20. 12. 2015

Letné prázdniny 14. kapitola 1/3




obdobie:  prázdniny pred nástupom do 5. ročníka, špeciál určený na letné prázdniny...

varovanie: snarry, romantika, Snape_dohliada na Pottera, AU, prázdniny v pradiarskej uličke a nie na Rokforte, život so Snapovom v bežnom svete...agresívnejší_Harry
obsah:  Dumbledore Harrymu koncom roka oznámi, že vzhľadom na isté okolnosti, budú jeho prázdniny tento rok prebiehať inak, než zvyčajne. A Harry nie je vôbec nadšený, keď zistí, že prázdniny bude musieť stráviť so svojím najmenej obľúbeným rokfortským profesorom. (Pričom pred ostatnými sa musia tváriť, že ide k Dursleyovcom, tak ako zvyčajne) 
http://meropesvet.blogspot.sk/p/advetny-kalendar.html

Pre Mononoke, Michalette.



Fred a George našťastie zareagovali dosť pohotovo,  sadli si k Snapovi z druhej strany ani chvíľu neváhali a tvárili pritom, akoby to bola tá najprirodzenejšia vec na svete. A tým, že to urobili sa tváre mnohých prítomných uvoľnili, akoby snáď mysleli, že je to súčasťou ich vzájomnej dohody. Nebolo to tak, no Harry im bol vďačný za to, že tu urobili a podporili ho takýmto spôsobom, nepochybne verilo tomu, že on vie čo robí, aj keď tomu niekedy neveril on sám.
Len Sirius naňho hľadel takmer tak, akoby ho zradil. Pohľadom prechádzal po ňom a po profesorovi Snapovi, akoby sa snáď obaja dopustili niečoho mimoriadne neprijateľného.
Necítil sa kvôli tomu dobre, znervózňovalo ho to, no nemienil opustiť miesto, ktoré si vybral. Chcel ostať pri svojom... nevedel práve teraz, akoby mal profesora Snapa vlastne nazývať, stačilo mu len to, že práve pri ňom cítil tú istotu, ktorá sa v jeho mysli nespájala s ničím iným, len s jeho prítomnosťou a ani Snape nijako nekomentoval to, že si to miesto vybral, čo v ňom samom vzbudzovalo ten dojem, že je s jeho rozhodnutím nadmieru spokojný. Zrejme až príliš ako sa mal možnosť presvedčiť.
 „Čo je, Black? Nevieš snáď obsedieť, už to trvá až príliš dlho...“ posmešne sa ho opýtal profesor Snape, ktorého jeho pohľady ani trochu nedojímali.
„Lepšie urobíš, Ufňukanec, ak ma necháš na pokoji,  len tak ľahko ti to neprejde, viem, že niečo tajíte, že zase spriadate plány a my ostatní máme ako vždy len mlčať a čakať na vaše rozhodnutie, kde je Dumbledore, čo vlastne robí? Chceme počuť odpovede... A prečo ty vôbec doprevádzaš, Harryho... Harry má svoju rodinu tu, ja som mal byť jeho opatrovníkom...“
„Áno, Black mal, tak ako si správne podotkol, malo to tak byť, ale nie je... A radím ti, aby si pri mojom oslovovaní používal moje priezvisko, ak nechceš, aby sa niekto postaral o...“ neváhal mu to pripomenúť profesor Snape.
„Myslím, že najlepšie bude, ak prejdeme k téme, ktorú sme mali prebrať s Harrym...“ navrhol pán Weasley, ktorý si vzápätí sadol na to uvoľnené miesto k Siriusovi, nepochybne preto, aby ho mal pod kontrolou, pre každý prípad, keďže to vyzeralo tak, že aj on sa už začínal obávať toho, že ich vzájomná nevraživosť prerastie do fyzickej konfrontácie, po ktorej nikto z nich netúžil.
„Domnievam sa, že to bude to najvhodnejšie riešenie, no predtým než prejdeme k tejto záležitosti, dovoľte mi pripomenúť, Dumbledorove slová, ktoré zrejme bude nutné ešte raz zopakovať, skôr než sa posunieme ďalej...“ navrhol Snape chladne.
Pán Weasley prikývol a aj ostatní vyjadrili svoj súhlas, len pani Weasleyová sa tvárila dosť znepokojene.
„Severus, ak je to nutné, žiadam ťa vynechaj záležitosti, ktoré nie sú vhodné pre...“ pohľadom prešla po svojich synoch a po Harrym.
„Áno, isteže, áno...“ ubezpečoval ju o tom profesor.
Tentoraz bol prekvapený Harry, tým ako pani Weasleyová oslovila jeho povedzme, že spoločníka. A zaumienil sa jej na to, že sa jej spýta, či ho pozná bližšie alebo je to len jej spôsob, ako si aj k nemu nájsť cestu.
„V týchto časoch je nutné konať tak, aby sme minimalizovali riziko a zvýšili naše šance na úspech, a práve preto je nutné urobiť isté opatrenia, nie práve najpríjemnejšie, no nepochybne v mnohých ohľadoch lepšie, než bolestivá smrť...“ odcitoval Snape, zrejme to, čo mu prikázal povedať Dumbledore ostatným.
„Až príde čas dozviete sa veci, ktoré by vás teraz už len zaťažovali a bránili vám v plnení iných závažných úloh, ktorými sa rád zaoberá v tomto období...“ dokončil Snape tú myšlienku, ktorú zrejme všetci potrebovali počuť.
A po týchto slovách, ktoré zrejme definitívne uzavreli tú prvú časť schôdze, bola všetka pozornosť opäť upriamená na Harryho.
„Hovorí sa o tom, že Temný pán, že niečo chce... že má plány, ktoré v sebe zahŕňajú použitie starej mágie... a jeho momentálna nečinnosť je len dôsledkom akýchsi zvláštnych rituálov, ktoré vykonáva, chceli by sme vedieť, či... či si cítil niečo, čo by mohlo...“ pokračoval tentoraz Sirius, ktorému zrejme pripadla tá úloha, rozobrať túto záležitosť. 
„Nie, necítil... aspoň nič mimoriadne...“
Stará mágia, ktorú už teraz poznal trochu viac a vedel aj, že obeta v jej prospech jeho samého zachránila, to že Temný pán skúša niečo týkajúce sa nej, to bolo rozhodne dôvodom na znepokojenie.
No táto časť jeho konania, akoby nebola jemu celkom prístupná, aspoň nie do takej miery ako čakal.
Mal sny, znepokojivé priam kruté, no nedokázal v nich nájsť žiadnu súvislosť s tým, čo práve Sirius povedal.
Mrzelo ho to, že im nemôže pomôcť, že nemôže urobiť viac aspoň čo sa týkalo v tejto oblasti.
„Tak to zrejme vyzerá tak, že týmto sme na dnes skončili... nejaké ďalšie návrhy, pripomienky...“ pán Weasley prešiel pohľadom po všetkých zúčastnených a nepochybne mal v úmysle schôdzu aj ukončiť.
A keďže nikto iný si nevzal slovo, už to tak aj začínalo vyzerať.
„Ja chcel by som ešte hovoriť o tej žene, o Helen Greengrassovej... a o tom, akoby sme jej mohli pomôcť... ona...“ začal Harry, aj keď vedel, že zvádza márny boj, v ich tvárach bola vpísaná len ľútosť, len akási neochota hovoriť o osobe, ktorá už bola považovaná za obeť jeho hier.
***
Pocítil úľavu, keď sa vrátili do Snapovho bytu a keď bola jeho ochrana opäť rozšírená a on si mohol sadnúť do jedného z tých kožených kresiel pri krbe.
Mal za sebou pomerne príjemný večer, jeho krstný otec opäť príjemný a zhováral sa s ním o všetkom možnom, všetko bolo takmer ako predtým, ale aj tak mu niečo chýbalo, niečo veľmi dôležité, no zatiaľ ešte nebol pripravený to pomenovať pravým menom a prijať.
„Pane...“ oslovil svojho profesora, ktorý bol práve teraz k nemu obrátený chrbtom. On na večeru neostal, opäť sa vrátil poňho až omnoho neskôr, Harry sa už takmer obával toho, že nepríde.
Inokedy by ho to, že strávi noc u Siriusa vôbec neznepokojovalo, no tentoraz sa nemohol ubrániť akejsi zvláštnej tiesni, akej si zvláštnej obave, že on bude sám, ak... a opäť sa v ňom otvorila akási jemu vlastná obrana, ktorá mu naopak ťukala takmer až na čelo a tvrdila, že robí niečo zlé, že by takto nemal myslieť na svojho profesora, že nezáleží na tom, či bude sám alebo nie, on by sa predsa nemal starať o to, ako sa cíti.
„Áno, Potter...“ Snape sa pomaly obrátil k nemu.
„Ja chcel by som... chcel by som, aby...“
„Čo by ste chceli, Potter...“
Sklopil zrak.
„Pane, ja... som rád, že ste sa po mňa vrátili... chcel by som, aby ste vedeli, že...“
„Bola to moja povinnosť, Potter, ešte neprišiel čas na to, aby ste sa tam zdržali dlhšie, stále máme ešte dosť veľa práce, kvôli vaším zjavným nedostatkom v istých oblastiach...“
Po Harryho tvári prebehol jemný úsmev.
„Na čo zas myslíte, Potter....“
„Na nič konkrétne, pán profesor....“ ubezpečoval ho možno až príliš rýchlo.