tváre sa opieral vietor, cítila ho a nebola s tým spokojná. Už si takmer myslela, že nepríde, že mu nestojí ani len za to, aby jej dal vedieť, že nepríde. A už sa chystala pomaly obrátiť, čiastočne spokojná s tým, že zatlačila na svoje limity a nič hrozné sa
nestalo a čiastočne znepokojená tým, čomu sa zrejme nedokáže vyhnúť. Už sa pomaly zmierovala s predstavou, že bude musieť čeliť tomu neúprosnému hnevu, keď ho zrazu uvidela.
Náhlivo prešiel cez cestu neďaleko tej kaviarne, od ktorej sa snažila vzdialiť, čo najďalej.
Pomerne vysoký, vyšší než sa jej zdal cez net, oblečený v roztrhaných džínsoch a modrej mikine.  
Mexičan bez najmenších pochýb, aj keď mu chýbal prízvuk, zrejme nevyrastal celkom vo svojom prostredí a možno áno, no neskôr sa to naučil potláčať, ešte si neboli natoľko blízki na to, aby to dokázala posúdiť a ani mu na to nedala šancu.
A mal z nejakej neznámej príčiny zelené vlasy, čo práve teraz nebolo  podstatné, keďže aj ona mala vo svojich vlasoch pár červených pramienkov, no nijak výrazných, aspoň z jej pohľadu, boli tie jeho úpravy omnoho výraznejšie. A tá náušnica nie veľmi výrazná.
Celkovo pôsobil neškodne a vyzeral veľmi nevinne, mal úprimné oči, aspoň ona v nich tú úprimnosť nachádzala a nepovažovala ho za hrozbu.
„Tak ahoj, Arwen, prepáč, že idem neskoro... ja... skrátka mi nič nevychádza...“ bol zadychčaný a istý čas mu trvalo, kým sa jeho hlas s tým vyrovnal.
Nehýbala sa. Nereagovala.
No on bol na toto jej vyjadrenie už zvyknutý, keďže neurobil nič iné, len pokračoval.
„Všetko som už zariadil, nemusíš sa ničoho obávať... Pôvodne som plánoval, že si pôjdeme aj niekam sadnúť, no veci sa skomplikovali a budeme to musieť nechať na neskôr... Prepáč, skutočne prepáč, že ťa zaťažujem svojimi problémami...“  pokračoval Louis_326.
Zmohla sa len na prikývnutie. Len veľmi slabé a nepatrné, ešte stále nebola natoľko uvoľnená, aby dokázala hovoriť.
No jeho to vôbec nezarážalo ani nedráždilo, ako tých ostatných. Nepochybne preto ho vzala na milosť a rozhodla sa riskovať.
***

Login: blue_05
Heslo: *****************
BLUE_05 je online.

„Vitaj v srdci...“
Bolo jej umožnené sadnúť si k akémusi hlavnému stolu, kde boli tri monitory a pod nimi vskutku skvelá zostava, radšej to ani len nekomentovala, nebolo to nutné, vedela čo je dobré a on to vedel tiež.
Všetko naokolo vyzeralo, akoby sa to dalo veľmi ľahko rozobrať a preniesť, zmiznúť, rovnako rýchlo ako mizla ona. A ona pochopila, kde sa nachádza, nemusel jej to hovoriť, mala z toho zmiešané pocity.
„Akú klávesnicu chceš?“ opýtal sa.
„Túto...“ nedbanlivo ukázala na jednu z tých, s ktorými rada pracovala. Bolo to vôbec prvé slovo, ktoré vyslovila v jeho prítomnosti.
„Skvelý výber... tieto mám aj ja veľmi rád...“ usmial sa a vskutku pritom vyzeral ešte nevinnejšie, až takmer nadobudla dojem, že by mohol vystupovať v jednej z tých chytľavých televíznych reklám.
Zapojil jej ju.
„Potrebujem, aby si mi pomohla s jedným kódom... Nedokážem sa dostať k tomu, čo by som potreboval, najlepšie bude, keď to uvidíš a vychytáš ešte nejaké chyby... stále to nie je okey a mňa už súri termín...“
Na to bola pripravená, už mala v batohu aj tú stovku, dal jej ju vopred s čím bola spokojná.
No stále sa nemohla zbaviť pocitu, že takéto prekračovanie hraníc by sa jej nemuselo vyplatiť.
Ešte nikdy nemala dočinenia s hackermi, aspoň nie do takej miery ako teraz. A nevedela, či sa s nimi zapliesť chce.
„Kto je Blue_05?“ prerušila ho napriek tomu, ako dôveryhodne pôsobil, toto miesto bolo iné než to, čo očakávala od tohto ich stretnutia. No už sa to akosi nedalo zastaviť, on zrejme mal ten dar ľudí presvedčiť o svojej pravde a bolo ťažké tomuto jeho talentu vzdorovať.
„Kamarátka...“ vyhlásil pomerne rýchlo.
Musela sa na to opýtať, lebo keď zapínal srdce nenalogoval sa pod svojím loginom, zvolil nick Blue_05. A akosi to k nemu nepasovalo, aspoň ona si nemyslela, že by práve to bol Nick, ktorý by si zvolil.
„Má teraz nejaké problémy a nemôže mi pomôcť... No dovolila mi, aby som použil jej login, pre prípad potreby... pokojne budeš môcť pracovať pod jej menom, pre teba to tak bude lepšie...“
Pomaly prikývla. Aspoň v tomto mal nepochybne pravdu. Čo ju však nezbavovalo toho nepríjemného pocitu. Nick považovala za niečo osobné, za časť svojej duše a nevedela si predstaviť, že by niekomu len tak odovzdala na milosť ten svoj. Práve teraz to však nebola jej starosť.
Mala pred sebou ten kód, a bolo len v jej záujme, aby čo najskôr dokončila úlohu, za ktorú dostala zaplatené.
To ostatné by ju nemalo zaujímať.
Dokončí to a vráti sa domov, doplní svoju obálku a počas tohto dňa už nebude hroziť žiadna ďalšia katastrofa.
Na to sa snažila naladiť, keď jej prsty prechádzali po klávesnici, keď dopisovala menila a prechádzala ten kód, ktorý začal tak sľubne, no končil v akomsi zvláštnom neporiadku.
Vybočil z toho, čo mal predstavovať. A ona písala ďalej, písala tak rýchlo ako to len dokázala.
A snažila sa priveľmi nesústreďovať na to, že Louis jej stál za chrbtom.
„Si skvelá, fakt ďakujem...“ opakoval a ona bola presvedčená, že by to nemal preháňať s tou motiváciou, ona bola už aj tak dosť motivovaná tým, že si s ňou chcel niekam sadnúť a takisto aj tou stovkou, ktorá by jej mohla dosť uľahčiť život.
„Idem si po vodu, dáš si niečo...“ opýtal sa, keď sa vtom hrabala už asi pätnásť minút a zmätok menila na poriadok, ktorý pomaly začínal prinášať ovocie.
„Nie, ďakujem...“ ďalšie dve slová, vyslovené už omnoho prívetivejšie, začínala si zvykať.
Jeho neprítomnosť však pre ňu nebola nijako zvlášť, rušivá, počúvala len svoje ruky, len sa dívala na kód, len tvorila, tak ako to mala vo zvyku, len sa nechala unášať svojou túžbou tvoriť.
A pomaly sa dostala na koniec, k podpisu, ktorý... v nej nanovo prebudil znepokojenie.
darkArts
Meno tej skupiny, pre ktorú práve teraz pracovala, spôsobilo, že sa opäť ozvalo jej srdce.
Cítila ako sa jej začali chvieť ruky.
Skutočne  ten chalan patrí k darkArts?
Tí sú predsa elita.
Tí sú predsa nebezpeční, o tých sa predsa vedelo, že sa s nimi neradno zahrávať.
Musí zmiznúť. Musí okamžite vypadnúť.
Vstala, opäť priveľmi prudko, celý jej svet sa zachvel.
No bolo už neskoro, lebo si uvedomila, že sa na ňu dívajú akési oči, chladné a temné, iné než tie, ktoré v nej prebudili falošný pocit istoty.