2. 8. 2016

Snapov syn 1. kapitola (Daphne)







Snapov syn
*poviedka patrí k Čarovnej krajine (remake) zameriavajúcej sa na život, neuznaného syna Severusa Snapa a jeho láske k istej osobe... svojím spôsobom sa bude minulosť opakovať...
žáner: het, ale momentálne na tom vlastne ani nezáleží, krátka náladovka...
pár: bez páru (zatiaľ), postavy Quentin Quirrell (moja AUTP postava)  študent siedmeho ročníka na Rokforte, nepriznaný syn Severusa Snapa, jeho matka pochádza z rodiny Quirrellovcov no odčlenila sa od nich a otvorila si vlastnú dielňu so svojou spolužiačkou istou Brownovou, ktorá má dcéru Daphne (AUTP postavy)...
Daphne Brownová (budúca prváčka), Albus Severus Potter, James Potter (študent siedmeho ročníka)
Varovanie: AUTP postavy, nová generácia, možnosť, že história sa bude opakovať...

 poznámka: táto poviedka bude písaná ako dvojpoviedka, čiže z pohľadu dvoch postáv, preto teraz vkladám aj Prológ z pohľadu Daphne.
Je viacero možností ako poviedku čítať, preto budem robiť aj iné odkazy ako zvyčajne, budem odkazovať aj priamo na pokračovanie, z pohľadu Daphne aj na túto istú časť z pohľadu Quentina... 



Mala by byť zvyknutá na ten rozruch, ktorý vládol v tejto časti mesta, na tú povedomú zmes hlasov nakupujúcich čarodejníkov. Húkanie sov a všadeprítomný pohyb rôznych čarodejníkov.
Bola to hlavná nákupná ulička, ktorou prechádzala už snáď tisíckrát, keď šla s mamou do obchodu a nikdy sa nič hrozné nestalo. A zvyčajne to tu mala veľmi rada, aj keď viac ako doma sa cítila v Zašitej uličke, aj napriek bosorkám a zvláštnym osobám, ktoré sa tam pohybovali, no tam nikdy nestratila orientáciu,  tu občas áno, o to viac sa práve teraz spoliehala na svojho priateľa.
A na dotyk jeho ruky, ktorý v nej prebúdzal istotu, že sa nemôže stratiť, že on tu vždy bude, aby jej pomohol dostať sa z tlačenice a nájde tú správnu cestu. To jej sľúbil, že to tak vždy bude a ona sa na to spoliehala, vďaka nemu sa tu pohybovala s omnoho väčšou istotou.
A boli tu všetky tie výklady, ktoré ju lákali, pri ktorých by sa rada zastavila a medzi nimi aj veľká veselá postava, na obchode, do ktorého by sa rada pozrela, ak by mala tú možnosť.
Weasleyovské výmysly a vynálezy to bol obchod, pred ktorým takmer až zámerne spomalila.
„Môžeme sa pozrieť dnu, ja chcela by som vidieť, ako to tam vyzerá...“ poprosila  svojho priateľa.
Mama to vždy odmietala pod zámienkou, že tam predávajú len samé nepotrebné hlúposti a ona sa tam sama nikdy neodvážila vstúpiť. Vždy, keď sa o to pokúsila, akoby počula mamin varovný hlas, aby sa v žiadnom prípade neodvážila tam vstúpiť.
Quentin tam tiež zvyčajne nechodil, no bola presvedčená o tom, že ho dokáže presvedčiť, možno by stačil ten správny pohľad a on by jej to umožnil.
Vzal ju predsa aj k Borginovi, ale to bolo ich tajomstvo a mama by strašne vyvádzala, keby vedela, že sa tam boli pozrieť, tak sa s tým nemohla nikomu pochváliť.
Prechádzala sa tam medzi tými policami s tými nebezpečnými vecami a ničoho sa nedotkla, len všetko sledovala a do istej miery bola fascinovaná, lebo práve tam akoby bola doma.
Akoby sa prejavovala tá jej Greengrassovská časť, ktorú podľa mami mala nepochybne v sebe.
Mamka vo svojich lepších časoch jej rozprávala o svojej rodine, o tom, ako žila predtým než stretla jej otca a takpovediac sa absolútne odčlenila od rodičov, ktorí podporovali Temného pána a aj od nej sa v podstate očakávalo, že si nájde tú správnu partiu, ale ona sa ako s trpkosťou zvykla vysvetľovať zamilovala do nesprávnej osoby. Svoj útek oľutovala a nie raz, ako jej zvykla hovoriť a zdôrazňovala ešte, že teraz sa mohli mať ešte omnoho lepšie, keby mala za sebou meno svojej rodiny a mohla ním disponovať. Dokonca ani ten chlapec, ktorého jej rodina vybrala, bol vskutku omnoho lepšou voľbou... A takto to pokračovalo až donekonečna.
Prečo bol jej otec nesprávny, to mala možnosť zistiť a vôbec sa jej nepáčilo to, čo zistila. A ani jej priateľ ju v tomto prípade veľmi nepotešil, čo sa týkalo jej výletu do zakázaného obchodu.
„Nie, to nie je miesto pre nás...“ zamračene prešiel pohľadom po krikľavom výklade s novými vskutku originálnymi výrobkami.
„To hovorí aj mama, ale nikdy mi nechce vysvetliť prečo...“  chcela prekonať aj túto hranicu. Mohli spolu predsa hovoriť slobodne, vždy to tak bolo.
No k ďalšiemu vyjednávaniu sa nedostali.
Dvere na obchode sa otvorili, vyšlo odtiaľ pekné dievča. Červenovlasé. Daphne si aspoň priala vyzerať tak dobre, ako ona, keď vyrastie, no pochybovala o tom, že sa to niekedy stane. Mama zvykla hovorievať, že sa na nešťastie skôr, akoby čo sa vzhľadu týkalo patrila skôr k otcovej rodine.

A bola to Potterova najmladšia dcéra. Lily.
Vyšla odtiaľ v sprievode akéhosi ďalšieho dievčaťa, ktoré jej práve niečo hovorilo, no zarazilo sa, keď si uvedomilo, že tam stoja.
Tá druhá niečo rýchlo pošepla Lily, tá len pokrútila hlavou a nechala ju odísť, kým ona zamierila bližšie k Daphne a Quentinovi.
Daphne si uvedomila, že Quentin sa vystrel a pustil jej ruku. Zrazu bol akýsi iný, díval sa na to dievča, akosi inak a jej sa to nepáčilo, lebo toto nebola tá priateľská tvár, ktorú poznala ona.
A s Potterovcami sa predsa nikdy nebavil, vždy hovoril, že sú... ani to nevedela celkom pomenovať.
A zrazu boli tu, dívali sa na seba a ona sa cítila zvláštne, akoby bola zrazu odstrčená kamsi na vedľajšiu koľaj.
„Ahoj, Potterová...“
„Ahoj, Quentin... Si na nákupoch?“
„Nie, len strážim dcéru svojej majsterky... ideme do cukrárne, pridáš sa...“ povedal to, no ani na ňu pritom nepozrel.
„Ahoj, maličká, koľko máš rokov?“ opýtala sa jej Lily.
Daphne vzdorovito pokrútila hlavou a neodpovedala jej.
Zrazu sa jej prestala páčiť, zrazu tomu vôbec nerozumela, tomu ako veľmi sa Quentin zmenil, keď bola na blízku.
„Áno, iste, veľmi rada...“ usmiala sa naňho a spolu šli ďalej, tesne vedľa seba, akoby snáď Daphne prestala zrazu existovať.
Šla za nimi, no len veľmi pomaly a neochotne a už ani na zmrzlinu nemala chuť, v jej hrudi rástol taký zvláštny pocit.
Iný než ten, ktorý poznala, keď zistila, že otec nemá rád, ale silný, silnejší než ona sama.
Quentin sa naklonil k Lily a niečo jej povedal, ona sa usmiala, no v jej tvári, akoby bol ešte náznak ostražitosti, akoby sa niečoho obávala, no Daphne nevedela čoho presne, ona sa predsa nebála, že sa tu stratí, minuli nový obchod s prútikmi, čo Daphne aspoň na okamih rozptýlilo, kedysi sa tak tešila na svoj prvý prútik, stále o tom rozprávala, no teraz ju to nezaujímalo, teraz sa pohľadom dotýkala Quentinovho chrbta.
Chcela mu naznačiť, že takto to nie je dobré, že na ňu zabudol, no neodvážila sa ho osloviť.
Zvuk ich smiechu ju trápil, bol bolestivý, akoby kdesi v nej prebúdzal niečo strašne silné.
Hnevala sa, tak veľmi ako sa len dokázala hnevať, no neodvážila sa ich spustiť z očí, šla za nimi, pomaly a neochotne, plná zlosti, absolútne neschopná pochopiť, prečo je zrazu len majsterkina dcéra, prečo je zrazu len kdesi vzadu, kým ona by mala byť nepriateľka.
Trvalo im dosť dlho, kým dorazili k obnovenej Cukrárni Fortescue. Hlavne vďaka čarodejníkom, ktorí zaplnili celú hlavnú časť a ich túžba po rýchlych nákupoch znemožňovala rýchlejší postup. A takisto aj preto, lebo kráčali dosť pomaly a ich rozhovor bol pre nich zjavne dôležitejší než všetko ostatné.
Majitelia Fortescue odkúpili aj značku, od ministerstva, keďže pôvodný majiteľ, bol unesený a po skončení čarodejníckej vojny o ňom nikto viac nepočul. Čo bolo nepríjemné, no vo vtedajšej dobe vcelku bežné, veľa značiek bolo postupne obnovovaných.
Táto cukráreň sa však opäť stala vyhľadávaným a obľúbeným miestom. Čiastočne aj vďaka tomuto príbehu, ktorí sa stal súčasťou jednej z tunajších legiend, podľa ktorej bol jej predchádzajúci majiteľ dôležitejší, než si všetci dokázali vôbec predstaviť.
Quentin si zvolil zadný stôl na verande, ktorá našťastie ešte nebola úplne preplnená, skrátka ich miesto, no na jej stoličke práve teraz sedela Lily, oproti nemu a ona bola len na boku.
Daphne klesla na tú svoju, hľadela na svoje topánky a vôbec nevnímala žiadne objednávky ani nič podobné.
Až keď mala pred sebou svoj pohár, jej tvár sa aspoň čiastočne vyjasnila, lebo Quentin si spomenul, že nechce šľahačku ale kokosové trubičky. A boli tam, medzi kúskami jej obľúbenej čokolády.
Pomaly jedla a dívala sa na čarodejníkov prechádzajúcich sem a tam, nepočúvala to, o čom sa zhovárali Lily a Quentin, chcela to vytesniť zo svojej mysle a aj sa jej to podarilo, ale aj tak... Lyžička v jej zmrzline sa začala pohupovať ako loď na rozbúrenom mori, keď sa prejavila mágia v nej. No nikto to nevidel, nikto ju nepochválil za to, ako sa jej podarilo to zastaviť. A nikto si napokon nevšimol ani to, keď odtiaľ zrazu vstala a zamotala sa do davu odchádzajúcich ľudí.
Podarilo sa jej vrátiť sa k tomu obchodu, našla ho opäť vďaka tej veľkej postave, ktorá ju už aj predtým lákala.
Otvorila dvere a vošla dovnútra.
Nebolo tam nič hrozné, práve naopak, všetko bolo farebné, zastavila sa pri jedlých temných znameniach aj pri elixíroch, zábavnejších než tie, ktoré zvyčajne vyrábali oni v dielni.
Prešla aj k pigmejským chumáčikom, ktoré boli opäť moderné, mali rôzne farby, ružové, fialové a modré. Ona sama sa práve teraz dívala na jedného fialového. A vo svojom vnútornom vrecku hľadala mince, mala ich dosť, hlavne preto, že na narodeniny dostala od mami takýto darček, keďže zrejme nemala chuť niečo jej vyberať sama, dala jej rovno peniaze a ona si ich dosiaľ šetrila na niečo výnimočné, preto si ich teraz narýchlo obzerala.
Prezrela si všetko, čo ju zaujímalo, našla si predavača a kládla mu otázky, vskutku všetky, ktoré ju napadli, aj čo sa týkalo elixírov a iných vtipných vecí, ktoré prebudili jej zvedavosť.
Páčili sa jej chumáčikovia, no chcela aj temné znamenia zo stáleho sortimentu. Preto si to musela dobre spočítať a našťastie to vyzeralo tak, že jej to vyjde aj na štipku prášku okamžitej tmy.
„To bude všetko?“ opýtal sa jej predavačka, nízka čarodejnica s ryšavými vlasmi, keď už mala všetko nakúpené. Jeden ochotný predavač jej pomohol s výberom chumáčika, temnými znameniami aj s práškom okamžitej tmy, skôr len takou malou vzorkou. O ktorej tvrdila, že ju kupuje pre staršieho brata.
„Áno, všetko...“ prisvedčila ochotne a snažila sa tak ako Quentin tváriť sebavedome, akoby tam skrátka patrila. No zrejme to tak celkom nezabralo, lebo potom ako zaplatila, spustili sa otázky.
„Maličká, ty si tu sama?“
„Vonku už na mňa čaká mama, ona sem nechcela ísť, tak poslala len mňa...“ vyhlásila Daphne, pomerne sebavedome a prevzala si od čarodejnice svoj nákup, spolu s fialovým chumáčikom, ktorý spokojne oddychoval na jej pleci.
Nemali ich len tu, ale aj v obchode s domácimi maznáčikmi, no tam neboli také pekné, tieto sa jej páčili omnoho viac. A mama si aj tak také veci nevšímala, hlavne nie v poslednom čase.
Opustila obchod a uvažovala nad tým, ktorou cestu by sa mala dať, aby sa dostala domov.
Vedela, že je to trochu nebezpečné, no nezáležalo jej na tom, Quentin tiež zabudol, že existuje tak, prečo by to malo trápiť ju.
No niekoho to očividne predsa len trápilo,  stihla ešte prejsť na druhú stranu, pocítila ako ju niekto pevne zovrel za ramená, chumáčik pritom znepokojene nadskočil, pokúšala sa vytrhnúť zo zovretia, no nepodarilo sa jej to. Skutočne sa veľmi zľakla a na chvíľu úplne zamrzla, cítila len, že ju niekto drží, no nič iné nedokázala registrovať.
 „Prečo si len tak odišla, Daphne... Čo si si vlastne myslela!“  počula Quentinov hlas.
Držal ju príliš pevne, takmer to bolelo, no nedokázala mu to povedať.
Kričal na ňu a všetci sa obzerali. Bolo to hrozné.
A videla aj to dievča, tú Lily. Niečo mu hovorila, niečo po čom ju napokon pomaly pustil. 

2. kapitola (Daphne)